Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Dr. Fatih Birol, "Yatırımların doğru yönlendirilmesi için desteğe hazırız"

Güncelleme :24.04.2018

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmasında, Enerji Erişimi, Karbon Emisyonları ve Şehirlerdeki Yerel Kirlilik konularında önemli mesajlar paylaştı

 Sabancı Üniversitesi IICEC Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, 18 Nisan 2018´de Birleşmiş Milletler´e Üye Ülkelere Yüksek Düzeyli Brifing toplantısına katıldı. Birleşmiş Milletler´in bir araya getirdiği 50 organizasyon tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 7 (SKH7) ve diğer SKH´ler arasındaki ilişkiler "Politika Özetleri Raporu" lansmanı da BM Genel Kurulu´nda gerçekleşen toplantıda yapıldı. Bu toplantı SKH7´nin 2030'a doğru enerji konusundaki ilerlemesini gözden geçiren ilk kritik kilometre taşı niteliğinde.

 Konuşmasına bütün ülkelerin enerji açısından birbirine bağlı olduğunu belirterek başlayan Dr. Birol şunları söyledi: "2000 senesinde yine BM binasında 1.6 milyar insanın enerjiye erişimi olmadığını belirtmiştik. Bugün bu sayı 1 milyara düştü. Bu gerçekten çok büyük bir başarıdır. Çin ve Hindistan bu problemi çözdü. Yine de hedeflerimizden çok uzağız. Şimdi ise Sahraaltı ülkelere odaklanmalıyız. Bu coğrafyada her 3 kişiden 2´sinin elektriğe erişimi yok. 2030 yılında dünyada hala 600 milyondan fazla insanın elektriği olmayacak"

 Konuşmasına emisyon konusuyla devam eden Dr. Fatih Birol "Karbon emisyonlarını düşürmeden iklim değişikliği problemini çözmemiz mümkün görünmüyor" dedi. Üçüncü bir konu başlığı olarak ise şehirlerdeki yerel kirliliğe değinen Dr. Birol, dünyadaki birçok şehirde, kullanılmakta olan enerji türünden dolayı, nefes almakta zorlanıldığının altını çizdi.

 Doğru Seçenekler Yanlış Seçeneklerden Daha Az Maliyetli Dr. Fatih Birol konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bu üç konuda, UEA´nın Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu olarak isimlendirdiği bir yol haritası var. Bu yol haritası 3 önemli hedefe ulaşmak için enerji dünyasının neler yapması gerektiğini ele alıyor. Kesinlikle sürdürülebilir bir yönde ilerlemiyoruz fakat doğru seçenekler yanlış seçeneklerden daha az maliyetli. Dünyadaki gayri safi hasılanın sadece %0.3´ü ile gökyüzünü yeniden maviye çevirebiliriz. UEA yatırımların doğru yönlendirilmesi konusunda destek sağlamaktan memnuniyet duyacaktır."

 Toplantı sonrasında Dr. Fatih Birol, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed ile bir görüşme gerçekleştirdi ve dünyanın kritik çevre sorunlarının üstesinden gelmek için enerji erişiminin nasıl genişletileceğini ele aldı. Dr. Birol "Bu küresel gündemi desteklemek için Uluslararası Enerji Ajansı´nın yardım ve uzmanlığını sağlamayı dört gözle bekliyorum" dedi.

 BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) Nedir?

Enerji, hem 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, hem de Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın başarısında merkezi bir rol oynamaktadır. Üç yıl önce, BM´ye üye tüm ülkeler, "Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi´nin" bir parçası olarak 17 politika hedefini kabul ettiler ve 2030 yılına kadar belirli hedeflere ulaşmaya söz verdiler. Bu 17 Hedef, Binyıl Kalkınma Hedefleri´nin başarılarının üzerine inşa edilmekte; bir yandan da diğer önceliklerin yanı sıra iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içermektedir.

Bu haber 3764 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.