Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Kaçak akaryakıtçıya istasyon yasağı

Güncelleme :30.01.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki Kaçak Akaryakıtla Mücadele Komisyonu kaçak satış yapan istasyonun doğrudan kapatılmasını öngören mevzuat değişikliği yapılmasını kararlaştırdı.
 Türkiye ekonomisini yıllık 2.5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan akaryakıt kaçakçılığına, yeni bir düzenleme geliyor. Kaçak Akaryakıtla Mücadele Koordinasyon Kurulu’nda, Petrol Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle kaçak yakalanan istasyonunun kapatılması ve ardından o istasyona bir daha lisans verilmemesine karar verildi.

Geçtiğimiz haftalarda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında toplanan Kaçak Akaryakıtla Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısında üst üste kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen bir istasyonun, faaliyetine devam etmesi üzerine yeni bir karar alındı. Eskişehir-Ankara yolu üzerinde faaliyet gösteren bir akaryakıt bayisine yaptıkları denetimle 25 ton kaçak akaryakıt ele geçirdiklerini aktaran yetkililer, 

"İstasyona farklı kolluk kuvvetleri ile bir yıl içinde 7’nci kez denetim yapıldı. İlk kaçak akaryakıt yakalanmasının ardından 6 kez dahi yakalama olmasına rağmen işlem yapılmamış, bayii kapatılmamış. Kapatma için mahkeme kararı bekleniyor. Bu arada kaçak satmaya devam ediyor. Kesinleşmiş yargı kararı olmadığı için para cezası da uygulanamıyor. Akaryakıt istasyonları mahkeme sürecinin uzun sürdüğünü bildiği için denetim birimlerine, ‘cezanı kes’ diyebiliyor. Kurulda Petrol Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle artık kaçak yakalanan istasyonun kapatılması ve ardından o istasyona bir daha lisans verilmemesine karar verildi" diye konuştu. 

Mutlaka fiş alın

Yetkililer, vatandaşların kaçak akaryakıttan zarar görmemesi için, araçlarına akaryakıt alacakları istasyonları titizlikle seçmeleri ve akaryakıt alımından sonra fişlerini kesinlikle almaları gerektiğini belirterek, araçlarında meydana gelebilecek arızalarda en önemli delilin fiş üzerindeki plaka numarası olduğuna dikkat çekti. 

Kaçağın boyutu 8 milyar dolar 

Türkiye’de akaryakıt kaçakçılığının giderek artması üzerine TBMM’de Kaçak Akaryakıt Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon raporuna göre, akaryakıtta kaçağın boyutu 8 milyar doları buluyor. Akaryakıt kaçakçılığından devletin yıllık vergi kaybının 2.5 milyar dolar olarak belirtildiği rapora göre, ülkede satışa sunulan akaryakıtın yaklaşık yüzde 20’si kaçak. Akaryakıt kaçakçılığının önemli bölümü gemi ve tankerlerle yapılıyor. Gemilerle yapılan kaçakçılık miktarı yıllık 500 bin tonu buluyor. Kaçakçılığın yaklaşık 1 milyon tonu Habur, 650-850 bin tonu İskenderun-Mersin ve geri kalan 500 bin tonu ise Karadeniz ve Burgaz çevresinde gerçekleşiyor.

 

Bu haber 3729 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aksigorta’dan Brisa’nın Lassa ve Bridgestone markalarında geçerli 250 TL indirim fırsatı... 26.12.2024
Brent petrolün varil fiyatı 73,26 dolar... 26.12.2024
Enerji piyasalarında uygulanacak idari para cezalarında artış... 26.12.2024
Vestel’in ürettiği şarj istasyonlarında Plug&Charge dönemi başladı... 26.12.2024
Aytemiz Vaay 4. Yılını Dört Dörtlük Bir Kampanya ile Kutluyor!... 26.12.2024
Petrol hakkına müteallik karar... 26.12.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.