Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

PÜİS’ten lisans başvuruları konusunda bayilere önemli duyuru

Güncelleme :18.01.2019

 PÜİS, EPDK mevzuatı uyarınca otogaz bayilik lisans başvurularının 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda, akaryakıt bayilik lisans başvurularının ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren hem yazılı olarak, hem de elektronik ortamda yapılacağı konusunda bayileri uyardı.

Bilindiği gibi, EPDK mevzuatı uyarınca otogaz bayilik lisans başvuruları 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda, akaryakıt bayilik lisans başvuruları ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren hem yazılı olarak, hem de elektronik ortamda yapılacaktır.

Yine EPDK’nın mevzuatı uyarınca elektronik başvuruların, otogaz bayilik lisansı için dağıtıcılar aracılığıyla yapılması zorunlu iken, lisans tadil, süre uzatımı ve sona erdirme işlemleri bayiler tarafından aksi belirtilmediği takdirde yine dağıtıcılar aracılığıyla yapılacak.  

Akaryakıt bayilik lisans başvurularında ise EPDK mevzuatı uyarınca dağıtıcılar aracılığıyla başvuru zorunluluğu bulunmuyor. Bayi dilediği takdirde ve yetki belgesi düzenlemek suretiyle elektronik başvuruyu dağıtıcısı aracılığıyla yapabiliyor. 

Hal böyleyken, bazı dağıtım şirketlerinin bayilere gönderdikleri yazılarda elektronik başvuru için yetki belgesinin yanı sıra taahhütname de gönderdikleri ve bu taahhütnameyi de imzalamalarını talep ettikleri bilgisi, belgeleriyle birlikte Sendikamıza ulaşmıştır. 

Lisans başvurusuyla bir ilgisi bulunmayan, mevzuatta yeri bulunmayan, EPDK tarafından istenmeyen ve bayilerimiz için ileride büyük mağduriyetlere yol açacak bu taahhütnamelerin imzalanmaması hususunda bayilerimizi uyarırız.

Öte yandan elektronik ortamda yapılacak lisans başvurularına ilişkin bayilerimizi bir kez daha bilgilendirmek amacıyla EPDK’nın konuya ilişkin mevzuatı aşağıda bayilerimizin bilgilerine sunarız.

LPG PİYASASI LİSANS İŞLEMLERİ

EPDK’nın yaptığı mevzuat düzenlemeleri uyarınca otogaz lisans başvuruları ile lisans tadili, süre uzatımı ve sona erdirme başvuruları 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda yapılacak. Bu kapsamda;

- LPG otogaz bayilerinin lisans başvuru işlemleri bayilerle sözleşme imzalamış olan LPG dağıtıcı lisansı sahipleri vasıtasıyla yapılacak. 

- LPG otogaz bayilerinin lisans tadil ve süre uzatımı işlemleri, aksi talep edilmedikçe, bayilerle sözleşme imzalamış olan LPG dağıtıcı lisansı sahipleri vasıtasıyla yapılacak.

- 1.1.2019 tarihinden sonra LPG dağıtıcı lisansı sahipleri, otogaz bayilik lisansı sahipleriyle yaptıkları sözleşme süre uzatımı, sözleşme süre bitimi ve sözleşme feshi beyanlarını sadece elektronik ortamda yapacaklar. Bu kapsamda yazılı olarak Kuruma yapılan beyanlar, işleme alınmaksızın ilgili LPG dağıtıcı lisansı sahibine iade edilecek.

- 01.01.2019 tarihinden sonra yapılacak yazılı başvurular, LPG otogaz bayilik lisansı sahiplerinin lisans sona erdirme başvuruları hariç olmak üzere, incelemeye alınmaksızın başvuru sahibine iade edilecek.       

- Lisans tadiline konu olmayan ancak Kuruma bildirilmesi gereken iletişim adresi değişiklikleri, ortaklık yapısı ve şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi değişiklikleri, lisansa işlenmeyen belgelerin sunulması, vb. beyanlar, Kurum evrak sistemi elektronik işlem yapmaya uygun hale geldikten itibaren sadece elektronik ortamda yapılacak.

- LPG otogaz bayilik lisansı sahipleri hariç olmak üzere, lisans sahiplerinin yürürlükteki her bir lisansı için en az bir lisans işlem yetkilisi belirleyerek Kurum internet sitesindeki açıklamalara uygun bir şekilde Kuruma bildirecek ve söz konusu kişilerde değişiklik olması halinde de bu durumun aynı şekilde Kuruma bildirilecek.

PETROL PİYASASI LİSANS İŞLEMLERİ

15 Aralık 2018 tarih ve 30626 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK’nın 8244 sayılı Lisans İşlemlerine İlişkin Başvurular Hakkında Kurul Kararına göre bayilik lisansı, lisans tadili, süre uzatımı ve sona erdirme  başvuruları 1 Ocak 2019’dan itibaren elektronik olarak da yapılabilecek. 

Bu kapsamda:

- Bayilik lisansı başvuru, lisans tadili ve süre uzatımı yazılı olarak en son 31 Mart 2019’a kadar yapılabilecek. Bu tarihten sonra ise sadece elektronik olarak yapılacak. 

- Bayilik lisansı sona erdirme başvurularında ise yazılı olarak başvuru yapılmasına ilişkin herhangi bir süre belirtilmediği için yazılı başvurular devam edilecek. Bayiler diledikleri takdirde lisans sona erdirme başvurularını elektronik olarak da yapabilecek. 

- Sadece elektronik ortamda yapılan başvurunun yazılı olarak yapılması durumunda başvuru evrakı  sahibine iade edilecek.

- Bayilik lisansı sahibi tarafından aksi belirtilmedikçe, bayilik lisansı sahibinin elektronik ortamda yapılacak lisans işlemleri, dağıtıcısı veya dağıtıcı tadili ile sınırlı olmak üzere yeni sözleşme yaptığı dağıtıcı tarafından gerçekleştirilebilecek. Dağıtıcı lisansı sahipleri bu konuda yapılacak işlemlerle ilgili olarak bayilerini bilgilendirmek ve yönlendirmekle yükümlü olacak. 

- Dağıtıcısının kendi adına elektronik ortamda başvuru yapabilmesi için bayilik lisansı sahibinin gerekli yetki belgesini düzenleyerek dağıtıcısına sunması gerekiyor. Söz konusu yetki belgesinde dağıtıcısının Kurum nezdinde bayi adına yapabileceği işlemlerin açıkça belirtilmiş olması gerekiyor. 

Bayilerimize önemle duyururuz.

PÜİS Genel Merkezi

Bu haber 2586 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.