Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye'nin Sanayi Devi Petkim, 47. Gurur Yılını Kutladı

Güncelleme :05.05.2012

Türk ekonomisinin en önemli sanayi kuruluşlarından Petkim,  “47. Kuruluş Yıldönümü ve Kalite Günü”nü Aliağa Kompleksi’ndeki Kültür Merkezi’nde düzenlenen muhteşem bir törenle kutladı. İzmir ve Aliağa iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, 47 yıl süren üretim yolculuğunda gelinen noktanın, tam anlamıyla bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, “Bu başarımızda, şirketin kurumsal kültürü, sağlam yapısı, çalışanları, paydaşları ve tüm iş ortaklarımız çok önemli rol oynamıştır” dedi.


 Yaptığı konuşmada yerli üretimin ve sanayileşmenin önemine vurgu yapan Genel Müdür Öztürk, son 20 yılda dünyada çok önemli bir yapısal dönüşüm yaşandığına, Türkiye’nin ise bu süreçte aktif rol alamadığına dikkat çekti. Hayati Öztürk, “Pazar ve hammadde zengini  ülkeler, yatırım ve finansman noktasında yatırımcılara çok önemli teşvikler sağlıyorlar. Plug&Play olarak adlandırılan, tak ve çalıştır olarak dilimize çevirdiğimiz bu teşvik mekanizmaları ile ülkelerinin üretim ve rekabet gücüne büyük avantaj sağlıyorlar. Üretim yaptığımız petrokimya sektörü için en önemli girdi enerji maliyetlerimiz. Petrol türevi olan nafta ve doğalgazı hammadde olarak kullanıyoruz. 10 yıl kadar önce 20-30 Dolar bandında olan petrolün varil fiyatı bugün 120 Dolar seviyesine yükselmiş durumda. Önümüzdeki 30-40 yıl boyunca fosil yakıtlar yine enerjide ana bileşenler olacak.” dedi.

 “ÇİN’DE HER HAFTA BİR TERMİK
SANTALİN AÇILIŞI YAPILDI” 

 
 Enerji üretiminde kaynak çeşitliliğinin önemine işaret eden Hayati Öztürk, Çin’den çok dikkat çekici bir örnek verdi. 2006-2007 yıllarında Çin’de her hafta bir termik santralin üretime başladığı bilgisini veren Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Almanya ve Çin, enerji üretimine verdikleri büyük destekle dikkat çekiyorlar. Özellikle rüzgâr enerjisi yatırımlarında 20 MW gücündeki bir santrale yaklaşık 60 milyon dolarlık teşvik veriliyor. Türkiye’de de son yıllarda yeni yatırımların teşvik edildiğini memnuniyetle görüyoruz. Petkim olarak özelleştirme sonrasında son 4 yılda, bu yıl yapılacak yatırımlarla birlikte 400-450 milyon Dolar yatırım gerçekleştirmiş olacağız.  Şirketin sahibi olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) belirlediği ve ‘Value-Site’ adını verdiği heyecan verici yatırım projeksiyonu ile içinde bulunduğumuz Petkim Yarımadası Türkiye’nin en önemli üretim ve enerji üslerinden biri olacak. Bu konuda Singapur’daki Jurong Adası çok önemli bir örnektir. Hemen hemen Petkim Yarımadası büyüklüğündeki bir sahada Türkiye’nin rafinaj kapasitesinin 2.5 katı, petrokimya üretim kapasitesinin 5 katı üretim yapılıyor. Böylesine rekabetçi bir üretim modelini başaramayan ülkeler küresel krizlerden çok daha fazla yara alıyor. Biz de üretim ve sanayi dostu bir yatırım atmosferi ile yaratmak zorundayız. Son yıllardaki gelişmeler bu yöndeki umutlarımızı artırıyor.”

“6-7 YIL İÇİNDE NÜKLEER KAYNAKLI
ELEKTRİĞİ KULLANIYOR OLACAĞIZ”

Törende bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ise, Petkim’in kendi hayatında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, “2003 yılında Özelleştirme İdaresi  Başkanı olarak atandığımda önümde üç büyük hedef vardı. Bunlar Tüpraş, Petkim ve Tekel’in özelleştirilmesiydi. Uzun ve yorucu çalışmalar sonucunda 2008 yılında Petkim’in özelleştirme işlemini tamamlamak bana nasip oldu. Son olarak 30 Mart 2012 günü Petkim’deki yüzde 10.32’lik kamu hissesinin de satışını tamamladık. Kardeş ülke Azerbaycan’ın petrol şirketi SOCAR’ın Petkim için yatırım hedeflerini gördükçe bu özelleştirmeden beklediğimiz faydaların hayata geçtiğini müşahade ediyorum.” dedi.

 


“Türkiye’nin petrol ve doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olmasının, büyüyen ekonomisi içinde en zayıf ve riskli halka olduğuna” işaret eden Müsteşar Metin Kilci, 2011 yılında enerji ithalâtına yaklaşık 55 milyar Dolar harcandığını anımsattı. SOCAR’ın Petkim Yarımadası’nda planladığı yatırımların Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını önemli oranda azaltıcı etki yapacağını ifade eden Metin Kilci, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Bu yatırımların sağlıklı şekilde yürümesi için Bakanlık olarak üzerimize düşen her görevi yapıyoruz. Sanayimizin enerji maliyetlerini dünya ile rekabet edebilir noktaya getirmek için çalışıyoruz. Ülkemizin hâlâ kapasitesinin çok altında kullandığı enerji kaynakları bulunuyor. Kömür, yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer dahil tüm seçeneklerimizi hayata geçirmek zorundayız. Umuyorum 6-7 yıl içinde ülkemizin ilk nükleer enerji kaynaklı elektriğini kullanıyor olacağız.”

 “SOCAR, TÜRKİYE’NİN EN
BÜYÜK DOĞRUDAN YATIRIMCISI”

Petkim’in 47. Kuruluş Yıldönümü ve Kalite Günü’nde bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ise, SOCAR’ın Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcısı konumuna geldiğini, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı  (TANAP) projesi ile birlikte 2017 sonuna kadar yapılacak yatırım miktarının 17 milyar Dolar’a ulaşacağını söyledi. Petkim’deki yatırımların dışında Türk ekonomisinin gelişini sağlayacak çok önemli projeleri hayata geçireceklerini müjdeleyen Aliyev, “Türkiye, Azerbaycan için enerji kaynağı ihraç ettiğimiz bir ülke değil.

 

Azerbaycan’ın kurucusu Haydar Aliyev’in deyimi ile ‘Bir Millet İki Devlet’ ülküsüne dayanan kardeşliğimize, ekonomik yatırımlarla destekleyerek yeni anlamlar kazandırıyoruz” dedi. 25 Ekim 2011’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı STAR Rafinerisi’nin bu kardeşliğin simge yatırımlarından olacağına dikkat çeken Aliyev, STAR Rafinerisi ile birlikte temeli atılan ve Aliağa’da inşaatı büyük bir hızla süren Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin iki ülkenin kardeşlik ve birlik duygusuna çok önemli katkı yapacağını vurguladı.
 

Bu haber 4967 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.