Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

Limit Aşım Günü; Başka Bir Dünya Varmışçasına Tüketiyoruz

Güncelleme :29.07.2021

Her yıl Dünya Limit Aşım Günü’nü hesaplayan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin Küresel Limit Aşım Günü, rekor bir sıçrama ile 14 gün öne gelerek, yılın ilk altı ayına kaymış durumda. Bu durum dünyamızın ekolojik çöküşünde bizlerin de rolü olduğunu gözler önüne seren ciddi bir gösterge.

Bugün 29 Temmuz, yani yılın 3. çeyreğinin ilk günleri ancak bugün 2022 yılında kullanılması gereken doğal kaynakları 29 Temmuz 2021’de kullanmaya başladık.  Peki 2021’de Türkiye’nin limit aşım günü tarihi neydi biliyor musunuz? 16 Haziran 2021 yani neredeyse Dünya Limit Aşım gününden 1,5 ay daha önce kaynaklarımızı tükettik.   Bu tarih, doğanın bize 2021 boyunca kullanmamız için sunduğu kaynakları, daha 6’ıncı ayda tüketmiş olduğumuz ve kalan 6 ayda 2022’nin kaynaklarından borç alacağımız anlamına geliyor.

Bu korkunç seneryoya göre bir gün çocuklarımız uyanacak ve ihtiyaçları olan tüm doğal kaynakları bizler çoktan tüketmiş olacağız. Tüketirken doğanın üretim ve tolerans kapasitesini göz ardı ediyoruz. Bu yılın başında yaşadığımız müsilaj sorunu, su kıtlığı riski olan ülkeler arasında yer almamız, enerji ihtiyacının büyük bir kısmını dış kaynaklardan sağlıyor olmamız vb. tüm bu konular bizlerin bugün bilinçsizce tüketimimizden, ihtiyacımızı iyi analiz edemememizden kaynaklanıyor.

Her yıl Dünya Limit Aşım Günü’nü hesaplayan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin Küresel Limit Aşım Günü, rekor bir sıçrama ile 14 gün öne gelerek, yılın ilk altı ayına kaymış durumda. Bu durum dünyamızın ekolojik çöküşünde bizlerin de rolü olduğunu gözler önüne seren ciddi bir gösterge.

İnsanlık bugün gezegenimiz üzerindeki ekosistemlerin yenileyebileceğinden %74 daha fazla kaynak kullanıyor. Tüketim hızımız Küresel Limit Aşımı’nın hesaplanmaya başlandığı 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Doğal kaynakları bu hızla tüketmeye devam edersek birkaç yıl içinde gezegene borçlandığımız zaman aylarla değil, yıllarla ölçülmeye başlanacak.

Peki bizler ne yapabiliriz?

Çevre sorunlarının genelde çok karışık, devletlerin çözmesi gereken sorunlar olarak algılanıyor. Kuşkusuz devlet yönetimlerine de iş düşmekte ancak bireysel olarak bizler ne yapabiliriz bugün bundan bahsedelim;

- Öncelikle bir şey satın almadan önce alacağınız ürüne olan ihtiyacınız üzerinde birden fazla kez düşünmek.

- Kullandığınız ve satın aldığınız ürünlerin yaşam döngüsü analizlerini incelemek.(Örneğin; bir jean pantolon için 10.850 litre su kullanılmaktadır.)

- Gıda israfını önlemek için buzdolabında veya kilerde gerekiyorsa ürünlerin kaplarına tarih atarak önce aldığınızı şeyleri ilk kullanarak stok yapılan malzemeler varsa hepsini zamanında tüketmek. Böylece hem gıdanın eşit bölünmesini hem de çöpe gidecek atık miktarı azaltılmış oluruz.

- Elektrikli ev aletlerinde enerji tasarruflu cihazları tercih etmek ve cihazları ekonomi modunda kullanarak minimum enerji kullanmak.

- Son olarak hediye seçiminizi doğayla dost ürünlerden yana kullanmak. Ya da sevdiklerinizin özel günlerinde onlar adına fidan dikerek sera gazının azaltımına destekte bulunmak.

Ve yine aynı cümleyi kurmak istiyorum; doğayı konuştuklarımızla kurtaramayız, harekete geçmeliyiz.

 

Bu haber 3393 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
“Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız”... 25.04.2024
Vestel elektrikli araç şarj istasyonları ‘Kesintisiz Hayatın Gücü’nü sunuyor... 25.04.2024
Renault Trucks Fest ile yeni Renault Trucks modelleri Türkiye turuna çıkıyor ... 25.04.2024
JAECOO, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Yeni Enerjili Ürünlerini Sergiliyor!... 25.04.2024
Teksan, 23 Nisan’da Hatay’da çocuklarla buluştu... 25.04.2024
Gaziantep-Şahinbey Belediyesinde Akaryakıt Yönetiminde Yeni dönem; Asis Otomasyon İle Dönüşüm Başlıyor... 25.04.2024
Siemens Türkiye’nin Enerji Çözümleri, Uşak OSB’de Yıllık 2 Milyon TL Tasarruf Sağlıyor... 25.04.2024
İlklerin Öncüsü Propay Ödeme Teknolojileri'nden 23 Nisan'a Özel Anlamlı Proje: İlk Kredi Kartım İlk Yazar Kasam... 25.04.2024
DEPSAŞ Enerji'den tarımsal sulama abonelerine borç uyarısı... 25.04.2024
AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı... 25.04.2024
IEA: 2030 hedefleri için batarya kurulumlarının hızlanması gerekiyor... 25.04.2024
Scania Türkiye’nin İlk Laboratuvarı Geleceğin Teknisyenlerini Yetiştirecek... 25.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.