Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Danimarka, yeşil enerjiye odaklanarak Türkiye ile 5 milyar avroluk ticaret hacmi hedefliyor

Güncelleme :02.10.2021

 COVID-19 salgını sırasında, Türkiye'de faaliyet gösteren 300'den fazla Danimarkalı şirket işlerini yolunda tutmaya karar verdi

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Salı günü yaptığı açıklamada, Danimarka ve Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve işbirliği için ikili ticarette 5 milyar avroya ulaşmak için iddialı bir hedef belirlediklerini ve yeşil enerjinin bunu başarmaya yardımcı olan sıcak sektörlerden biri olduğunu söyledi.

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, Anadolu Ajansı ile özel bir röportajda, ikili ticarette önceliğin yeşil enerji, enerji verimliliği teknolojileri, ilaç sektörleri, tekstil, bölgesel ısıtma, soğutma ve atık su yönetimine odaklanacağını söyledi.

Büyükelçi, yeşil enerji sektörünün son yıllarda gerçekten geliştiğini belirterek, Danimarka'daki yeşil geçiş enerji sektörünün özel sektöre göre dört kat daha hızlı iş yarattığını açıkladı.

Danimarka'nın küçük boyutuna rağmen rüzgar enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinde, inovasyon ve kurulumda 'süper güç' olarak adlandırılabileceğini belirten Büyükelçi, yeşil sektörlerdeki birçok Danimarkalı şirketin Türkiye'ye yatırım yapmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

2020'nin başlarında COVID-19 pandemisinin başlamasından bu yana, küresel enerji talebindeki ve yatırımlarındaki büyük düşüşün, yakın tarihteki herhangi bir olaydan daha fazla aksamaya neden olduğunu söyledi.

Annan, pandemi öncesinde Danimarka ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 2 milyar €'dan 5 milyar €'ya çıkarmak gibi iddialı bir hedef olduğunu ancak pandemi nedeniyle Danimarka'nın Türkiye'ye ihracatının %12,5 civarında düşmesine neden olduğunu ve Türkiye'nin Danimarka'ya ihracatının %2 oranında düşmesine neden olduğunu belirtti. .

COVID-19 döneminden sonra Danimarkalı ve Türk ticaret oyuncularıyla daha fazla etkileşimin, ticareti son yıllarda yaklaşık 2 milyar Euro'dan 5 milyar Euro'ya çıkaracağını belirtti.

'Salgın unutun, artık geçmişte kaldı!' Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde şaşırtıcı bir şekilde Danimarka'nın Türkiye'ye ihracatının %40, Türkiye'nin Danimarka'ya ihracatının pandemiye rağmen %30 arttığını söyledi.

İlerliyoruz, ticareti geliştiriyoruz ve Türkiye'de çok hızlı ilerliyor.

Annan, pandemi sırasında üretim sektöründeki tüm aksamalara rağmen, aralarında Danimarka'nın dev şirketleri Danfoss, DFDS, DSV, Aquaporin'in de bulunduğu 300'den fazla Danimarkalı şirketin Türkiye'de faaliyet gösteren ve işi açık ve yolunda tutmaya karar verdiğini söyledi.

Annan, Türkiye'nin Avrupa'ya coğrafi yakınlığı, genç iş gücü ve iş dostu ortamı gibi dünyadaki diğer üretim merkezlerine kıyasla bazı avantajları olduğunu ve ülkenin Çin dahil diğer uzak doğu ülkelerine kıyasla üretim üssü için harika bir alternatif olabileceğini söyledi.

Küresel pandemi nedeniyle şu anda karşı karşıya olduğumuz tüm lojistik sorunlar, Türkiye'nin Avrupa'daki iç pazarlardan sadece bir sınır uzakta olmasına çözüm olarak' dedi.

'Çin'e kıyıdan uzak olmak değil, Türkiye'ye yakın olmak güvenilir ve güçlü bir alternatif olabilir.'

Danimarka'nın eşsiz enerji adası projeleri

Danimarka Enerji Ajansı'na göre, dünyanın ilk enerji adaları, biri Kuzey Denizi'nde diğeri Baltık denizinde olmak üzere Danimarka'da inşa edilecek.

Enerji adaları, açık deniz rüzgarından üretilen enerji ile iki deniz çevresindeki bölgedeki enerji sistemleri arasında daha iyi bağlantılar oluşturabilecek bir enerji merkezi görevi görecek.

Plan, Kuzey Denizi'nde, 3 gigawatt (GW) enerji sağlayan ve 10 GW'lık uzun vadeli genişleme potansiyeli olan açık deniz rüzgar çiftlikleri için bir merkez görevi görecek yapay bir adanın kurulmasını öngörüyor.

Baltık Denizi'ndeki enerji adası, adadaki elektroteknik tesislerin 2 GW enerji sağlayan kıyı açıklarındaki açık deniz rüzgar çiftlikleri için bir merkez görevi göreceği Bornholm olacak.

Denizde yeşil enerji santralleri olarak faaliyet gösteren adaların, Danimarka ve Avrupa'da fosil yakıtlı enerji kaynaklarının kullanımdan kaldırılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Annan, ülkenin 2030 yılına kadar tamamlanacak benzersiz yapay adalar projesi hakkında bazı istatistiksel bilgileri paylaştı.

Projenin, konsantre açık deniz rüzgar enerjisi yaratarak ülke için enerji merkezleri sağlamayı hedeflediğini söyledi ve ülkenin amacının, bu enerji adalarına bağlı açık deniz rüzgar kapasitesini önemli ölçüde genişletmek ve böylece açık deniz rüzgar çiftliklerinden üretilen enerjinin yeterli olması olduğunu sözlerine ekledi. Ülkede 5 milyon hane üretiyor.

Ülke, elektrik üretiminin yanı sıra yeşil elektrik depolama teknolojilerine de odaklanıyor.

Hidrojen alternatiflerden biri olabilir dedi. Avrupa'daki pek çok ülke için elektriği çoğunlukla hidrojenden oluşan yeşil yakıtta depolamak en iyi gelecek, diye ekledi.

Annan ayrıca Kopenhag'ın 2025 yılına kadar ilk karbon nötr sermaye olmayı hedeflediğini söyledi.

Bugün elektriğin %70'i yenilenebilir enerji ağırlıklı olarak rüzgardır. Bazı günlerde rüzgar, Danimarka'da %100'den fazla elektrik tüketimi üretiyor.

Annan, 22 Kasım'da Glasgow zirvesi öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin iklim konulu Paris Anlaşması'nı onayladığını açıklamasının, çevresel kaygılar nedeniyle ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için daha temiz ve sürdürülebilir enerji çözümleri aradıklarını da ifade etti. 23 Türkiye - Danimarka iş ilişkilerini kesinlikle geliştirecek.

Bu haber 1230 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.