Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Gelecekte Türkiye doğalgaz fiyatlarının belirlendiği merkez olabilir

Güncelleme :02.10.2013

 Uzun vadede Türkiye’nin doğalgaz piyasasında çok önemli bir yere sahip olacağına inandığını ifade eden Shcoeber, “Türkiye Avrupa’ya gidecek gazların tam geçiş noktasında bulunuyor. Özellikle Ortadoğu ve Hazar bölgesinde bulunan gaz kaynaklarının Avrupa’ya transfer edilmesi için Türkiye hayati bir önem taşıyor dedi.

Alman enerji şirketi EWE Holding Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Williem Shcoeber, Türkiye’nin gelecekte doğalgaz piyasasındaki fiyatı belirleyen önemli aktörlerden birisi olacağını belirtti.

Shcoeber, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yabancı yatırımcılara karşı çok dostane yaklaşıldığını söyledi.

Özellikle enerji sektürünün yapısı itibariyle yüksek meblağlarda yatırım gerektirdiğine dikkati çeken Shcoeber, bu bağlamda Türkiye’den çok ciddi manada destek gördüklerini ve bu durumun kendilerini daha fazla yatırım düşüncesine sevk ettiğini vurguladı.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansından ciddi anlamda yararlandıklarını ifade eden Shcoeber, bu tür desteklerin yabancı yatırımcıyı mutlu ettiğini ve “yatırımlara devam etme” kararı vermesinde etkili olduğunu belirtti.

Türkiye ile Almanya arasında hem teknik hem de personel değişimi anlamında çok ciddi bir alışveriş olduğunu ve bu durumun artarak devam ettiğini anlatan Shcoeber, “Türkiye’de müthiş bir dinamizm var, Almanya’da da risk yönetimi konusunda çok olgun bir bakış açısı var. Bu ikisini sentezlediğimizde ayağı yere basan ve çok başarılı iş modellerini buraya taşıyabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

EWE AG Enerji olarak Kayserigaz ve Bursagaz’da ortaklıkları bulunduğunu hatırlatan Shcoeber, bu iki firmanın da Türkiye’ye bakış açısı anlamında şirket için çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Bu bağlamda öncelikle Kayseri ve Bursa bölgesinde organik büyümeye yönelik hedef koyduklarını belirten Shcoeber, şunları kaydetti:

“Kayseri’de genişleme çalışmaları kapsamında Develi ilçesine gaz götürmeye karar verdik ve bu konuyla alakalı çalışmalarımıza başladık. Organik büyüme çerçevesinde Kayseri ve Bursa’ya gelecek 5 yılda 100′er milyon lira olmak üzere toplamda 200 milyon lira yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Türkiye’de büyüme anlamında başka fırsatlar da var. Bu fırsatlardan bahsederken Almanya’dan tekrar Türkiye’ye gelip Kayserigaz ve Bursagaz gibi büyük satın almalar düşünmüyoruz. Kayseri’de ve Bursa’da sahip olduğumuz güçlerimizi, güçlü yönlerimizi, sistem ve teknolojimizi kaldıraç olarak kullanıp farklı iş birlikleri geliştirerek sinerji oluşturup bu şekilde katma değer oluşturmak istiyoruz.”

Bursa OSB’de de 17 fabrikanın enerji verimliliği analizlerini yapacaklarının altını çizen Shcoeber, enerji verimliliği alanında yoğunlaşarak hem Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaklarını hem de ciddi bir katma değer oluşturacaklarını vurguladı.

Türkiye’de doğalgaz ticaretinin kamu tekeli olan BOTAŞ ve birkaç ithalat lisansı olan özel firma tarafından domine edildiğini ve dolayısıyla şeffaf bir pazar oluşmadığını savunan Shcoeber, bu anlamda Türkiye’de enerji sektöründe çözülmesi gereken en önemli sorunlardan birisinin doğalgaz piyasasının ticaret hacmi konusunda şeffaf bir yapıya kavuşturulması olduğunu söyledi.

Doğalgaz piyasasında fiyat mekanizmasının şeffaf bir şekilde çalışmamasının çok büyük bir sorun olduğunu belirten Shcoeber, “Avrupa’da liberalleşme ve piyasasının serbestleşmesiyle birlikte fiyat mekanizması tamamen serbest piyasa koşullarında belirlenmeye başladı. Serbestleşme ve rekabet marifetiyle doğalgaz fiyatları da ucuzluyor. Şu anda çok büyük oranda bağlı bulunduğumuz büyük üreticilerde doğalgaz fiyatlarını aşağı yönlü revize ettiler. Türkiye’de doğalgaz piyasasının en büyük sorunu olan şeffaf fiyatlanma mekanizmasının bu şekilde çözülebileceğini ve bunun da ülkeye çok büyük katma değer sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda en doğru mekanizmanın tedarikçi ve tüketici arasındaki ilişkiye rekabeti de ekleyerek fiyatın şeffaf bir şekilde belirlenmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Uzun vadede bakıldığında Türkiye’nin doğalgaz piyasasında çok önemli bir yere sahip olacağına inandığını ifade eden Shcoeber, şöyle devam etti:

“Türkiye Avrupa’ya gidecek gazların tam geçiş noktasında bulunuyor. Özellikle Ortadoğu ve Hazar bölgesinde bulunan gaz kaynaklarının Avrupa’ya transfer edilmesi için Türkiye hayati bir önem taşıyor. Coğrafi olarak sahip olduğu büyük avantajı düşündüğümüzde Türkiye uzun vadede doğalgaz piyasasında fiyatın belirlendiği merkez olma potansiyeli taşıyor. Örneğin petrol piyasasında Rotterdam tüm Avrupa’daki petrol fiyatını belirleyen bir merkez olma konumunda. Aynı şeyin Türkiye için de doğalgaz konusunda geçerli olduğunu düşünüyorum. Avrupa’ya giden doğalgazın fiyatını Türkiye belirler. Türkiye’nin Avrupa’daki gaz fiyatlarını belirleyen referans bir ülke konumunda olacağını düşünüyorum.”

 

Bu haber 3501 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.