Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Bakan Yıldız: Gaz talebinde aşırı bir artış var, talebi tahmin etmek güçtü

Güncelleme :16.12.2013

 Yıldız, elektrik ve gaz kesintileri konusunda açıklama yaptı.

İki günlük fırtına yüzünden Marmara Ereğlisi ve İzmir Aliağa’ya tankerlerin yanaşamadığını ifade eden Yıldız, Erzincan Kompresör Merkezi’nde de benzeri durumların yaşandığını anlattı. Geçen senelerde, İran ve Azerbaycan’dan gelen doğal gaz boru hattında da patlamalar olduğunu anımsatan Yıldız, trafolarda patlamalar meydana gelebildiğini veya aşırı yüklenmeler olabildiğini kaydetti. Özellikle Dicle dağıtım bölgesinde aşırı yüklenmeden dolayı bazı trafoların zarar gördüğünü dile getiren Yıldız, 25 ile 45 dakikalık kesintilerle onarımları yapmaya gayret ettiklerini bildirdi.

Yıldız, “Tabi ki bu hafta olumsuz hava şartlarının 6 dereceye kadar, mevsim normallerinin daha altında seyrettiğini gördük. Yarın herhangi bir aksaklık beklemiyoruz. Bu manada vatandaşlarımızın da rahat olmasını söylemek isterim” diye konuştu. Kış koşulları nedeniyle karayollarında da zaman zaman kapanmalar olduğunu, hava yolları ve deniz seferlerinde aksamalar yaşandığını anlatan Bakan Yıldız, birçok sektörde yaşanan aksaklıkların enerji sektöründe de görülebildiğini ifade etti. Vatandaşların enerji sektöründeki aksaklıklardan daha fazla etkilendiğini belirten Yıldız, “Yani hak ettiğimiz refah seviyesinden ister 10 dakika olsun, ister yarım saat olsun herhangi bir kesinti tabi ki bizim hayat konforumuzu etkiliyor. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz yoğun bir çaba içinde” diye konuştu.

Boru hatlarında sıkıntı olmazsa kışa yayılmaz

Yatağan’daki kömür santralinde de filitreyle alakalı rehabilitasyon çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Bakan Yıldız, “Orada 210 megavatlık bir ünitemiz devre dışı. Buna benzer aksaklıklarımız olabiliyor ama bunun uzun vadeli ve kalıcı olduğunu söylemek, bunun adını ‘kriz’ olarak koymaya şahsen katılamıyorum. 365 gün içinde 7 ila 10 günlük sürelerde kışın çok tavan yaptığı yerlerde bu tür aksaklıklar olabiliyor” ifadesini kullandı. Kesintilerin sistematik olarak tüm kışa yayılacağı yönünde bir öngörülerinin bulunmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan gelen boru hatlarında sıkıntı yaşanmadığı sürece doğal gaz arzında sıkıntı yaşanmayacağını bildirdi.

“Talebi tahmin etmek güçtü”

Türkiye’de günlük doğal gaz tüketiminin 197-200 milyon metreküpe kadar çıktığına dikkati çeken Yıldız, bunun aynı hızda tüketilmesi halinde 5 günde 1 milyar metreküplük doğal gaz anlamına geldiğini söyledi. Özellikle 6 Aralık’tan sonra İstanbul’un doğal gaz talebinde çok aşırı bir sıçrama olduğunu kaydeden Yıldız, “Bunu bu rakamlarda tahmin etmek güçtü, yüzde 40′lara varan artışlar oldu” dedi. Yıldız, doğal gaz talebinde yaz ve kış mevsimleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu, örneğin Eskişehir’in yazın kullandığı doğal gaz ile kışın kullandığı arasında tam 22 kat fark olduğunu kaydetti.

Bu haber 3639 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.