Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Enerji Bakanı Taner Yıldız: Türkiye'nin enerji politikalarındaki Irak açılımından sonra Hazar petrolleriyle ilgili de yeni açılımları hedefliyoruz

Güncelleme :27.12.2013

 Hazar petrollerinin Türkiye'de 19 ilden geçeceğini, yaklaşık 2 milyon tonluk çelik borunun kullanılacağını belirten Yıldız, 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve 4 yıl boyunca iş ortamı oluşturulacağını açıkladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Irak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol ve doğalgaz gelirinin Irak'a ait olduğu bir ortam yakalanıyor. Türkiye burada olumlu katkılarını koymaya devam edecek ve merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerine, bu anlaştıkları çerçevede katkı koymaya devam edecek" dedi. Yıldız, Türkiye'nin test çalışmalarını bitirdiğini ve bununla alakalı merkezi Irak hükümetinin tayin edeceği bir elemanla beraber buradaki miktarların belirleneceğini de söyledi.

OLUMLU KATKILAR SÜRECEK 

Yıldız, Irak Başbakanı Maliki ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin en son Bağdat'ta yapmış oldukları toplantının olması gereken bir noktaya geldiğini söyledi. Görüşmelerin üçlü mekanizmayla başladığını hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti: "Daha sonra Iraklı kardeşlerimiz 'biz geri kalanını kendi aramızda hallederiz, çözeriz' diye söylediler. Irak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol, doğalgaz gelirinin Irak'a ait olduğu bir ortam yakalanıyor. Türkiye burada olumlu katkılarını koymaya devam edecek ve merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerine, bu anlaştıkları çerçevede katkı koymaya devam edecek. Bildiğiniz gibi 300 bin varille başlayan 400 bin varille devam edecek olan ve daha sonra yine kapasitesi artacak olan bir transferden bahsediyoruz. Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndan geçecek olan bir petrolden bahsediyoruz. Genel bütçenin dışında tutulan ve aynı zamanda buradaki oluşacak petrol gelirlerini içine alan yapıyı Iraklı kardeşlerimiz kendi içinde kuruyorlar."

TEST ÇALIŞMALARI BİTTİ

Türkiye'nin test çalışmalarını bitirdiğini ve bununla alakalı merkezi Irak hükümetinin tayin edeceği bir elemanla beraber buradaki miktarların belirleneceğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Güven ortamı her zaman sağlanacak. Kardeşliğimiz ön planda olacak ve şeffaflıktan alacağımız güçle birlikte Irak'ın petrolleri dünya pazarına açılmış olacak. Bunun 15 gün veya bir ay sonra olması çok önemli değil. Önemli olan bu kararın verilmiş olması ve 2014 yılında petrolün alışık olunmadığı bir şekilde barışın gerekçesi olarak kullanılmasının sağlanmış olmasıdır. Burada banka hesaplarıyla alakalı uzun süreden beri yapılan tartışmalar var. Halk Bankası'nın içinden geçtiği durum bizim bu sürecimizi etkilemeyecek. Halk Bankası'nın kurumsal olarak etkilendiği bir süreç değil. Her ne kadar finansman yapısı açısından etkilenmiş olsa da kurumsal yapı itibariyle etkilenmeden yine normal bankacılık faaliyetleriyle beraber kamu bankasında toplanacak olan mevduatı Iraklı kardeşlerimizin tasarrufunda hep beraber bulunacağız. O açıdan yol haritamızda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır."

YENİ AÇILIMLAR HEDEFLENİYOR

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikalarındaki Irak açılımından sonra bununla yetinmeyip Hazar petrolleriyle ilgili de yeni açılımların hedeflendiğini vurgulayarak, "Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi hisselerimizi yüzde 30'a çıkartıyoruz. Şu anda yüzde 27. Burada iki konu var. Birisi tüketici olma hasebiyle burada taşıma ücreti ödeyeceğiz. İkincisi buranın ortağı olmamız hasebiyle o taşıma ücretinden kar elde etmiş olacağız" dedi.

19 İLDEN GEÇECEK

Hazar petrollerinin Türkiye'de 19 ilden geçeceğini, yaklaşık 2 milyon tonluk çelik borunun kullanılacağını belirten Yıldız, 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve 4 yıl boyunca iş ortamı oluşturulacağını açıkladı.

KEBAN'LA İLGİLİ NELER SÖYLEDİ?

Yıldız, Keban Hidroelektrik Santrali'ndeki güç trafosunda meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangınla ilgili de açıklama yaptı. Bakan Yıldız, patlama ve ardından meydana gelen yangının elektrik üretimi sisteme aktaran dört güç trafosunun da etkisiz hale geldiğini belirterek, "Ülkemiz elektrik tüketimi ve ülkemiz üzerinden Avrupa'ya yapılan elektrik iletimini olumsuz etkileyecekti. Ancak, yapılan hızlı müdahale ile olay kontrol altına alındı. Şu anda Keban Hidroelektrik Santrali'ndeki üretim ve elektriğin iletim ve dağıtımı normal seyrinde devam ediyor" dedi. 

21 BÖLGE TAMAMEN ÖZELLEŞTİRİLDİ

"Elektrik dağıtım hizmetlerinde bildiğiniz gibi Türkiye'nin 21 bölgesi tamamen özelleştirildi" diyen Yıldız, şunları kaydetti: "Bu, kamu hizmetlerinin özel sektör marifetiyle yürütülmesi demek ama özel sektörü tek başına yalnız bırakmıyoruz. Kamunun da denetim görevi var, bunu beraberce yürüteceğiz. Türkiye'de yaklaşık 2 milyar liralık özel sektör finansmanıyla beraber yatırımların yapılmasında denetim görevini kamu olarak da göreceğiz. Tabii ki bu hizmetleri çok iyi yapan arkadaşlarımız olduğu gibi zaman zaman idari hataların da olabileceğini düşünmemiz lazım ama biz özel sektörün sağlığından da mesulüz, bundan sorumluyuz diyoruz. Bu sistem, doğru ve yerinde çalışmalı."

Bu haber 3238 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
“Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız”... 25.04.2024
Vestel elektrikli araç şarj istasyonları ‘Kesintisiz Hayatın Gücü’nü sunuyor... 25.04.2024
Renault Trucks Fest ile yeni Renault Trucks modelleri Türkiye turuna çıkıyor ... 25.04.2024
JAECOO, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Yeni Enerjili Ürünlerini Sergiliyor!... 25.04.2024
Teksan, 23 Nisan’da Hatay’da çocuklarla buluştu... 25.04.2024
Gaziantep-Şahinbey Belediyesinde Akaryakıt Yönetiminde Yeni dönem; Asis Otomasyon İle Dönüşüm Başlıyor... 25.04.2024
Siemens Türkiye’nin Enerji Çözümleri, Uşak OSB’de Yıllık 2 Milyon TL Tasarruf Sağlıyor... 25.04.2024
İlklerin Öncüsü Propay Ödeme Teknolojileri'nden 23 Nisan'a Özel Anlamlı Proje: İlk Kredi Kartım İlk Yazar Kasam... 25.04.2024
DEPSAŞ Enerji'den tarımsal sulama abonelerine borç uyarısı... 25.04.2024
AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı... 25.04.2024
IEA: 2030 hedefleri için batarya kurulumlarının hızlanması gerekiyor... 25.04.2024
Scania Türkiye’nin İlk Laboratuvarı Geleceğin Teknisyenlerini Yetiştirecek... 25.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.