Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:"Doğalgaza 1 liralık zam yapılmadı"

Güncelleme :02.01.2014

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgaz fiyatlarında artış olmadı demişsem olmamış demektir. Yüz liralık doğalgazı kimse 101 liradan satamaz. Doğalgaza bir liralık dahi zam yapılmamıştır. Hizmet dağıtım bedellerinde bölgesel farklılık vardır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Lokali’nde ’2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 hedefleriyle’ ilgili kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Yıldız, yaptığı konuşmada elektrikte 137 santrali devreye aldıklarını belirterek, elektrikve doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmadıklarını ifade etti. Doğalgazı en ucuzkullanan ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Yıldız, sektörle alakalı 2013 yılında 23 ayrı ülkeyeseyahat ettiklerini ve Irak’taki enerji kaynaklarıyla alakalı yeni girişimlerin olduğunu dile getirdi.Bakan Yıldız, 28 ülke arasında Uluslararası Enerji Ajansı’nın dönem başkanlığının yapıldığını hatırlatarak, bununla yetinmeyip 2016 yılındaki Dünya Enerji Konseyi Toplantısı’nın İstanbul’da yapılacağını söyledi. Yıldız, bunların her birinin ülke adına elde edinilmiş kazanımlar olduğunu ifade etti. TANAP Projesi’nde hisselerinin yüzde 20’den yüzde 30’lara çıkarıldığını belirten Yıldız, piyasanın liberalleşmesi, özelleşmesi ve serbestleşmesi ile alakalı ciddi mesafeler alındığını kaydetti. Yıldız, bir kısım özel şirketlerin zaman zaman zorluklar yaşadığını ve sektörü kalkındırmak istediklerini bildirdi. Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili hazırlıkların tamamlandığını, 9 binmegavatlık bir müracaat aldıklarını ifade etti. Yıldız, yalnızca dağıtım şirketleriyle değil üretim şirketleriyle alakalı özelleştirmelerin devam edeceğine işaret etti. Yıldız, doğalgazla ilgili 9 ilçenin müracaatta bulunduğunu belirterek, elektrik üretimindeki doğalgaz kullanımını kısmen sınırlamak istediklerini ifade etti. Enerji verimliliği ve tasarrufu ile alakalı ciddi bir seferberliğin olduğunu anlatan Yıldız, 2023 yılına kadar konuşulacak yapının kurgulanması gerektiğini ifade etti. Yıldız, 2002 yılında 100 bin metre olan kamu-özel sektör maden arama sondaj miktarının 1 milyon 500 bin metre düzeyine ulaştığını ifade etti.

 Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, Tuz Gölü’nün altındaki doğalgaz depolarına ilişkin, "Bununla alakalı çalışmaların hızlanması talimatını verdim. Bunu hızlandırmamız lazım. Türkiye’nin Aralık ve Ocak ayında çok daha fazla olmak kaydıyla ihtiyaçlarının çok daha artığını geliyoruz. İran’dan gelen boru gazında bir miktar azalma yaşandı. Bunları vatandaşımıza olabildiğince aktarmamaya çalışıyoruz. Olumsuz kış şartlarında bazı uç çözümleri hep beraber aradığımızı söylememiz lazım. Geçen yıl önlemleri almamız gereken gün sayısı 22 gün olmuş. 22 gün için diğer değerleri komple yükseltmek gerekiyor. Biz, 1 milyon 100 binlik iletim ve dağıtım hattının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ocak ayının sonuna kadar tamamlanmışolacak" diye konuştu.

Yıldız, İran ile Türkiye arasında yaşanan doğalgaz alımındaki sıkıntıya ilişkin de, "İran’dan kaynaklanan, siyasi gerekçesi olmayan teknik sebeplere dayalı bir geçici durum. Hiçbir kanalda bir kesinti söz konusu değildir. Bizim Ocak ayında tabii ki dikkatli olmamız lazım" dedi.

Şırnak’ta, Diyarbakır’da bazı trafolarda patlamaların olduğunu anlatan Yıldız, oradaki veya başka bir şehirdeki kaçak kullanımın tesis edilmeyeceğini ve finanse edilmeyeceğini ve bu konudaki duruşun çok net olduğunu söyledi.

 "DOĞALGAZA BİR LİRALIK DAHİ ZAM YAPILMAMIŞTIR"

Doğalgaz fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Doğalgaz fiyatlarında artış olmadı demişsem olmamış demektir. Yüz liralık doğalgazı kimse 101 liradan satamaz. Her ilin hizmetdağıtım bedelleri farklıdır, yani 20’den daha fazla hizmet dağıtım bedelinden dolayı fiyat farklılığı olmuştur. Bir faturadan şikayet geldiğinde, EPDK ve Bakanlık olarak her şikayeti değerlendiriyoruz. Bir müşterimiz benzer bir şikayetle geldiler. Varsa lokal bir şikayet o faturaya hastır. Denetim görevimizi sürdürelim. Doğalgaza bir liralık dahi zam yapılmamıştır. Hizmet dağıtım bedellerinde bölgesel farklılık vardır" dedi.

Doğalgazda Rusya ve İran’ın herhangi bir indirim yapmadığını anlatan Yıldız, "Biz İran’dan doğalgazı piyasa fiyatlarının daha üzerinde alıyoruz. Bununla ilgili itirazımızı yapmıştık, Onlar bunu olumlu manada değerlendiremediler. Vatandaşımızın hakkının korunması adına İran’a karşıtahkim sürecini kazanacağımız fikrindeyiz" ifadelerini kullandı.

‘Kuzey Irak’tan petrol akışı başladı mı?’ sorusuna Bakan Yıldız, "Irak’tan Ceyhan’a petrol akıtılmaya başlandı. Tanklara depolandı. Avrupa pazarlarına şuan petrol sevkedilmedi ama Ceyhan’a kadar sevkedildi" yanıtını verdi.

 17 ARALIK OPERASYONU

Bir gazetecinin, ’17 Aralık’ın enerji sektörüne yansımaları oldu mu?’ sorusuna Yıldız, "Haklı haksız toz duman içinde ortalığın karıştığı bir tarih olarak siyaset ve ekonomi tarihine geçecek. 2014 yılında bürokrasinin, düzgün ve doğru çalışan insanların hızında birtakım etkilenmeler olacağı kanaatindeyim. Bunların her birsinin sonucunda ülkede bürokrasinin yavaşlamasıyla alakalı artçı tesisleri görüyoruz. Emin olmadığınız hiçbir şeye girmemeniz lazım. Biz 11 yıldan beri yolsuzluklarla, usulsüzlüklerle mücadele ederek bugünlere geldik. Oyunun çok daha farklı oynandığını hep beraber görüyoruz" cevabını verdi.

Şu ana kadar 100 binden fazla trafo yerinin oluşturulduğunu belirten Yıldız, "Bunlar kime verilmiş? Fatih Belediyesi’nden tahsis edilen yer TEDAŞ’a verilmiş. Direkler, trafoların her birinin mülkiyeti kamuya aittir. Ortada suç olabilecek hiçbir şey yok. Belediye meclisi bununla alakalıkarar alıyor. 10 metrekarelik bir yer için bu cümleyi sarfediyorsunuz. Bizler, yamuk çalışan kim varsa onun karşısındayız. Dürüst çalışan insanları da koruyup kollamak durumundayız. Bazıkanun ve mevzuatlar bir işi yapmadığınızda suç unsuru oluşturmamakta. 2013 yılında yaklaşık 5 bin tane ihale yapılıyor, yer tahsisleri haricinde. Bu, Sayın Başbakanın oğlunun daha ötesinde ülkenin bürokrasisini durdurma girişimidir. Türkiye’nin kalkınma ve büyümesine bir karşı duruş ve dirençten bahsediyoruz. Hiçbir siyaset mühendisliği yolsuzluğu makul hale getirmez. Büyük resmigörelim, farkına varalım, buradan sıyrılmak isteyenlere de hiçbir zaman müsaade etmeyelim" ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine Yıldız, "Depolamalarla ilgili gerek Rusya’dan bazı firmaların, gerekse uluslararası firmaların talepleri var. Şu ana kadar Ukrayna ve Rusya’dan bu manada somut bir gelişme olmadı. Depolama tesisiyle alakalı girişimleri olanlar varsa onları destekleyeceğimizi söylemekistiyorum" dedi.

 KIBRIS’TA YAPILAN SİSMİK ARAMALAR

Bakan Yıldız, Kıbrıs’ta yapılan sismik aramalara ilişkin, "Biz doğalgaz ve petrolün bir barış gerekçesi ve gerginlik gerekçesi oluşturmaksızın kazanılması gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden bizim de hem teknik hem siyasi açıdan 2014 yılında ilk tercihimizin tartışmalı alanlarda bulunmamak olduğunu söylemem lazım. Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisinin tartışmalı alanların dışında çalışmalarına devam ettiğini söylemek durumundayım. Kıbrıs’ın tamamına ait olabilecek yapının kurgulanması lazım. Tutarlı bir tavır ortaya koyuyoruz. Kıbrıs’ın herhangi bir yerinde çıkartılan petrol ve doğalgazın Kıbrıs’ın tamamına ait olduğunu söylüyoruz" diye konuştu.

İran ve Irak’ın bölge ve dünya için çok önemli iki ülke olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Bu tartışmaları yapan birçok ülke İran ve Irak’a komşu değildir. 3.3 milyar dolarlık altın ihracatı yapmışız Halk Bankası üzerinden. O yüzden bütün bunlar şimdi Amerika Birleşik Devletleri’nden bize ulaştırılan bir rahatsızlık söz konusu değildir. ABD ile aramızdaki hukuk da son dereceönemlidir ve model ortaklığı kurduğumuz bir ülkedir. Bir kısım önceliklerini dikkate alan her iki ülke arasında bir ilişki söz konusudur. Türkiye’nin arz güvenliği ile alakalı bazı düzenlemeler yaptık. Bu manada tarafımıza iletilen herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Irak’tan alınan ham petrolün İran’dan alınan petrolü zaman zaman geçtiğini söyleyen Yıldız, merkezi Irak hükümetiyle yapılan anlaşmadan son derece memnun olduklarına işaret etti. Başka bir gazetecinin, "Petrol gelirlerinin Halkbank üzerinden aktarılmayacağı yönünde spekülasyonlar var, neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Yıldız, "Bankanın kurumsal yapısına yapılan haksızlığa rağmen banka yerinde durmaktadır ve sonuç olarak güçlüdür. Biz yol haritamıza devam ediyoruz ve herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz" cevabını verdi.

Herhangi bir usulsüzlüğe karışana acımayacaklarına dikkati çeken Yıldız, "Alnımızın açık olmadığı hiçbir işlem söz konusu değildir. Herhangi bir arkadaş yanlışlığa düşmüşse kimseye acımayacağımızı söylemiştik. Bizim yetişme tarzımız helal üzerine kurulmuştur. O konuda hiçbir tereddüdümüz yok, dürüst çalışanların hakkını ülkemiz adına korumamız lazım” dedi.

Altın fiyatlarının zaman zaman yükseldiğini anlatan Bakan Yıldız, "Türkiye’deki altın madenlerinin üretimini sonuna kadar destekliyoruz. Devlet haklarıyla alakalı çalışmamamızın olduğunu söylememiz gerekiyor. Madenciliğin genişletilmesiyle alakalı gayretlerimiz devam edecek" dedi.

"Bu ay içinde Kuzey Irak’tan gelecek petrolün dünya piyasalarına sunulmasını gerçekleştirir diye düşünüyoruz" diyen Yıldız, "Doğalgazla alakalı her zaman girişimlerimiz olmuştur. Katar’dan tutunki Irak’a varıncaya kadar. Bunların ciddi bir genişleme alanının olmadığını görüyorduk. En önemli kaynaklarımızdan bir tanesi Irak’tan olacaktır ama bunun zamana ihtiyacı var. Biz, elektrikte ve doğalgazda çevremizdeki bir kısım ülkeler kadar büyüyoruz. Bizim vatandaşımıza ve sanayicimize sattığımız fiyatlar alım fiyatlarımızın daha da altındadır. Bu, BOTAŞ’a zarar yazdırmakta" ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan ve Rusya’dan boru gazı alarak miktarların artırıldığını belirten Yıldız, İran ve Azerbaycan’dan al ya da öde şeklindeki alımın 2014 ve 2015’te bitirilmiş olacağını söyledi. Bakan Yıldız, LPG fiyatlarına ilişkin, "Petrol fiyatlarının her yüksek olduğu kalem onun türevlerini de yüksek kılıyor. Eğer, bu fiyatlar yükseliyorsa serbest piyasadaki LPG fiyatları da yüksektir" diye konuştu.

BOTAŞ’ın uluslararası bir projede hisse almasını umut ettiklerine işaret eden Yıldız, hazırlıkların yapıldığını ifade etti.

Bu haber 3819 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Ares Logistics, 50 Adetlik Iveco S-WAY Siparişinin 11 Adetini Teslim Aldı... 01.05.2024
Enerji ithalatı faturası martta yüzde 5,9 azaldı... 01.05.2024
Chery ARRIZO 8 PHEV 1463 Kilometrelik Menziliyle Olduğu Kadar, Yüksek Konforuyla da Sınıfı Geçti! ... 01.05.2024
Doğuş Otomotiv’e Kurumsal Yönetim Ödülü... 01.05.2024
MAN, Türkiye’nin lider firmaları Volkan Group’a 40, Kanarlar Group’a da 25 adet araç teslimatı yaptı... 01.05.2024
TEMSA ve FUSO, Türkiye’deki 40 yıllık iş birliğini yeni eCanter ile taçlandırıyor... 01.05.2024
CK Enerji çalışanları, İstanbul Yarı Maratonu’nda kanserle mücadele için koştu... 01.05.2024
SOCAR Türkiye’de ‘Stratejik Yetkinlikler Geliştirme Programı’ devam ediyor... 01.05.2024
Pasifik Eurasia Net Dönem Karını Yüzde 125 Artırdı... 01.05.2024
Peugeot Sanal Gerçeklikte 20. Yılını Kutluyor!... 01.05.2024
Çinli şirket, Katar için 18 dev LNG gemisi yapacak... 01.05.2024
Logitrans, UTİKAD Kadın Odak Grubu'nu Mersin'de Ağırladı... 01.05.2024
Siemens prototip Megawatt Şarj Sistemi ile ilk kez 1MW şarj sağladı... 01.05.2024
Otomotiv devleri, hidrojenli modellerini Beijing’de tanıttı... 01.05.2024
Türkiye'nin petrol ithalatı şubatta yüzde 11 arttı... 01.05.2024
Allison Transmission, IFAT 2024'te Düşürülen Yakıt Tüketimi ve Emisyonlara Yönelik Çözümlerini Sunuyor... 01.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.