Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Türkiye, AB ülkelerine yıllık 100 milyar metreküp doğalgaz iletmeyi hedefliyor

Güncelleme :03.10.2014

Avrupa’nın doğalgaz konusunda Rusya’ya neredeyse yüzde 100 oranında bağımlı olması, Türkiye’nin enerji köprüsü rolünü güçlendiriyor.

Türkiye, önümüzdeki 20 yıllık süreçte hayata geçirilmesi muhtemel projelerle AB ülkelerine yıllık 100 milyar metreküp oranında doğalgaz iletmeyi hedefliyor. Türkiye’nin enerjideki stratejik önemi de ortaya çıkıyor.

Avrupa’nın doğalgaz konusunda Rusya’ya neredeyse yüzde 100 oranında bağımlı olması, Türkiye’nin enerji köprüsü rolünü güçlendiriyor. Ankara önümüzdeki 20 yıllık süreçte gerçekleştirilecek projelerle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Rusya’ya olan bağımlılığını büyük oranda sonlandırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda çeşitli projeler için girişimlerde bulunan Türkiye, köprü vazifesine ise Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) 2018 yalında açılmasıyla başlayacak. İşte Türkiye’nin AB için stratejik önemini artırmasını sağlayacak o projeler:

TANAP: İTALYA’YA UZANACAK

Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji alanındaki dev iş birliği olan TANAP’ın inşa çalışmaları sürerken Şah Denizi’nden çıkarılacak doğalgaz, 3 bin 500 kilometre taşınarak, Türkiye, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya’ya iletilecek. 2018 yılından itibaren yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşınması beklenen hattın kapasitesi fasılalarla, 31 milyar metreküp ve 50 milyar metreküp seviyelerine yükseltilecek.

İRAN DOĞALGAZI’NA SICAK BAKIYOR

Nükleer müzakerelerin olumlu seyri ile birlikte, Avrupa İran Doğalgazı’na sıcak bakmaya başlarken konuyla ilgili görüşmeler de hali hazırda sürüyor. Avrupa’ya yıllık 35 milyar metreküplük İran ve Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden Almanya’ya kadar uzatılması öngörülüyor.

IRAK DOĞALGAZI 10 YIL İÇİNDE AKACAK

Irak’ın doğalgaz yatakları Avrupa ülkelerinin iştahını kabartıyor. Hem Basra hem de Kuzey Irak doğalgazının önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde AB’ye Türkiye üzerinden yapılacak bir doğalgaz boru hattıyla iletilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu doğrultuda Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile bir anlaşma imzalarken, Irak Merkezi hükümetiyle de anlaşmanın yollarını arıyor. Basra’dan Bağdat’a kadar bir doğalgaz boru hattı inşa etmeyi de Irak Merkezi hükümetine teklif eden Türkiye, olası bir boru hattının gerçekleşmesi durumunda Avrupa’ya yıllık 30-35 milyar metreküp seviyesinde Irak doğalgazı taşımayı öngörüyor.

Bu haber 81092 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisinin 0,14 puan olacağı hesaplandı... 06.07.2025
Bakan Kacır, Togg'un oyunu kurallarına göre oynayan bir marka olduğunu açıkladı... 06.07.2025
Prometeon’un Geniş Avrupa Bölgesi’ne Türkiye’den CEO... 06.07.2025
Enerji Bakanı Bayraktar: "4 milyon hanede kendi doğal gazımız kullanılıyor" ... 06.07.2025
OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek... 06.07.2025
TECO Petrol kayyıma devredildi... 06.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.