Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Evlerin ‘enerji yöneticilerine’ seferberlik çağrısı

Güncelleme :09.01.2015

Teknolojik aletlerle dolu konutlarda enerji yönetiminden sorumlu olan hanımların,enerji tüketimini azaltacak önlemlerle büyük ölçüde tasarruf sağlayabilecekleri belirtildi.

 İTÜ Öğretim Üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ve Enerji Ekonomisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu:“Her kadın evinin enerji yöneticisidir. Elektrikli eşyaların verimli kullanılmasıyla faturalar düşerken, dünyamızın daha az kirleneceği unutulmamalı”

Elektrikli ve elektronik eşyalarla dolu konutlarda enerji yönetiminden sorumlu olan hanımların, enerji tüketimini azaltacak önlemler sayesinde büyük ölçüde tasarruf sağlamanın önünü açabilecekleri belirtildi.

İTÜ Öğretim Üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ve Enerji Ekonomisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 14-17 Ocak 2015 tarihlerinde kutlanacak olan 34’üncü Enerji Verimliliği Haftası’nda evlerin enerji yöneticilerini “seferberliğe” davet etti.

Her kadının evinin enerji yöneticisi olduğunu belirten Karaosmanoğlu, kadınların ev yaşamının vazgeçilmezi elektrik ve elektronik eşyaları kullanırken, enerji tüketimine de dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Bu kapsamda tavsiyelerde bulunan Karaosmanoğlu, “Yeni yılın ilk ayında, elektrikli ve elektronik eşyalarımız için evlerimizde enerji verimliliği seferberliği yaparak hem ev hem ülke katkı yapabiliriz. Hep beraber elektrik faturalarımızı takibe başlayalım. Faturamızdaki her bir azalma ile güzelim dünyamızı daha az kirlettiğimizi de unutmayalım” dedi.

“Çeyizlere” iyi bakın

Karaosmanoğlu, özellikle kadınların alabileceği önlemler olduğunu bildirerek, şunları söyledi:

“Buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, fırın, ocak, tv, küçük ev aletleri gibi eşyaları satın alırken, kullanırken ve ömürleri bitince iyi takip etmeliyiz. Enerji verimli ürünleri satın almalı, kullanırken kılavuzlarını dikkatle okumalı ve eşyalarımızı iyi tanımalıyız. Elektrikli ve elektronik eşyalarımız yaşam boyu kullandığımız en işlevsel çeyizlerimiz. Çeyizlerimize iyi bakarak, verimli ve uzun ömürlü kullanarak, evlerimizde sürdürülebilir enerji tüketimi uygulamalıyız.”

Elektrikli ve elektronik eşyaları doğru kullanmanın gerekliliğine dikkati çeken Karaosmanoğlu, “Örneğin, elektrikli süpürgeler temizlik için şart. Onların temizliği de enerji verimliliği için şart. Motor kısımlarını temizleyelim ve torbalarını boşaltmayı unutmayalım. Kısmi aydınlatma ve enerji tasarruflu ampul kullanımı ile, evlerimizde romantik bir konforun enerji verimliliği ile sağlanabileceğini belirten Karaosmanoğlu, ısınma enerji tüketimimizi de azaltmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Evde enerji yönetiminin can alıcı noktasının mutfak olduğuna işaret eden Karaosmanoğlu, en başarılı aşçıların en az elektrik veya gaz yakıt kullanımıyla yemek pişirenler olduğunu ve alınacak basit önlemlerle, ‘enerji verimli aşçılığın’ mümkün olduğunu ifade etti.

Bu haber 3392 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.