Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Kamyon şoförleri yakıt tasarrufu için hızlı gitmekten kaçınıyor

Güncelleme :14.02.2015

Shell FuelSave Tanıtım Turu kapsamında kamyon ve tır şoförleri ile gerçekleştirilen görüşmelerde, soruları yanıtlayanların yüzde 39’unun yakıt tasarrufu sağlamak amacı ile hızlı araç kullanmaktan kaçındığı ortaya çıktı.Kamyon ve tır şoförlerinin %56’sı akıllı telefon kullanıyor, ancak sürücülerin %82’si araçta telefonla konuşmama konusunda bilinçli.Kamyon şoförlerinin %36’sı bir ay içinde ailelerini yalnızca bir hafta görüyor.“Hatalıysam aramızda kalsın” gibi yazılar kamyoncular arasında hala revaçta.

 Geçtiğimiz yılın sonunda Anadolu’yu adım adım gezerek sürücüleri tasarrufa davet eden Shell FuelSave Tanıtım Turu sırasında sürücülerle yapılan görüşmeler, sürücülerin yakıt tasarrufu konusundaki yaklaşımlarını ortaya koydu.

Yapılan yüz yüze görüşmelerin sonuçlarına göre hafif ve ağır ticari araç sürücülerinin yüzde 39’u yakıt tasarrufu sağlamak için gaza basmaktan kaçınıyor.

21 Kasım ve 21 Aralık tarihlerinde Türkiye’nin 11 ilini “Her Kuruşun Hakkını Verir” sloganıyla ziyaret eden Shell FuelSave Tasarruf Yakıtları Tanıtım Turu tam 5713 km yol kat etti ve yaklaşık 20.000 sürücüye ulaştı. Tanıtım Turu kapsamındaki etkinliklere katılan sürücüler yakıt tasarrufu ve yol emniyeti konusunda bilgilendirildi. Tanıtım turu sırasında gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerde, etkinliğe katılan kamyon ve tır sürücülerinin araç kullanımı, akıllı telefon kullanımı, aileleriyle vakit geçirme gibi konularda tercihlerini de ortaya çıkardı.

İstanbul, Kayseri, Bursa, Manisa, Antalya, Konya, Adana, Samsun ve Ankara illerinde çoğu kamyon ve tır sahibi olan 2000 civarında katılımcı ile yapılan birebir görüşmeler sonucunda, etkinliğe katılan sürücülerin yakut tasarrufu konusundaki yaklaşımlarını da ortaya çıkardı. Etkinliğe katılan sürücülerin %65’i kamyon veya tır sahipleriydi. Geriye kalanlarsa hafif ticari araç sürücüleriydi.

Ankete cevap veren sürücülerin %39’u yakıt tasarrufu sağlamak için ne yaptıkları sorusuna “fazla gazlamam, hızlı kullanmam” diye cevap verirken, %21’i “pencereleri kapalı tutar, klimayı az kullanırım," %15’i “tasarruf ettiren yakıt kullanırım,” %11’i “gereksiz yük taşımam,” %8’i “yolculuk planlaması yaparım” ve %6’sı ise “brandamı sabitlerim” cevabını verdi.

Kamyoncuların Ömrü Araçlarında Geçiyor

Katılımcıların günde ortalama 15 saat ve üzeri araç kullanma oranı %10 iken, ortalama 4-9 saat araç kullanma oranı ise % 45 oldu. Katılımcıların çoğu günde 4-9 saat araç kullandıklarını söylediler.

Uykuları geldiğinde ilk yaptıklarının ne olduğu konusundaki soruya, katılımcıların %45’i “en yakın yerde aracı durdurup uyurum,” %31’i “ilk dinlenme tesisinde durup uyurum,” %14’ü “gideceğim yere kadar devam ederim,” %10’u ise “çay/kahve içip yola devam ederim” cevabını verdi.

Telefon ve emniyet

Soruları cevaplayan katılımcıların %56’sı akıllı telefon kullanırken, %44’ünün akıllı telefon kullanmadığını söyledi.

Görüşmeler, etkinliğe katılan hafif ve ağır ticari araç sürücülerinin çoğunlukla araç başında telefon kullanımı konusunda bilinçli olduğunu gösterdi. Soruları yanıtlayan tır ve kamyon şoförlerinin %56’sı akıllı telefon sahibi, ancak ticari araç sürücülerinin yalnızca %18’i araç kullanırken telefonla konuşuyor. Ayrıca katılımcıların %10’u gelen telefonlara bakmadığını, %18’i araç kullanırken telefonla konuştuğunu, %50’si kulaklık ile konuştuğunu; %22’si ise sağa çekip konuştuğunu belirtti.

‘Fazla gazlamam, hızlı kullanmam’

Katılımcıların akaryakıt alım tercihleri ile ilgili soruları da içeren araştırmaya göre, hafif ve ağır ticari araç sürücülerinin %51’i tanıdık istasyonlardan alım yapıyor. Aynı soruya verilen cevaplara göre, sürücülerin %35’i akaryakıtı o an için en yakın olan istasyondan alırken, %14’ü ise kullandıkları aracın sahibinin tercihlerine göre hareket ediyor.

En çok tercih edilen kamyon arkası yazılar

Etkinliğe katılan sürücülerini % 6’sı ise araçlarında kamyon arka yazısı bulunduğunu söyledi. Katılımcıların en çok tercih ettiği kamyon yazıları şöyle oldu:

• Kamyon çeker 10 ton gönlüm çeker Paris Hilton !!!

• Gözlerinin hastasıyım yolların ustasıyım.

• Dikkatimizi çekmez kimse biz dikkat ederiz işimize gelirse !!!

• Hatalıysam aramızda kalsın.

• Ağlıyorsun yine hangi mevsimin yağmurusun?

Kamyoncular aileye hasret

Sorulara cevap veren ticari araç sürücülerinin çoğu işleri gereği aileleriyle fazla vakit geçiremiyor. Katılımcıların %36’sı, bir ay süresince aileleriyle yaklaşık altı gün geçirebildiklerini söylerken, yüzde 16’sı bir hafta, yüzde 23’ü 10 gün, yüzde 15’i ise yalnızca üç gün aileleriyle bir arada olabildiklerini söyledi.

Shell FuelSave Tasarruf Yakıtları hakkında

Shell & Turcas'ın Perakende Satışlar Pazarlama Müdürü Günden Yılmaz, Shell’in dizel ve benzinli tüm araçlarda yakıt verimliliği sağlayan Shell FuelSave Tasarruf Yakıtları ile gelişmiş bir tasarruf formülü sunduğunu söyledi. 2009 yılında tüketicinin kullanımına sunduğu Shell FuelSave Kurşunsuz 95 benzin ve 2011 yılında istasyonlarda yerini alan Shell FuelSave Diesel, ilk damladan itibaren yakıttan tasarruf etmeye yardımcı olmak üzere geliştirildi. Shell FuelSave tasarruf yakıtları hem dizel hem benzinli tüm araçlara uygun olan verimlilik artırıcı formülüyle, motorda kurum birikmesini engellemeye yardımcı oluyor.

Shell’in Yakıt tasarrufu konusunda bilinçlendirme çalışmalarına önem verdiğini de söyleyen Yılmaz, şirketin dünya çapında 1 milyon sürücüye yakıt tasarrufu sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla “Hedef 1 Milyon” adlı bir kampanya başlattığını da hatırlattı. Yılmaz, “Shell, 100 yılı aşkın süredir sürücülerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda en yüksek kalitede yakıtlar geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. 2013 yılında 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşen yatırım rakamıyla, halihazırda sektöründe Ar-Ge’ye en yüksek yatırım yapan firma konumunda” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber 3320 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.