Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Koç Holding’in 2015 yılı konsolide cirosu 69,5 milyar TL, ana ortaklık payı net dönem kârı ise 3,6 milyar TL olarak gerçekleşti

Güncelleme :15.02.2016

2015 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu:“2015 tüm zorluklara ve belirsizliklere rağmen güçlü performans sergilediğimiz bir yıl oldu.  2016 yılına başlarken, yönetim kurulu başkanımız merhum Mustafa V. Koç’un aramızdan zamansız ve erken ayrılışının tarifsiz üzüntüsünü yaşıyoruz. Bizlere bıraktığı vizyon ve değerlere sahip çıkarak, bize emanet edilen bayrağı daha da ileriye taşımak en büyük hedefimizdir. Bu amaçla koç topluluğu olarak gerek ekonomik gerekse sosyal alanlarda yeni başarı hikayeleri yazarak topluluğumuzu uluslararası arenada arzu ettiği seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız.”
 

Koç Holding, 2015 yılını tüm zorluklara ve belirsizliklere rağmen güçlü bir performans ve finansal sonuçlara da yansıyan büyümeyle kapatırken, konsolide cirosu 69,5 milyar TL, ana ortaklık payı net dönem kârı ise bir önceki yıla oranla yüzde 32 artışla 3,6 milyar TL olarak gerçekleşti.
Merhum Mustafa V. Koç’u anarak sözlerine başlayan Levent Çakıroğlu, “Vizyonu, hayırseverliği, liderliği ve en önemlisi insani değerleri ile silinmeyecek izler bırakan Merhum Mustafa V. Koç, Ülkemizin geleceğine yürekten inandı. Küresel bakış açısı, liderliği, kararlılığı, değerleri ve iş etiği ile ilham kaynağı oldu. İş dünyasındaki etkisi Ülkemizle sınırlı olmayan Merhum Mustafa V. Koç uluslararası platformlarda da vizyonu ve görüşleriyle son derece etkili bir liderdi. Aramızdan zamansız ve erken ayrılışının tarifsiz üzüntüsünü yaşıyoruz. Bizlere bıraktığı vizyon ve değerlere sahip çıkarak, bize emanet edilen bayrağı daha da ileriye taşımak en büyük hedefimizdir. Bu amaçla Koç Topluluğu olarak gerek ekonomik gerekse sosyal alanlarda yeni başarı hikayeleri yazarak Topluluğumuzu uluslararası arenada arzu ettiği seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız. Kendisini tekrar sevgi ve saygıyla anıyorum.”
Levent Çakıroğlu: “Bugünün dünyasında başarıyla yol alırken, yarının fikirlerine ve hayallerine liderlik edenlerin arasında olmayı hedefliyoruz.”
Dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik değişimler karşısında, iş dünyasının da bu gelişmeleri ve küresel eğilimleri dikkate alarak, sürekli kendini yenilediğini ifade eden Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu olarak, dünyanın değişen koşullarında riskler kadar fırsatları da görerek, zorluklar karşısında azmederek, cesaret göstererek ve sürekli öğrenerek, kendilerini yenilediklerini vurguladı. Koç Topluluğu için 2015 yılının tüm zorluklara ve belirsizliklere rağmen güçlü performans sergilenen bir yıl olduğuna dikkat çeken Çakıroğlu, “İstikrarlı büyümemiz, finansal sonuçlarımıza da yansıdı. Yatırımlarımıza 2015’te de hız kesmeden devam ettik. Son 4 yılda toplam kombine yatırımlarımız 12 milyar dolara ulaştı. Yatırımlarımız ve artan üretimimizle, Ülkemizde ekonominin itici gücü olmayı sürdürdük. 2015 yılında toplam çalışan sayımız 91 bini aştı” dedi.
2015 yılında Topluluk olarak büyük ölçekli ihracat projeleri geliştirerek ve yeni pazarlara girerek, küresel konumlarını güçlendirdiklerini vurgulayan Çakıroğlu, şöyle devam etti: “Toplam kombine ihracatımız, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık %9’unu teşkil ediyor. Nitekim, şirketlerimiz de ihracat şampiyonluklarını devam ettirdiler. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda rekabetçi üstünlüğümüzü perçinleyerek, pazar paylarımızı artırmaya ve markalarımızın konumunu güçlendirmeye devam ettik. Yurtiçi ve yurtdışı satış hacminde ve verimlilikte artışlar elde ettik. Hem şirketlerimizin hem de Ülkemizin sürdürülebilir rekabetçiliği açısından en çok önem verdiğimiz konulardan biri teknoloji gücümüz. Teknoloji yatırımlarımızla, daha üstün nitelikli ürünler ve hizmetler geliştirmeyi ve iş yapış biçimlerimizi yenilemeyi sürdürdük. Bu yıl da, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki liderliğimizi güçlendirdik. Şirketlerimiz, patent portföyümüz, Ar-Ge merkezlerimiz ve yatırımlarımızla ilgili birçok ödül alarak, bizleri gururlandırdılar. Koç Topluluğu olarak önümüzdeki dönemde de küresel vizyonumuz çerçevesinde uluslararası faaliyetlerimizi güçlendirmeye, yeni teknolojiler ve iş modelleri ile hep bir adım önde olmaya, üstün nitelikli ürünler ve hizmetlerle tüketiciler için değer yaratmaya ve pazar liderliklerimizi perçinlemeye devam edeceğiz.”
2015 yılında Koç Topluluğu şirketlerinin kendi alanlarında öne çıkan başarılar kaydettiklerini söyleyen Levent Çakıroğlu, büyük ölçekli yatırımları ve bazı önemli gelişmeleri şu şekilde sıraladı:
-    3 milyar dolar yatırımla hayata geçen Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi geçtiğimiz yıl tüm üniteleriyle devreye girdi. Böylelikle şirketimiz, rekabetçiliğini artırarak, küresel rafineri marjlarındaki dalgalanmalara daha dirençli bir oyuncu haline geldi. Beklediğimiz şekilde, bu proje hem Tüpraş’ın finansal göstergelerine hem de Türkiye ekonomisine olumlu katkıda bulundu.
-    2015’te Tofaş’ın yeni kompakt sedan modeli Egea’nın üretimine başlanması ile Tofaş Ar-Ge alanında dünya çapında bir oyuncu olduğunu yeniden kanıtladı. 1 milyar dolar yatırımla gerçekleştirilen Egea ailesi, Ülke ihracatını arttıracak, yurtiçi pazardaki yerli-ithal dengesine olumlu katkı yaparak Türkiye ekonomisi için büyük kazanımlar sağlayacak.
-    Otomotiv sektöründeki bir diğer önemli şirketimiz Ford Otosan, geçtiğimiz 3 yılda 1 milyar doların üzerindeki yatırımları ve yenilenen ürün gamı sayesinde yurtiçi ve yurtdışı satışlarını önemli derecede artırdı.  2015 yılının başında Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezinin açılışını yapan şirketimiz, tamamıyla Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen ve üretilen kamyonlar için yeni üretim anlaşmaları yaparak ve bayi ağını genişleterek, uluslararası büyümesini sürdürüyor.
-    Beyaz eşya sektörünün lideri Arçelik, mevcut pazarlarında konumunu sürekli güçlendirirken, bayrağını dünyanın farklı coğrafyalarına taşımaya devam ediyor. Tayland’da 100 milyon dolar yatırımla temelini attığı buzdolabı fabrikası 2015 yılı sonunda deneme üretimini gerçekleştirdi. 2016 yılında tam kapasite faaliyete geçmiş olacak. Şirketimiz, yeni küresel Ar-Ge merkezleri ve işbirlikleri ile, Ar-Ge ve inovasyon gücünü artırmaya devam ediyor.
-    Finansal piyasaların risk algısındaki yüksekliğe karşın, Yapı Kredi Bankası insan kaynağına, güçlenen dağıtım kanallarına ve dijitalleşmeye yaptığı yatırımları ile aktif müşteri sayısını 650 bin artırarak 11 milyon seviyesine yükseltti. Mevduat ve toplam kredilerde %21 büyüme gerçekleştirdi.

Levent Çakıroğlu: “Sadece ekonomi alanda değil, toplumsal fayda yaratmada da öncü rolümüzü sürdürdük.”
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 2015 yılında Koç Topluluğu’nun sadece ekonomik alanda değil, toplumsal fayda yaratmada da öncü rolünü sürdürdüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti: “Vehbi Koç Vakfı; eğitim, sağlık ve kültür alanlarında öncü çalışmalarıyla her geçen yıl etkinliğini artırırken, başarılarıyla bizler için gurur kaynağı olmaya devam etti. Ayrıca gerek Koç Holding koordinasyonunda, gerekse şirketlerimizde yürütülen sosyal sorumluluk faaliyetleri ile ortak değer yaratmayı sürdürdük. Uzun vadeli, stratejik bir bakış açısıyla, çalışanlarımız ve bayilerimizin gücüyle yürüttüğümüz projelerimizin kalıcı çözümler yarattığını memnuniyetle gördük. Topluluk olarak uzun vadeli sürdürülebilir bir gelecek arzu ettiğimiz için, gelecek nesillerin hayallerine liderlik etme sorumluluğumuz olduğunu da unutmuyoruz.”


 

 

Bu haber 2687 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
İklim taahhütlerine rağmen, petrol ve gaz üreticileri yatırımlarını 4 katına çıkarmayı planlıyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Ford Otosan 2023'te Güçlü Değer Yaratma Vizyonuyla Öne Çıktı... 28.03.2024
Mersin Uluslararası Limanı 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı... 28.03.2024
Erman Ticari Araçlar, 600.aracını Azem Lojistik’e teslim etti ... 28.03.2024
Renault Trucks’ta Satış Sonrasına Yeni Atama... 28.03.2024
"Ulu Motor'un Devam Eden Elektrikli Araç Kampanyasıyla Hayalinizdeki Otomobile Hemen Kavuşun!"... 28.03.2024
Siemens, Elektrikli Araç Şarj Cihazı Portföyünü Genişletiyor... 28.03.2024
Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de ilk 5'i zorluyor... 28.03.2024
Türkiye'nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.