Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

İran, doğalgaz fiyatlarında indirime gidebilir

Güncelleme :30.01.2014

 İranlı yetkililer, Enerji Bakanı Yıldız'a, doğalgaz fiyatında Ankara'nın talebinden daha düşük bir indirim önerilmesi halinde tahkimden vazgeçip geçilmeyeceğini sordu. Bu soru, İran'ın doğalgaz fiyatlarında indirim yapabileceği sinyalini verdi.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin refah seviyesi arttıkça enerjiye talebin de arttığını söyledi. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmek için her yıl yüzde 5'lerden fazla büyümesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bu büyüme rakamlarına, Türkiye'nin enerji talebini karşıladığı temel kaynaklardan İran'ın da ilgi duyduğunu belirtti.

İran ziyaretinde müzakere konularından birinin doğalgaz olduğunu belirten Yıldız, bu alanda mutabık kalınıp kalınmadığına ilişkin "Şu anda yapılmış bir anlaşma yoktur. Ama üzerinde müzakere edilecek geniş bir alan vardır" dedi.

"İran bizi haksız görmüyor"

Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgaza, diğer kaynaklardan daha yüksek ödeme yaptığını ifade eden Bakan Yıldız, "İran'la doğalgaz fiyatlarında anlaşabilmiş değiliz. Satış rakamlarını gaz akışına mani olmayacak biçimde yüksek bulmaktayız" dedi.

Gaz fiyatının düşürülmesi gerektiğini İranlı meslektaşlarına aktarma imkanı bulduğunu kaydeden Taner Yıldız, "Onlar da bizi haksız görmüyorlar ama kendi içlerindeki mekanizma önemli. Tahkim devam ediyor. Önemli indirim talebimiz bu süreçte sonuçlanacak. Makul indirim teklifi gelmiş olsaydı vazgeçip vazgeçmeyeceğimiz soruldu. Biz de tabii ki zararımızın belli oranda karşılanabiliyor olması halinde vazgeçebileceğimizi söyledik. Önümüzdeki haftalarda müzakereler devam eder" diye konuştu.

"Mutabakat sağlayacaklarına inanıyoruz"

Bakan Yıldız, Türkiye'nin gaz almaya, İran'ın da doğalgaz ihraç etmeye ihtiyacı olduğunu belirtirken, "Ancak Türkiye olarak Makul fiyatlarla doğalgaz ithal etmemiz gerekiyor. İran tarafının da Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı seviyesinde kendi içlerinde bir mekanizmaları var. Mutabakat sağlayacaklarına inancımız tamdır" diye konuştu.

Yıldız, ayrıca  Türkiye'nin Rusya, Azerbaycan ve Irak'tan gelecek gazın yanı sıra yeni ve farklı kaynakları da Avrupa`ya taşıma çalışmalarının devam ettiğini anlattı."Akdeniz doğalgazı da dahil olmak kaydıyla İran'ın kaynaklarının da hem Türkiye'ye hem de Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması çalışmalarımız devam edecek" diyen Bakan Yıldız, bu konunun ise Türkiye'nin büyüme rakamlarından farklı, bağımsız bir konu olduğunu belirtti. enerjigunlugu.net sitesinin haberine göre; Yıldız, bunu Türkiye`nin yanı sıra, Avrupa Birliği`nin enerji ihtiyaçlarının da söz konusu olmasına dayandırdı.

AB ile müzakere sürecinde enerji başlığının siyasi gerekçelerle açılmadığını anlatan Bakan Yıldız, "ilerleme raporunda bahsedilen tarzda, masa başındakinden çok daha çok daha büyük işler yaptığımız, ileride olduğumuz söyleniyor" diye konuştu.

"Kıbrıs meselesi de tartışıldı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Kıbrıs meselesiyle enerji arasındaki bağlantı konusunda yeni adımlar atabileceğinin işaretini verdi. Yıldız, "Yarın bir Kıbrıs ziyaretimiz var. Yeni bir enerji çalışmasını hükümetle konuşma imkanımız olacak. Türkiye temel politika ve stratejilerini devam ettirecek" diye konuştu.

"Erbil-Bağdat komitesi bekleniyor"

Taner Yıldız, Kuzey Irak gazının Türkiye üzerinden ihracına ilişkin tüm altyapının hazırlanıp test edildiğini belirterek "Top Erbil ile Bağdat arasında kurulan komitede ve onların vereceği kararlardadır. Biz bütün altyapıları hazırlamışş durumdayız. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz" dedi.

Bu haber 3596 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.