Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Doğalgazda atılan imzalarla Botaş’ın TANAP’taki payı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkıyor

Güncelleme :31.05.2014

TANAP Projesi’ne ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma, imzalandı.

Türkiye'nin, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi’ne ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma, İstanbul'da  törenle imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı imza töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da hazır bulundu. İmza töreni, Shangri La Bosphorus Otel'de gerçekleştirildi.

"ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI OLACAK"

TANAP'ın geleceğe yönelik bir proje olduğunu belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Botaş’ın TANAP’taki payı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkıyor" dedi.

Türkiye'nin TANAP projesiyle çok önemli bir gelire kavuşacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Şahdeniz’deki hakkının yüzde 9’dan yüzde 19’a çıkarılması TPAO’yu 2. Büyük ortak haline getirdi. TANAP’ı Şahdeniz sahasının beslemesi öngörülüyor. Bu karar ülkemiz ile Bulgaristan arasında da bağlantı yapılmasını gerektiriyor. Ukrayna’da yaşananlar ülkeler arasındaki dayanışmanın önemini gösterdi. Ülkemizin 21 ilinden geçecek projenin inşası sırasında ortaya çıkacak ekonomik paydayı da kalkınma bakımından önemli görüyoruz" dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü’den 70 kilometre uzaklıkta, Hazar Denizi sahasında bulunan Şahdeniz doğalgaz havzası, 1,4 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın sayılı doğalgaz yataklarından birisi konumunda bulunuyor.

"Şahdeniz 1" adı verilen projeyle halihazırda üretilen doğalgaz Azerbaycan’ın iç tüketiminde kullanılmasının yanı sıra Gürcistan ve Türkiye’ye ihraç ediliyor. Türkiye, yıllık yaklaşık 6.6 milyar metreküplük doğalgazı ithal ediyor.

"Şahdeniz 2" adı verilen yatırım projelerinin tamamlanmasıyla da Avrupa Birliğine doğalgaz sağlanacak.

DEV ENERJİ ŞİRKETLERİ ŞAHDENİZ'DE

Şahdeniz doğalgaz sahasındaki rezervler, dünyanın önde gelen enerji firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletiliyor. Şahdeniz sahasındaki ortaklık yapısına göre, BP yüzde 28,8, SOCAR yüzde 16,7, Statoil yüzde 15,5, Total, Lukoil ve NİKO yüzde 10'ar, Türkiye adına TPAO ise yüzde 9 hisseye sahip bulunuyor.

Şahdeniz’den çıkartılacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru ise Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak en önemli projelerden biri olarak görülüyor. Beş yıl içerisinde tamamlanması öngörülen projeye, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkmenistan ve Kuzey Irak'ın da gaz tedarikçisi olarak dahil olması planlar dahilinde bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN PAYI ARTACAK

Proje kapsamında, Türkiye-Gürcistan sınırından Türkiye-Yunanistan sınırına kadar olacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye’ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapacak.

İlk safhası 2018'de tamamlanması öngörülen projede, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR yüzde 80, BOTAŞ ve TPAO ise yüzde 20 paya sahip.

Türkiye ve Avrupa bölgesinin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan anlaşmayla, Türkiye’nin hem Şahdeniz konsorsiyumdaki hem de TANAP'taki payının artırılması bekleniyor.

TÜRKİYE İÇİN AVANTAJLI DÖNEM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada, Hazar’daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberleri olduğunu, bugün kamuoyu ile paylaşacaklarını belirterek, "Türkiye’nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz" demişti.

Bu haber 3440 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.