Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Tüpraş’ın Ar-Ge projesi, AB Horizon 2020’den tek seferde en yüksek teşviği almaya hak kazandı

Güncelleme :22.02.2019

 Tüpraş, BAMBOO isimli Ar-Ge Projesi ile Avrupa’nın en önemli araştırma ve inovasyon programı Horizon 2020 Programı kapsamında, “Bir Proje ile En Yüksek Teşvik Miktarına Hak Kazanan” Türk sanayi kuruluşu oldu.

Türkiye'deki bir sanayi kuruluşunun, Avrupa Birliği Horizon 2020 Ar-Ge ve Yenilik Programı kapsamında, tek seferde, Avrupa Komisyonu'ndan aldığı en büyük teşvik miktarı Tüpraş’ın oldu. 

 Tüpraş Ar-Ge Merkezi, AB Horizon 2020 programı kapsamında enerji yoğun endüstrilerde kaynak ve enerji verimliliği sağlayacak teknolojilerin ticarileştirilmesini hedefleyen “BAMBOO” projesinin (Boosting new Approaches for flexibility Management By Optimizing process Off-gas and waste use)  ortakları arasında yer aldı.  %50’si Avrupa Birliği tarafından destekli olmak üzere 2,2 Milyon Avro bütçeli projesiyle Tüpraş, Horizon 2020 programında tek seferde en yüksek teşvik miktarına hak kazanan Türk şirketi oldu. 

 Atık ısıdan elektrik üretilmesini sağlayacak proje, enerji verimliliği ve çevresel etkisi ile öne çıkıyor

 Tüpraş’ın rafineri uzmanlığı ile enerji sistemleri konusunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarının uzmanlığının birleştirileceği projede, rafinerideki atık ısı kaynağından elektrik üretimi sağlayan yenilikçi bir ORC sistemi geliştirilecek ve sistemin ilk kullanıcısı İzmir Rafinerisi olacak. Proje kapsamında, Tüpraş İzmir Rafinerisi U-100 Hampetrol Ünitesi’nde “Organic Rankin Cycle (ORC)” teknolojisini temel alan bir enerji üretim tesisi kurulacak ve bu sayede atık ısıdan yaklaşık 1 MW’lık elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

 Tüpraş, proje sayesinde enerji verimliliğinin artırılması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi yönünde de önemli bir adım atmış olacak. 9 ülkeden 19 farklı kuruluşun ortaklığı ile hayata geçecek, toplamda 18,7 Milyon Avro bütçeli BAMBOO projesi kapsamında dört farklı enerji yoğun endüstride (çelik, rafinaj, kağıt ve mineral) atık ısıların değerlendirilmesine yönelik yeni teknolojilerin uygulama çalışmaları gerçekleştirilecek.

Bu haber 3324 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.