Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

Kimyasal sızıntılarda erken tespitin önemi

Güncelleme :29.04.2019

 Kimyasal maddelerin üretildiği, depolandığı veya kullanıldığı alan ve hacimlerin elverişsiz olması sonucu, yaşanan kazalar ve doğal afetler sonucunda oluşabilen kimyasal sızıntılarının çevresel sonuçları büyük olmaktadır.

Doğal halde bulunan, üretilen, herhangi bir işle sırasında kullanılan veya atıklar da dâhil olmak üzere ortaya çıkan bizzat üretilmiş olup olmadığına veya piyasaya arz olunup olunmadığına bakılmaksızın her türlü element, bileşik veya karışımlar kimyasal madde olarak adlandırılır. 

Kimyasal maddeler katı, sıvı veya gaz fiziksel hallerinde bulunabilir. Kimyasalların hangi fiziksel biçimde olduğu, maddenin vücuda nasıl girdiğini ve yaptığı tahribatı etkileyebilir. Katı kimyasallar zarar verme olasılığı en düşük maddelerdir. Ancak bazıları deriye ya da yiyecek/içeceklere bulaştığında ve bunlar tüketildiğinde zehirlenmelere yol açmaktadır. Ayrıca bu katı kimyasallar solunabilen kimyasal buharlar çıkarabilir, parlama ve patlamaya yol açabilirler. Sıvı kimyasalların çoğu ise solunabilen ve kimyasal maddenin türüne bağlı olarak çok toksik olabilen buharlar çıkarırlar. Sıvı haldeki kimyasal sızıntıları yüzey ve yeraltı sularına karışıp toplu balık ölümlerine sebep olmakta, bu kaynaklardan su temini yapan insanlar üzerinde ciddi sağlık sorunları yaratmaktadır. 

Kimyasal maddelerin üretildiği, depolandığı veya kullanıldığı alan ve hacimlerin elverişsiz olması sonucu, yaşanan kazalar ve doğal afetler sonucunda oluşabilen kimyasal sızıntılarının çevresel sonuçları büyük olmaktadır. Bu sebeple sızıntı oluşmaması için kaynakta önlem almanın önemi tartışmasızdır. Diğer önemli husus ise sızıntı oluştuğunda erken tespit sistemlerinin kurulu olması ve anında alarmın oluşup kimyasal sızıntıya müdahale edip kirlilik bulutunun geniş alanlara yayılmadan durdurulmasıdır. 

Sıvı kimyasalların oluşturduğu sızıntının yeraltı suyunda olup olmadığının tespiti için yeraltı suyu gözlem kuyularına sensörler yerleştirilebilmekte bu sensörler herhangi bir kimyasal sızıntı anında alarm üretmektedir. Böylece sızıntı erken tespit edilmekte ve kaynağın kesilmesine imkân sağlamaktadır. Gaz sızıntılarının erken tespiti için ise kimyasal buharlarını tespit eden, alarm veren ve sistemi kapatıp parlama patlama riskini ortadan kaldıran ATEX sertifikalı gaz belirleme sistemleri kullanılmalıdır. Gerek sıvı gerek gaz sızıntılarını tespit eden erken algılama sistemleri ölümcül sonuçlar dahil oluşacak olayların önlenmesi için tercih edilmesi gereken çözümlerdir. 

Bir diğer konu da kimyasal sızıntıların tespit edilmesinden öte oluşacak alarmın takip edilmesi ve gerekli müdahalenin zamanında yapılmasıdır. Bu noktada kullanılan ekipmanların haberleşme özelliklerinin bulunması ve takip edilebilir bir alt yapıya sahip olmalarıdır.

Bu haber 5206 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Karadeniz'deki yeni gaz keşfi Türkiye'nin jeopolitik önemini güçlendiriyor... 18.05.2025
Bakan Bayraktar, Karadeniz'de sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı... 17.05.2025
Mercedes-Benz Türk, 19 Mayıs’ı Samsun’daki Yıldız Kızlarla Kutladı... 17.05.2025
Toyota Hilux’ın En Sportif ve En Güçlü Versiyonu GR SPORT Türkiye’de... 16.05.2025
DenizBank ve OPET’ten Üretici Kart Sahiplerine Akaryakıtta Sıfır Faiz Avantajı... 16.05.2025
Mercedes-Benz Türk’ün Servis Sözleşmesi Hizmeti Müşterilerine Sunduğu Avantajlarla Yoğun İlgi Görmeye Devam Ediyor!... 16.05.2025
CW Enerji’den Intersolar Europe’ta Güç Gösterisi... 16.05.2025
Avrupa’nın En Kapsamlı Mobilite Zirvesi Türkiye’de Düzenlendi!... 16.05.2025
Ayşe Dirik, Turcas ve Aksoy Holding’in Baş Hukuk Müşaviri (CLO) Olarak Atandı... 16.05.2025
TotalEnergies ve Stellantis iş birliği güçlenerek sürüyor... 16.05.2025
WAT Mobilite, Sürdürülebilir Enerji Yolculuğuna YEK-G Sertifikasıyla Güç Kattı... 16.05.2025
Anadolu Isuzu’dan Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne D-Max teslimatı ... 16.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.