Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Bakanı Dönmez: “Fiyat oynaklığı bir an önce sona ermeli”

Güncelleme :14.04.2020

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nda, piyasaların öngörülebilirliğini olumsuz etkilediği için fiyat oynaklığının bir an önce sona ermesini istediklerini söylediğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nda, piyasaların öngörülebilirliğini olumsuz etkilediği için fiyat oynaklığının bir an önce sona ermesini istediklerini söylediğini, petrol fiyatlarının düşüklüğü veya yüksekliğinden ziyade oynaklığının piyasaları daha olumsuz etkilediğini belirtti.

Dönmez, video konferansla katıldığı G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nın ardından değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıya 20'nin üzerinde ülkeden bakan düzeyinde katılım olduğunu ifade eden Dönmez, Uluslararası Enerji Ajansı, Uluslararası Enerji Forumu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü gibi uluslararası kurumların temsilcilerinin de toplantıya iştirak ettiğini bildirdi.

Dönmez, toplantının en önemli konusunun, küresel ölçekte sağlığı tehdit eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının piyasaya etkileri olduğunu belirterek, pandeminin sosyal hayatı ve ekonomik aktiviteleri son derece yakından etkilediğini dile getirdi.

G20'nin içinde dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinin yanı sıra, talep tarafını temsil eden tüketici ülkelerin de bulunduğuna işaret eden Dönmez, "Her ülkenin konulara yaklaşımı zaman zaman farklılıklar arz etmekle birlikte, genel olarak vurgulanan ortak nokta şu; hem arz hem de talep tarafının dayanışma ve yardımlaşma içinde olması gerekiyor. Özellikle son birkaç haftadır fiyatlardaki oynaklık hemen hemen tüm katılımcılar tarafından gündeme getirildi. Fiyatların düşüklüğü veya yüksekliğinden ziyade, öngörülememiş olması ve oynaklığı piyasaları daha olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

Bakan Dönmez, Kovid-19 nedeniyle tüm tüketim maddelerinde olduğu gibi enerji ürünlerinde de ciddi bir daralmanın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, krizden önce günlük ortalama 100 milyon varil üretim-tüketim dengesinin bulunduğu küresel petrol piyasasında talep tarafında günlük 20 milyon varillik azalma olduğunu söyledi.

Bunun ulaşım sektörünün ciddi anlamda durmuş olmasından kaynaklandığını ifade eden Dönmez, dünya genelinde üretilen petrolün yaklaşık üçte ikisinin ulaşım sektöründe, kalanının ise başta petrokimya olmak üzere çeşitli alanlarda kullanıldığını dile getirdi.

Dönmez, söz konusu daralmadan dolayı petrol üreticisi ülkelerin üretimlerini kısmayı planladığını anımsatarak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin ilk etapta günlük 10 milyon varil kesinti yapacaklarını, dünkü görüşmelerin ardından ise 13-14 milyon varillik bir kısıtlamaya doğru gideceklerini belirtti.

"Doğal gaz fiyatlarında da ciddi oynaklık var"

Doğal gazda daha uzun dönemli kontratlar yapıldığına işaret eden Dönmez, Türkiye'nin doğal gazı ağırlıklı olarak boru hatları üzerinden aldığını söyledi ve "Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) aldığımız ülkeler var. Onlardan daha çok spot dediğimiz günlük piyasadan uygun fiyatlar yakalandığında alıyoruz. Ancak orada da talep daralmasından dolayı fiyatlarda ciddi anlamda bir oynaklık söz konusu." ifadelerini kullandı.

Son dönemde küresel petrol piyasasındaki fiyat hareketliliğini de değerlendiren Dönmez, şunları kaydetti:

"Toplantıda, tüketici ülke olarak, piyasaların öngörülebilirliğini olumsuz etkilediği için fiyat oynaklığının bir an önce dinmesini arzu ettiğimizi belirttik. Elbette, düşen fiyatlar bizim gibi talebi yoğun ülkelerin maliyetlerini düşürmesi açısından önemli ama bu fiyat düşüklüğünü avantaja dönüştürme imkanlarını sınırlamış oluyoruz. Çünkü vatandaşlarımız, kara ulaştırması başta olmak üzere hava yolu ulaştırmasında bu ürünleri çok daha az kullanır hale geldi."

Sektör çalışanlarına teşekkür

Enerji piyasalarının yeniden normal şartlar altında rekabete dayalı şekilde çalışır hale gelmesini istediklerini belirten Dönmez, şöyle dedi:

"İçinde bulunulan zor günlerde vatandaşların enerji hizmet ve ürünlerine kesintisiz aksamadan erişiyor olması çok önemli. Burada şüphesiz enerji çalışanlarının sağlığı ve güvenliği son derece önemli. Bu vesileyle enerji çalışanlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Hakikaten onlar da büyük bir fedakarlıkla bu hizmetlerin aksamadan yerine getirilmesi için çalışıyorlar."

Bu haber 4955 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.