Haberler > Ekipman Başlıkları
Periyodik Bakım İle Emniyetli İstasyon, Kaliteli Akaryakıt Satışı ve Müşteri Memnuniyeti Kaçınılmazdır Güncelleme :03.07.2012Firmamız 1999 yılından bugüne yaklaşık 13 yıldır Türkiye geneline yayılmış 8 dağıtım firmasına ait toplam 6500 adet akaryakıt istasyonunda periyodik olarak Tank temizliği ve Koruyucu elektrik bakım çalışmalarını sürdürmektedir. Yıllık olarak yaklaşık 10.000 adet akaryakıt istasyonuna bakım ziyareti gerçekleştirilmektedir. Çalışmalarımız tek merkezden tam donanımlı 17 adet mobilize ekip ve 50 deneyimli ve de eğitimli personel ile gerçekleştirilmektedir.
Bu güne kadar hizmet verilen Akaryakıt istasyonlarında; yaklaşık 190.000 adet tank temizliği yapılmıştır. Bu tanklardan yaklaşık olarak 9 milyon lt’nin üstünde atık çıkmıştır. Çıkan bu atıkların yaklaşık 5 milyon lt’nin aşan kısmı Atık Ayrıştırma Cihazı sayesinde geri kazanımı sağlanmıştır. Ayrıştırma sonrası kalan yaklaşık 4 milyon lt atık Ulusal Atık Taşıma Form’u düzenlenip, Ulusal Atık Taşıma Lisanslı Tankerlerimiz ile Lisanslı Atık Bertaraf tesislerinde bertaraf ettirilmiştir.
Bir istasyonu sıfırdan en yeni teknoloji ile tesis etmeniz, tüm iletişim teknolojileri ile takip ve kontrol altında tutuyor dahi olsanız; periyodik koruyucu bakım yapmadan, istasyonun sağlıklı bir şekilde işletilmesini ve güvende kalmasını sağlayamazsınız. Zamanla işletme içerisinde malzeme yorulmasından ve de kullanıcı hatalarından kaynaklı pek çok emniyetsiz durum meydana gelmekte ve bu emniyetsiz durumlar işletme körlüğünden kaynaklı, doğal kabul edilmektedir. Bu emniyetsiz durumların frekansının artması sonucunda ise üzücü kazalar ve maddi kayıp meydana gelmektedir.
Kazaya sebebiyet verecek olası tüm bu emniyetsiz durumlar, koruyucu bakım-kontrol ve testlerin yapılması ile tespit edilip, önlemi alınarak giderilebilir. Yapılması gereken tek şart; periyodik olarak bakım-kontrol ve testlerin yaptırılmasıdır.
BÖLÜM I:
1. TANK TEMİZLEME İŞLEMİ
2. YERALTI AKARYAKIT DEPOLAMA TANKLARININ TEMİZLİĞİ NEDEN GEREKLİ
2.1 TANKLARIN YAPISINDAN DOLAYI OLUŞAN KİRLİLİK:
Ülkemizde kullanılan Y.A.T. (Yeraltı Akaryakıt Tankları ) tek cidarlı ve çift cidarlı çelik tanklar olup, kısa sürede korozyona maruz kalmaktadırlar. Tankın iç ve dış yüzeylerinde paslanma başlamaktadır. İç yüzeyde oluşan pas zamanla koparak tanecikler veya ince tabakalar halinde tank tabanına birikmektedir.
2.2 MEVSİMSEL OLARAK MEYDANA GELEN KİRLİLİK:
Kışın havaların soğuk olduğu bölgelerde akaryakıt hatlarında ve yeraltı tanklarında Akaryakıt molekülleri serbest su molekülleri tarafından kapsüle edilerek daha yoğun ve birbirinden ayrılması zor olan bir oluşum meydana getirebilmektedir. Bu oluşum araçların yakıt sistemlerine zarar verebilir. Yazın havaların sıcak olduğu bölgelerde tanka tankerden akaryakıt ikmali sırasında su molekülleride yakıt molekülleri ile hareket ederek tankın üst cidarlarında daha sonra terleyerek paslanmalara dolayısıyla pisliğe ve korozyona neden olacaktır.
2.3 TABANDA BİRİKEN SUYUN MEYDANA GETİRDİĞİ KİRLİLİK:
Tankın dibinde biriken serbest su, içinde jel halinde mikrobiyolojik organizmalar oluşmasına neden olur.
2.4 TESİSAT YAPIMI ESNASINDA MEYDANA GELEN KİRLİLİK:
Tank ve boru tesisatı yapımı sırasında dikkatsizlik sonucu tank menhol kapaklarından içeri kaçan malzemeler (conta parçaları, kum, toprak, keten, vb. ) tank tabanında birikirler ve zamanla küçük parçalara ayrılarak çamurumsu kirli bir tabaka oluştururlar.
2.5 AKARYAKIT İKMAL TANKERLERİNİN YOL AÇTIĞI KİRLİLİK:
Tankerlerin üzerindeki tank ve dolumla ilgili ekipmanın bakım ve temizliğine itina gösterilmediği durumlarda, akaryakıt ikmali sırasında bu noktalardaki pislik tanka karışabilecektir.
2.6 TANKLARIN KULLANILMASI SIRASINDA MEYDANA GELEN KİRLİLİK:
Seviye ölçüm işlemleri esnasında içeri kaçan pislik ve yabancı malzemeler tank tabanında birikmektedir.
Yukarıda bahsedilen ve diğer farklı nedenler sonucu tankın tabanında biriken istenmeyen malzemeler dolum sırasında acite olarak tankın tüm tabanına yayılabilecektir, pompa tarafından emilerek aşağıdaki problemlere sebep olur:
2.7 DALGIÇ POMPALARDA:
• Pislik rotorla statorun arasındaki yakıtın geçtiği ince kanalı tıkayarak soğutucu ve yağlayıcı etkisi olan yakıtın geçmesini engeller. Bu durumda motor yatağı aşınarak aşırı ısınma ve hatta yanma meydana gelebilir. Onarılması mümkün olmadığından motor ünitesinin değiştirilmesini gerektirebilir.
• Pislik tanecikleri rotorla statorun arasına sıkışarak rotorun dönmesini engeller. Motor gerektiği gibi korunmamış ise yanabilir. Onarılması mümkün olmadığından yine motor ünitesinin değiştirilmesi ni gerektirebilir.
• Pislik ve su karbondan mamul rotor şaft motorunun burç yatağı üzerinde yağ filmi oluşmasına engel olup şaftın kiltlenmesine neden olabilir. Onarılması mümkün olmadığından motor ünitesinin değiştirilmesini gerektirebilir.
• Dalgıç pompalara standart olarak monte edilen kaçak dedektörleri pisliğe karşı son derece hassastırlar. Pislik dedektör pistonunun sıkışmasına yol açarak pistonun o andaki pozisyonunda kalmasına neden olabilir. Bu durumda dedektör devre dışı kalıp hatalı yorumlara sebep olabilir.
• Sifonlu tanklarda dalgıç pompanın sifon girişindeki vakum valfi pislikten dolayı tıkandığında ana tank ve sifon tankını dengeleyemiyecek bu da sifon tankın devre dışı kalması ile sonuçlanabilecektir.
2.8 DİSPENSERLERDE:
• Tanktan biriken su ve pislik pompada toplanarak pompa dişli va şaftının korozyona uğramasına neden olabilir. Pompa zorlanıp ve kitlenebilir.
• Tanktaki pislik dispenserdeki filitre elemanlarının kısa zamanda tamamıyla tıkanmasına neden olup, basıncın artarak( debi düşecek ) filitrenin patlamasına yol açabilecektir. Bu durumda pislik metrenin içine boşalacak, metre, silindir ve valf contalarını bozacaktır. Yerinde onarılması mümkün olmadığından metrenin komple değişmesi gerekecektir.
• Su ve pislik metre bilyalı rulmanının sıkışmasına veya zorlanmasına yol açacağından debinin düşmesine neden olacaktır.
• Özellikle basınçlı sistemlerde birden fazla tabancayı besleyen dalgıç pompanın devre dışı kalması satışta büyük kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle arızalar istasyon açısından hayati önem taşımaktadır. Yeraltı akaryakıt depolama tanklarının periyodik olarak temizlenmesiyle dalgıç pompa ve dispenserlerdeki arızalar minimuma inecektir.
2.9 ARAÇLARDA:
Serbest su ve istenmeyen karışımlar, araçların yakıt sistemlerine zararı olacaktır.
3. YERALTI AKARYAKIT TANKLARI NEDEN TORA İLE TEMİZLENMELİ
1. Tank temizleme ekipleri; Elektrik Mühendisi, Elektrik Teknisyeni ve Mekanik Teknisyeninden oluşmaktadır.
2. Tank temizliği; Zone “0” bölgesinde çalışma lisanslı personel tarafından yapılır.
3. Temizlenen tank servis dışı kalmaz.
4. Tankı acide etmeden temizler, yakıt buharına neden olmaz.
5. Ünitemiz hava ile çalıştığından istenmeyen tehlikelere neden olmaz.
6. Yeraltı Akaryakıt Tanklarını temizlemek için özel olarak dizayn edilmiştir.
7. Ekonomik ve süratlidir. Normal şartlarda 20 tonluk bir tank için ortalama temizleme süresi 1 saattir.
8. Temizlik esnasında akaryakıt israfı yok denecek kadar azdır.
9. Tankın temizliği şeffaf gözleme ünitesinden izlenebilir.
Bu haber 6929 kere okunmuştur.
|
|