Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Körfez krizinin ardından enerji ticareti nasıl şekillenecek?

Güncelleme :12.01.2021

Uzmanlar, ablukanın kaldırılmasının Katar'a petrol ve LNG ihracatının ekstra nakliye maliyetlerini azaltacağını ve enerji anlaşmalarının önünü açacağını söyledi.

ESCP Europe Business School konuk Enerji Ekonomisi profesörü Mamdouh Salameh Pazartesi günü verdiği demeçte, Körfez krizinin sona ermesinin bölgede yeni deniz taşımacılığı rotaları, ittifaklar, anlaşmalar ve enerji çeşitlendirmesinin önünü açacağını söyledi.

Salameh, Hürmüz Boğazı'nı bypass eden petrol boru hattı kapasitesinin genişletilmesinin Boğaz'a abluka durumunda da ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Katar'a karşı Suudi önderliğindeki ablukanın kaldırılmasını sağduyu için gerçek bir zafer olarak selamladı, çünkü Katar için çok fazla nakliye rahatsızlığına neden oldu ve ham petrol ve LNG'nin uluslararası pazarlara nakliye maliyetlerini artırdı.

"Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar bandıralı gemilerin Füceyre'ye uğramasını yasakladı ve limandaki gemilerin doğrudan Katar'a gitmesini yasakladı. Benzer kısıtlamalar, ablukadan önce Jebel Ali'de de uygulandı. Katar için gemi kaynaklı kargoların% 85'inden fazlasını elleçliyordu, "dedi.

Salameh'e göre, ablukanın hemen ardından, Katar'a tamamen girip çıkamayan büyük kargo gemilerinin, Jebel Ali'ye veya bir besleyici servisinin malları Katar'a taşıdığı yakındaki diğer limanlara yanaşması gerekiyor.

Ancak, 43 milyar dolar olarak tahmin edilen abluka nedeniyle ağır mali kayıplarla karşı karşıya kalan Katar, ablukadan altı ay sonra, muhtemelen Orta Doğu'nun en büyüğü olan Hamad Limanı'nın açılışını yaptı.

"Liman, yeni deniz yollarının güvence altına alınmasında ve temel malzemelerin ve emtiaların temin edilmesinde kilit bir rol oynadı ve ham petrolünü ve LNG'yi sevk etmenin artan maliyetine rağmen, Katar, ihracat fiyatlarını yükseltmeden ek maliyetleri karşılayabildi Müşterilere petrol ve LNG ihracatı "dedi.

Bununla birlikte, ablukanın sona ermesi, Katar'ı petrol ve LNG ihracatının ekstra nakliye maliyetlerinden kurtaracak ve nihai anlaşma, petrol fiyatlarındaki dalgalanmayı önlemek için ekonomilerini çeşitlendirmek zorunda olan Körfez ülkeleri arasında enerji işbirliğinin yolunu açacak.

Salameh'e göre Körfez ülkeleri, elektrik üretimi ve suyu tuzdan arındırma tesislerine enerji sağlamak için petrol ve gazı güneş enerjisi ve nükleer enerji ile değiştirmeli ve ayrıca ham petrollerinin büyük bir kısmını şu şekilde ihraç ederek ihracatlarına değer katmalıdır. rafine ve petrokimya ürünleri.

Körfez'deki enerji akışı İsrail ve Mısır'ı ilgilendiriyor

Salameh, uzun süredir Arap Körfezi petrol ve LNG ihracatında yer alan Mısır'ın Süveyş Kanalı nedeniyle Körfez için gerekli olduğunu vurguladı. Ek olarak, Kızıldeniz'deki Ain Sukhna terminalinden İskenderiye yakınlarındaki Akdeniz limanı Sidi Kerir'e günde 2,5 milyon varil Körfez ham petrol pompalamak üzere tasarlanan Mısır'ın SUMED petrol boru hattı, petrol transferinde ve ticaretinde önemli bir rol oynuyor. .

Aynı zamanda önemli bir bölgesel oyuncu ve Mısır için potansiyel bir rakip olan İsrail, kapasitesini mevcut 600.000 varilin ötesine genişletmek için Eilat-Aşkelon petrol boru hattını (EAP) rehabilite ediyor ve Yanbu'daki Suudi petrol terminaline kadar 700 kilometre güneydoğuda uzatıyor. Kızıldeniz.

"DAP, Suudi petrol sevkiyatlarının hem Hürmüz Boğazı hem de Bab Al-Mandeb ve Süveyş Kanalı'nı geçip Yanbu'ya yüklenip Akdeniz'e taşınmasını sağlayabilirken, Süveyş Kanalı ve SUMED boru hattıyla rekabet ediyor." dedim.

Körfez petrol ve LNG üreticileri DAP'ı kullanmaya başlarsa, Süveyş Kanalı'nı geçen petrol ticaretinin tahmini% 12-17'sinden mahrum edecek ve Mısır'ın gelirlerini başlangıçta tahmini olarak yıllık 12 milyar dolar azaltacaktır.

Salameh, böyle bir durumda Mısır'ın seçimlerini ve stratejik hedeflerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağını, bunlardan biri Türkiye ile sadece Doğu Akdeniz için değil aynı zamanda Körfez bölgesi ve Libya için de büyük stratejik etkileri olabilecek uzlaşma olacağını söyledi.

Arab Center Washington DC'de yerleşik bir araştırmacı olan Joe Macaron, ilgili tüm tarafların ticari aksaklık, yeni sevkiyat rotalarına yeniden adaptasyon ve potansiyel pazarların kaybı nedeniyle çeşitli mali kayıplara sahip olması nedeniyle bu Körfez krizinde ekonomik olarak kazanan olmadığını söyledi.

"Körfez krizine dahil olan tüm taraflar, sınırın kapatılmasının etkilerini dengelemek için yeni nakliye rotaları ayarlamak zorunda kaldı ve büyük olasılıkla seçeneklerini çeşitlendirmek için bu alternatif rotalardan bazılarını sürdürebilirler" dedi.

Bu gelişmeler doğrultusunda Suudi Arabistan, Doha ile uzun vadede işbirliğinden yararlanabilecek enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve gaz kaynaklarından yararlanmak istiyor. Macaron'a göre, abluka sırasında BAE'nin gaz talebinin yaklaşık% 20'sini karşılayan Katar'ın LNG sıvılaştırma kapasitesini artırmaya odaklanması bekleniyor.

"Katar'ın hem Suudi Arabistan hem de BAE ile karşılıklı yarar sağlayan gaz işbirliği potansiyeli var, ancak ilgili tarafların güven inşa etmesi ve enerji güvenliği hakkında düşünmesi gerekiyor" dedi.

Petrol tankerleri, Körfez'deki siyasi riskler ve İran'la yaşanan gerginlikler nedeniyle ham petrol sevkıyat oranlarını şimdiden artırdığından, öngörülebilir gelecekte de devam edecek bir zorluk olduğunu ekledi.

Bu haber 2618 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.