Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Gumbel Group’tan Güneş Enerjisinde “Teşviksiz, İhalesiz, Lisanslı Model” Önerisi

Güncelleme :06.02.2021

 Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, güneş enerjisi santralleri için belirlenen YEKDEM fiyatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhalelerin Kalkması, GES’lerin Yaygınlaşmasını Hızlandırır

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Temmuz tarihi itibarıyla devreye alınacak güneş enerjisi santralleri için 32 krş/kWh olarak belirlenen YEKDEM fiyatının yeni lisanslı kapasite tahsisinde çoklu başvuru durumunda mevcut piyasa takas fiyatı konumuna geleceğini dile getiren Mustafa Herdem, şunları söyledi: “Alınan kararla birlikte görülmüştür ki güneş enerjisinin artık teşvik vb. desteklere ihtiyacı yok. Çünkü güneş enerjisi teknolojisi, gün geçtikçe ucuzlayarak, elektrik fiyatlarını aşağı çekici yönde rol oynuyor. Bu yüzden GES’lerin hızla yaygınlaşması, gelecek enerji arz – talep dengesi adına önemli bir yere sahip. Artık teşvik verilmeyecek bir kaynak olarak güneş enerjisinin kapasite tahsisinde, ihalelerin de kaldırılması ile bu yaygınlaşma, büyük hız kazanabilir.”

Teşviksiz, İhalesiz Lisanslı Model ile GES Kurulu Gücü Artar

“Artık fiyatta teşvik devri kapandığına göre, tahsiste ihale devri de kapanmalı” diye yineleyen Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: “Bir an önce Teşviksiz, İhalesiz Lisanslı Model hayata geçmeli. Ancak böyle esnek ve verimli yeni modeller, gerçek şebeke istekleri ile özel sektör bilgisi ve dinamizmini bir araya getirerek GES kurulu gücünü dengeli ve hızlı şekilde arttırıp ülke ekonomisine katma değer sağlayıp sürdürülebilir bir çevre yolunda büyük bir katkı oluşturur.”

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında rüzgâr, güneş, su, jeotermal ve biyokütleye dayalı yeni kurulacak elektrik üretim santrallerine yönelik fiyat alım garantisi, mevcut uygulamanın sona ereceği 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren de beş yıl boyunca devam edecek. 1 Temmuz 2021 sonrası için döviz yerine TL cinsinden belirlenen kilovatsaat (kWh) başına YEKDEM fiyatları her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylar olmak üzere dört kez güncellenecek. YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 54 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi. En düşük destekleme fiyatı ise 32 kuruş ile rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için verilecek.

Bu haber 1701 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
UND Başkanı Şerafettin Aras: “Lojistik Dünyasını Atlas Lojistik Ödülleri’ne Katılmaya Davet Ediyorum” ... 15.10.2025
Küresel elektrikli araç satışlarında eylülde 2 milyon eşiği aşılarak rekor kırıldı... 15.10.2025
FIAT Küresel Ürün Gamının İlk Modeli “Grande Panda” Türkiye’de... 15.10.2025
Enerji ve Sanayi sektörleri III. Yeşil Enerji Zirvesi’nde buluştu... 15.10.2025
Enerjisa Üretim Agrivoltaik Tarım Uygulamaları ile 5 Ton Hasat Yaptı... 15.10.2025
Rosatom, Çin ile Kuzey Denizi Rotası Üzerindeki İşbirliğini Geliştiriyor... 15.10.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan ile WRC’de Şampiyonluk Yarışına Çıkıyor... 15.10.2025
ABB, ETUK 2025’te Enerjinin Geleceğini Şekillendiren Çözümleriyle Yerini Alacak ... 15.10.2025
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak... 15.10.2025
“Aklın yolu” elektrikli araçları EN YAKIT’a çıkarıyor... 15.10.2025
CHARGE Europe 2025, SOCAR Türkiye Ev Sahipliğinde İstanbul’da Gerçekleşti... 15.10.2025
MAN Lion’s Coach E, “2026 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü” seçildi... 15.10.2025
EPDK, enerji piyasalarında şeffaflığa ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı... 15.10.2025
Raylı sistemlerin enerji geleceği ASPİLSAN'da konuşuldu... 15.10.2025
Chery Marka Kullanıcı Zirvesi, Marka Gecesi ve Küresel Kullanıcı Hikayeleriyle Güçleniyor! ... 15.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.