Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye yeni sondaj gemisi alıyor!

Güncelleme :10.02.2021

 Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin 405 milyar metreküplük tarihi keşfi ile dünyada büyük yankı uyandıran  Türkiye hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine hız verdi. Türkiye, Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4. sondaj gemisini alıyor. Norveç'ten gelecek gemi için ön anlaşmanın yapıldığı bildirildi.

Karadeniz'de Fatih sondaj gemisinin 405 milyar metreküplük tarihi keşfi ile dünyada büyük yankı uyandıran Türkiye hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine hız verdi. Türkiye, Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4. sondaj gemisini alıyor. Norveç'ten gelecek gemi için ön anlaşma yapıldı.

Türkiye son yıllarda hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine oldukça hız verdi. Bu faaliyetlerinin sonucunu da yavaş yavaş alan Türkiye, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Tuna-1 kuyusunda yaptığı 405 milyar metreküplük keşif ile dünyada adından söz ettirdi.

YENİ SONDAJ GEMİSİNİN ADI: BOLETTE DOLPHIN

Bir süredir sondaj gemisi filosunu genişletme çalışmaları yürüten Türkiye, sondaj gemisi filosuna bir yenisini daha ekliyor. Yeni gelecek gemi ile birlikte sondaj gemisi sayısını 4'e çıkaracak Türkiye'nin üst düzey teknolojik özelliklere sahip gemisinin adının 'Bolette Dolphin' olduğunu ifade edildi.

 Güney Kore yapımı geminin Norveç'ten alındığı bildirilirken, satın alma işlemi için ön anlaşmanın da yapıldığı belirtildi. Geminin Türkiye'ye getirilmesi için bürokratik işlemlerin tamamlanması bekleniyor.

GEMİYE EFSANE 'CADILLAC' BENZETMESİ YAPILIYOR

'Bolette Dolphin' Kanuni sondaj gemisinin ardından Türkiye'nin 4. Sondaj gemisi olarak öne çıkarken, geminin diğerlerinden daha üstün kabiliyetlere sahip olduğunu ifade ediliyor. Bu gemi için sektör yetkilileri, ABD'li efsane lüks otomobil markasına atfen, 'Cadillac' benzetmesi yapıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine katılacak olan gemi şu an Norveç'te bulunuyor. Gemi, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye gelecek.

Geminin 2014 yılında Güney Kore'de Hyundai tarafından inşa edildiği öğrenilirken, bu zamana kadar Norveçli Fred Olsen Enerji Şirketi tarafından kullanıldı.

 Uzunluğunun 229 metre, genişliğinin ise 36 metre olduğu belirtilen gemi derin deniz sondaj gemilerinin efsanesi olarak tanımlanıyor. İleri teknoloji özellikleri ile benzerlerinden ayrışan gemi, yaklaşık 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor.

 Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi, bakım, güncelleme ve geliştirme sürecinin tamamlanmasının ardından göreve başlayacak.

KARADENİZ'DE ARAMA FAALİYETLERİ TAM GAZ SÜRÜYOR

Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda keşfettiği 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin ardından, bu bölgedeki sondaj faaliyetlerini de hız kesmeden sürdürüyor. Fatih, Karadeniz'deki yeni sondaj lokasyonu olan Türkali-2 kuyusuna ocak sonunda ulaşırken, gemi buradaki sondaj çalışmalarına başladı. Kanuni gemisi ise aynı bölgede mart ayı sonunda sondaj faaliyetlerine başlayacak.

Öte yandan Doğu Akdeniz'de de hidrokarbon aramacılığı faaliyetleri sürdürülürken, Oruç Reis gemisi Antalya Körfezi açıklarında sismik araştırma çalışmalarına devam ediyor. Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ise 14 Ocak'ta Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde uzunca bir süredir devam eden çalışmalarına ara vererek Mersin Taşucu Limanı'na döndü. Yavuz sondaj gemisinin de yine Taşucu Limanı'ndaki bakımları devam ediyor.

Bu haber 3140 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.