Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

Akaryakıt Sektöründe VRS Kullanımı

Güncelleme :16.03.2021

Yakıt dökülmelerinde sıvıların kontrol altına alınması ve kapalı kaplara çekilmesine kadar geçen sürede buharlaşmanın azaltılması için VRS kullanılır.

Akaryakıt elleçlenen alanlarda yaşanan dökülmeler ve kaçaklar ciddi yangın riski barındırır. Bunun nedeni uçucu özelliğe sahip akaryakıt ürünlerinin kaza ile dökülmesi ile hızlıca buharlaşmasıdır. Ayrıca onarım ve test gibi operasyonel nedenlerle kapalı sistemlerin geçici bir süreliğine açık hale gelmesiyle de buharlaşma yaşanır. Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı bu buharların kontrol edilmesi için bu uçucu sıvılar kapalı kaplar içine alınmalıdır.

Uçucu sıvılar kapalı kaplar içine alınmazsa buharlaşır ve bir ateş kaynağı ile büyük bir yangın başlayabilir. Tank menhollerinde olan dökülmeler su ile karışmış olabilir. Atex sertifikalı pompaları ile hızlıca bu sıvılar çekilerek kapalı varillere alınmalıdır. Özellikle zemine önemli miktarda yakıt dökülmesi menhollerdeki kaçaklara göre daha risklidir. Çünkü zeminin özelliklerine ve eğime göre hızlıca genişlerler. Buharlaşma da yüzeyden olduğundan yüzey alanının genişlemesi ile hızlıca buharlaşırlar.

İşte bu dökülmelerde sıvıların kontrol altına alınması ve kapalı kaplara çekilmesine kadar geçen sürede buharlaşmanın azaltılması için VRS kullanılır. VRS kelimesi İngilizce Vapor Reduction System kelimelerinin ilk harflerinde oluşur. Türkçesi buhar sindirme ya da bastırma sistemi demektir. VRS uygulayarak yapılan şey sıvının üstünün köpük ile ince bir tabaka oluşturacak şekilde kapatılmasıdır. Geçici olan bu uygulama bir süre de olsa buharlaşmayı yavaşlatacaktır. Bu sayede ateş kaynaklarına ulaşacak miktarda bir buhar yayılması engellenecektir.

VRS sistemde sıvı yangınlarında kullanılan yangın söndürme özelliği olan köpükler kullanılmaktadır. Gerçek yangınlarda bu köpükler su, köpük yapıcı madde, hava ve basınç ile özel ekipmanlar ile hızlıca büyük köpükler üretilerek yangın üzerine atılır. VRS uygulaması ise sahada uzman personellerin bir pulvarizör pompa vasıtasıyla yaptığı püskürtme şeklinde olan bir uygulamadır. Amaç zaman kazanarak sıvıların kapalı kaplara alınması ve olası ateş kaynaklarının uzaklaştırılması ya da önlenmesidir. 

Benzer haber içeriklerine https://torapetrol.com/haberler/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 

Bu haber 4468 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Karadeniz'deki yeni gaz keşfi Türkiye'nin jeopolitik önemini güçlendiriyor... 18.05.2025
Bakan Bayraktar, Karadeniz'de sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı... 17.05.2025
Mercedes-Benz Türk, 19 Mayıs’ı Samsun’daki Yıldız Kızlarla Kutladı... 17.05.2025
Toyota Hilux’ın En Sportif ve En Güçlü Versiyonu GR SPORT Türkiye’de... 16.05.2025
DenizBank ve OPET’ten Üretici Kart Sahiplerine Akaryakıtta Sıfır Faiz Avantajı... 16.05.2025
Mercedes-Benz Türk’ün Servis Sözleşmesi Hizmeti Müşterilerine Sunduğu Avantajlarla Yoğun İlgi Görmeye Devam Ediyor!... 16.05.2025
CW Enerji’den Intersolar Europe’ta Güç Gösterisi... 16.05.2025
Avrupa’nın En Kapsamlı Mobilite Zirvesi Türkiye’de Düzenlendi!... 16.05.2025
Ayşe Dirik, Turcas ve Aksoy Holding’in Baş Hukuk Müşaviri (CLO) Olarak Atandı... 16.05.2025
TotalEnergies ve Stellantis iş birliği güçlenerek sürüyor... 16.05.2025
WAT Mobilite, Sürdürülebilir Enerji Yolculuğuna YEK-G Sertifikasıyla Güç Kattı... 16.05.2025
Anadolu Isuzu’dan Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne D-Max teslimatı ... 16.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.