Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Türkiye'de yıllık 6 milyon ton atığın sebep olduğu ekonomik kayıp 1,5 milyar lira

Güncelleme :20.05.2021

 Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, "Toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin 1500 megavatı biyokütle ve biyoenerjiden kaynaklanıyor" dedi

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Türkiye'nin 6 bölgesinde kurulu tesisleriyle ortalama 4,4 milyon ton atığı bertaraf ettiklerini belirterek, 'Türkiye'de yıllık 6 milyon ton atık 1,5 milyar lira ekonomik kayba neden oluyor. Atıkların geri kazanılması ekonomik kaybı engellemek yanında zararlı gazların emisyonunu azaltıyor.' dedi.

 Doğan, Doğanlar Holding tarafından çevrim içi ortamda düzenlenen basın toplantısında, şirketin atıktan elektrik üretimi, yenilenebilir enerji projeleri ve yatırım hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Mobilya başta olmak üzere inşaat ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren Doğanlar Holding'in son 15 yıldır enerji sektöründe de yatırım yaptığına işaret eden Doğan, atıktan enerji üretiminden önce Ordu ve Erzurum'da hidroelektrik yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktardı.

 Doğan, bu yıl devreye alınacak 6 yeni tesisle, 11 şehirde 18 tesiste ulaşacaklarını belirterek, 'Bu tesislerin 16'sında evsel atıktan enerji üretimi gerçekleştirilecek, kalan 2 tesiste ise orman ve zirai atıklar değerlendirilecek. Evsel, tarımsal ve orman atıkları elektriğe dönüştürerek yüz binlerce hanenin enerji ihtiyacını karşılayacağız. İstihdamımız 293'ten 450'ye çıkacak.' diye konuştu.

 Atık enerjisinin kurulu üç içindeki payı yüzde 1,5

 Doğan, Türkiye'nin kurulu gücünün 95 bin megavatı aştığını, bunun yaklaşık 50 bin megavatının yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu söyledi.

 Bu oranın Türkiye'nin izlediği enerji politikalarının yansıması olduğunu ifade eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 'Toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin 1500 megavatı biyokütle ve biyoenerjiden kaynaklanıyor. Bu oran toplam kapasitenin yüzde 1,5'ine karşılık geliyor. Yenilenebilir enerji içindeki payı da henüz yüzde 3. Dolayısıyla evsel atıklardan elektrik üretimine geçişte atıkların daha fazla işlenebilmesi için daha gidecek çok yol var. Çin, yüzde 13 oranını yakalarken, Brezilya yüzde 12, ABD ve Avrupa ülkelerinde ise bu yüzde 10 civarında.'

  Atıktan enerjiye

 Doğan, Türkiye'deki insanların günlük ortalama çöp üretim kapasitesinin 1 kilogram seviyesine ulaştığını söyledi.

 Türkiye'nin nüfusuna oranla 80 bin ton günlük evsel atık üretildiğine işaret eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 'Türkiye'de 20 yıllık geçmişe sahip atık sektöründe, çöp olarak attığımız birçok ürün aslında birer hammadde. Türkiye'nin 6 bölgesinde kurulu 18 tesisle ortalama 4,4 milyon ton atığın bertaraf ediyoruz. Türkiye'de yıllık 6 milyon ton atık 1,5 milyar lira ekonomik kayba neden oluyor. Atıkların geri kazanılması ekonomik kaybı engellemek yanında zararlı gazların emisyonunu azaltıyor. Türkiye'de toplanan toplam evsel atığın 45 bin tonu işlenebiliyor. Maalesef henüz yüzde 50'nin biraz üzerinde, biz de Biotrend şirketiyle beraber toplam evsel atığın 9 bin tonunu işliyoruz. Yani Türkiye’deki çöplerin yüzde 20’ini işliyoruz. Bir bakıma bu evsel atık işleme sektörünün yüzde 20’sini yönetiyoruz. Biz sadece elektrik üretmiyoruz. Tesislerimiz entegre atık yönetimi ve elektrik üretimi yapıyoruz. Biyogaz, biyokütle tesislerimiz var. Bu projeleri aslında sıfır atık kapsamında da değerlendirebiliriz.'

 Çöplerin ayrıştırma süreci önemli

 Doğan, çöplerin ayrıştırılmasının tüm atıktan enerji üretimi sürecinde oldukça önemli bir basamak olduğunu söyledi.

 Özellikle Türkiye'nin plastik atık sorunu olduğunu dile getiren Doğan, tesislerde ayrıştırma işlemlerinde plastik, demir, kağıt, karton gibi atıkların ayrıştırılıp ekonomiye geri kazandırıldığını ifade etti.

 Atıklardan elde edilen kompozit gübre üretiminin de Ar-Ge aşamasında olduğunu ifade eden Doğan, 'Bizim iki çeşit yakma dediğimiz ancak ateşle yakma anlamına gelmeyen bir işlemimiz var. Sıkıştırılmış çöplerin içerisinde boru sistemleri döşeyerek içerisinde organik atıklardan kaynaklı metan gazını alıyoruz ve bu metan gazını elektrik enerjisine çeviriyoruz. Yine fermantasyon tanklarını kullanarak elektrik elde ediyoruz. Burada da çöpler kapalı devre dev tanklar içerisinde çürüterek yine metan gazını alarak ondan elektrik üretiyoruz. Dolayısıyla çevreyi kirleten bacasından kötü gaz çıkaran herhangi bir tesisimiz yok.'değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 1684 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Karadeniz'deki yeni gaz keşfi Türkiye'nin jeopolitik önemini güçlendiriyor... 18.05.2025
Bakan Bayraktar, Karadeniz'de sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı... 17.05.2025
Mercedes-Benz Türk, 19 Mayıs’ı Samsun’daki Yıldız Kızlarla Kutladı... 17.05.2025
Toyota Hilux’ın En Sportif ve En Güçlü Versiyonu GR SPORT Türkiye’de... 16.05.2025
DenizBank ve OPET’ten Üretici Kart Sahiplerine Akaryakıtta Sıfır Faiz Avantajı... 16.05.2025
Mercedes-Benz Türk’ün Servis Sözleşmesi Hizmeti Müşterilerine Sunduğu Avantajlarla Yoğun İlgi Görmeye Devam Ediyor!... 16.05.2025
CW Enerji’den Intersolar Europe’ta Güç Gösterisi... 16.05.2025
Avrupa’nın En Kapsamlı Mobilite Zirvesi Türkiye’de Düzenlendi!... 16.05.2025
Ayşe Dirik, Turcas ve Aksoy Holding’in Baş Hukuk Müşaviri (CLO) Olarak Atandı... 16.05.2025
TotalEnergies ve Stellantis iş birliği güçlenerek sürüyor... 16.05.2025
WAT Mobilite, Sürdürülebilir Enerji Yolculuğuna YEK-G Sertifikasıyla Güç Kattı... 16.05.2025
Anadolu Isuzu’dan Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne D-Max teslimatı ... 16.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.