Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

IEA Başkanı FATİH BİROL: “Jeotermal ve Hidroelektrik Enerjiye Haksızlık Ediyoruz”

Güncelleme :04.06.2021

 Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) tarafından düzenlenen "Dünya'da Yeni Ekonomik Düzen, İklim Krizi ve Yenilenebilir Enerjinin Önemi" başlıklı zirvesinde konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol  yenilenebilir enerji denince akla ilk güneş ve rüzgarın geldiğini belirterek “İki yenilenebilir enerji türü olan jeotermal ve hidroelektrik enerjiye haksızlık  ediyoruz” dedi.

 Zirvede yaptığı konuşmada yeni tip korona virüs salgını sürecinde, enerji sektöründe direnen tek enerji türünün yenilenebilir enerji olduğuna işaret eden Birol, enerji türlerinin tümünün salgın sürecinden etkilendiğini, yenilenebilir enerjide ise tüketimin artış gösterdiğini dile getirdi.

 JEOTERMAL VE HİDROELEKTRİK ENERJİYE HAKSIZLIK EDİYORUZ

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) tarafından düzenlenen zirvede konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol yenilenebilir enerji denilince akla rüzgar ve güneşin geldiğini, ancak iki yenilenebilir enerji türünün daha olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Onlara haksızlık ediyoruz. Bunlardan biri jeotermal enerji, diğeri hidroelektrik. Jeotermal enerji, elektrik üretiminde, ısıtmada ve sanayide kullanılabilen, teknolojik gelişmesini tamamlamış, maliyetleri son derece düşük olan bir tür ama bunun hakkında fazla yazılıp çizilmiyor. Hidroelektriği de unutuyoruz. Şu an itibarıyla dünyaya bakınca çok konuştuğumuz güneş ve rüzgarın toplam elektrik üretiminde payı yüzde 9, hidroelektriğin ise tek başına yüzde 17. İki misli ama biraz öksüz gibi. Hidroelektrik ve jeotermal enerji yeteri kadar gündeme gelmiyor. Belki birçok batı ülkesinde potansiyel hemen hemen tamamlandığı için gündeme gelmiyor olabilir. Bu haziranda sırf hidroelektriğe adanmış bir yayın yapacağız."

 2020 YILINDA DEVREYE GİREN İLAVE KAPASİTENİN YÜZDE 90’INI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLI

 Geçen yıl dünyada devreye giren yeni ilave kapasitenin yüzde 90'ının yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu belirterek sözüne devam eden Birol, "Yatırımcılar neredeyse yenilenebilir enerjiden başka bir şey inşa etmemişler. Bu sene de beklentimiz hiç farklı değil. Özellikle güneşte ve rüzgarda maliyetlerde büyük düşüşler var. Biz geçen sene itibarıyla güneşin dünya elektrik sektörünün yeni kralı olduğunu söyledik ve son raporumuzda açıkladıklarımız bunu teyit etti" dedi.

Bu haber 1636 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
KRONE, Logistech Fuarı’nda Yenilikçi Treyler Çözümleri ile Yerini Aldı... 13.10.2025
Nurten Öztürk, Altın Stevie Ödülü’nü alan ilk isim oldu... 13.10.2025
Omsan Logistics, Malatya-Nurdağı hattında seferlere başlıyor... 13.10.2025
Tamsan Kompresör, Sektördeki 45 Yıllık Başarısını Çok Önemli Bir Ortaklık ve Güçlü Adımlarla Geleceğe Taşıyor ... 13.10.2025
Siemens Türkiye, Gebze Fabrikası'nda 100.000’inci Orta Gerilim Panosunu Üretti... 13.10.2025
Özbekistan'da Düşük Güçlü Nükleer Enerji Santrali İçin İlk Adım Atıldı ... 13.10.2025
YASED: Yılın İlk 8 Ayında Türkiye’ye 10,6 Milyar Dolar Değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım Geldi... 13.10.2025
OPEC'in ham petrol üretimi eylülde günlük 524 bin varil arttı... 13.10.2025
Fiat Grande Panda Türkiye’de Satışa Sunuldu!... 13.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.