Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

İran, ABD'nin petrol ve nakliye yaptırımlarını kaldırma konusunda uzlaştığını söyledi

Güncelleme :23.06.2021

  İran cumhurbaşkanının Pazartesi günü Washington'a gönderdiği mesaj, ABD'nin 2015 nükleer anlaşmasına tam olarak uymaya dönmesi çağrısında bulundu

Uluslararası medya kuruluşlarına göre, İran Çarşamba günü Washington'un İran'ın petrol ve deniz taşımacılığı üzerindeki tüm yaptırımları kaldırmayı ve Tahran'ın 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için bazı üst düzey İranlı siyasi figürleri kara listeden çıkarmayı kabul ettiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Genelkurmay Başkanı Mahmoud Vaezi, uluslararası basına yaptığı açıklamada, "Eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından uygulanan tüm sigorta, petrol ve nakliye yaptırımlarının kaldırılması için bir anlaşmaya varıldı" dedi.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 1.040 Trump dönemi yaptırımı kaldırılacak. Ayrıca, dini liderin yakın çevresinin bireyleri ve üyeleri üzerindeki bazı yaptırımların kaldırılması konusunda da anlaşmaya varıldığını söyledi.

Pazartesi günü, İran'ın Cumhurbaşkanı seçilen Ebrahim Raeisi, Washington'a 2015 nükleer anlaşma taahhütlerine tam olarak uymaya ve yaptırımları kaldırmaya çağıran güçlü bir mesaj gönderdi.

ABD Başkanı Biden ile görüşmeyeceğini kaydederek, şu anda Viyana'da nükleer anlaşmayı canlandırmak için dünya güçleriyle müzakerelerde bulunan İran'ın müzakere ekibinin müzakereleri takip edeceğini söyledi.

Yaptırımların kaldırılmasının yanı sıra ABD'nin anlaşma kapsamındaki taahhütlerine geri dönmesinin ardından İran'ın doğrulama yapacağını da sözlerine ekledi.

2015 yılında ABD, Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere dünya güçleri, Tahran'ın nükleer faaliyetlerini sivil amaçlarla sınırlandırmayı kabul etmesi karşılığında İran'a yönelik ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etti.

Ancak 2018'de ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve daha geniş yaptırımlar uygulayarak Tahran üzerindeki baskıyı artırdı.

Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık, İran'ın nükleer programına ve bölgedeki faaliyetlerine yönelik eleştirilerine rağmen, 2015 anlaşmasına bağlılıklarının altını defalarca çizdiler ve Tahran'ı tam uyumluluğa geri dönmeye çağırdılar.

Bu haber 1626 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.