Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Dünya genelinde 26 LNG ihracat terminali projesinin nihai yatırım kararında gecikme yaşanıyor

Güncelleme :24.06.2021

 Dünyada 26 sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracat terminali projesinin nihai yatırım kararında iklim değişikliği, yeni tip koronavirüs nedeniyle ekonomik yavaşlama, güvenlik ve fizibilite endişeleriyle gecikmeler yaşandığı bildirildi.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Küresel Enerji Takipçisi (Global Energy Monitor) tarafından hazırlanan "Endişe Veren Yatırım: Küresel LNG Terminalleri Güncellemesi 2021" raporuna göre, geçen yıl LNG sektöründe Kovid-19 nedeniyle iş gücünde yaşanan aksamalar projelerde maliyet aşımı ve planların gecikmesi gibi sorunlara yol açtı.

Geçen yıl dünyada yalnızca bir LNG projesine nihai yatırım kararı verildi. En çok sorun yaşanan projeler ise küresel ölçekte inşaat ya da proje aşamasındaki LNG ihracat kapasitesinin yüzde 64’ünü oluşturan ABD'de görüldü.

Dünyada geçen yıl finansal yatırım kararında gecikme veya aksaklık yaşanan 26 LNG ihracat terminali projesinin 11’i ABD’de yer aldı. Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik yavaşlama, iklim, güvenlik ve fizibilite endişeleri nedeniyle aksayan bu projeler, dünya çapında inşa halindeki yıllık 700 milyon tonluk ihracat kapasitesinin yüzde 38’ine ( 265 milyon ton) denk geldi.

Düşük üretim maliyetleri olan Katar ile Rusya'nın Kuzey Kutbu’ndaki hızlı kapasite artışı, ABD'li LNG ihracat projeleri geliştiren şirketlerin risklerini artırdı.

Öte yandan, LNG ithalat kapasitesi hızla büyümeye devam etti. Bu büyüme, hali hazırda inşaat veya geliştirme aşamasında bulunan projelerin küresel ölçekteki kapasitesini yüzde 70 artırabilecek seviyede bulunuyor.

İnşaat halinde ya da proje aşamasındaki LNG ithalat kapasitesinin yüzde 32’si Çin’de, yüzde 11’i Hindistan’da, yüzde 7’si ise Tayland’da yer aldı.

Küresel Enerji Takipçisi İcra Direktörü Ted Nace, rapora ilişkin değerlendirmesinde, LNG ihracat terminallerinin inşasında fırsatların daraldığını belirterek, "Bunun yanı sıra, Kuzey Amerika’daki projeler çeşitli nedenlerle planlanın gerisinde seyrediyor. Kaya gazına dayalı olması sebebiyle ABD’deki projeler, özellikle Avrupalı alıcılar tarafından kirli olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, Katar ve Rusya, daha düşük maliyetlerle doğal gaz çıkarabiliyor ve bu pazar payından feragat etmeye niyetli değil." ifadelerini kullandı.

Bu haber 2925 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
18. ‘Türkiye Enerji Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nun sonuçları açıklandı... 26.01.2026
Rosatom, Çin’deki Tianwan NGS’nin Yeni Güç Ünitesi İçin İlk Yakıtı Teslim Etti... 26.01.2026
ABD petrol yaptırımlarıyla İran'ın ekonomik direncini kırmak istiyor... 26.01.2026
Mercedes-Benz Türk Yolların Standardını Belirlerken “Bu Sefer Bir Başka!” Diyor... 26.01.2026
“Planlı kesinti arıza değil, enerji sistemini güçlendiren yatırım demek”... 26.01.2026
Doğuş Holding’den 2030’a Yönelik Somut Emisyon Azaltım Hedefleri... 26.01.2026
Saytek 2026’da LPG ve Enerji Açılımıyla Büyümeyi Hedefliyor... 26.01.2026
Enerji filosuna yeni katılan "Yıldırım" İstanbul Boğazı'ndan geçti... 26.01.2026

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.