Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Aksa Enerji, Yatırımı Devam Eden Özbekistan Santrallerinde 2021 yılı sonunda üretime geçmeyi hedefliyor

Güncelleme :28.09.2021

 Aksa Enerji; Türkiye, KKTC, Gana, Madagaskar ve Mali’den sonra Özbekistan’da kurmakta olduğu enerji santralleri ile faaliyetlerini üç kıta ve altı ülkeye taşıyor. Şirket’in şimdiye kadar imzaladığı en uzun vadeli dolar bazlı alım garantili anlaşması olma özelliğini taşıyan projede, santrallerin ilk fazının Aralık 2021’de devreye girmesi planlanıyor. 

 Şirket, Taşkent ve Buhara’da 740 MW kurulu güçteki santrallerin tamamının devreye alınmasıyla 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla toplam kurulu gücünü 2.706 MW’a yükseltmeyi hedefliyor. Özbekistan’daki santraller üretime başladığında Aksa Enerji’nin kurulu gücünün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise Afrika ve Asya kıtasında olacak. 

 Türkiye’nin globalleşme yolunda hızla ilerleyen enerji şirketi Aksa Enerji, 2020 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent ve Buhara’da, toplamda 740 MW’lık doğal gaz kombine çevrim santralleri için gerçekleştirdiği yatırımları faaliyete geçirmek için gün sayıyor. 

 Taşkent’te iki ayrı santralde toplam 470 MW, Buhara’da ise 270 MW’lık kurulu güce sahip santrallerin üretime geçmesi için çalışmalarını sürdüren Aksa Enerji, Taşkent’teki santrallerin 240 MW’lık bölümünü bu yılın Aralık ayında, 230 MW’lık kısmını ise 2022 Ocak ayında faaliyete geçirecek. Buhara’da 270 MW kapasiteye sahip santral ise 2022 Şubat ayında üretime başlayacak.

 Asya kıtasındaki ilk yatırımı olan Özbekistan santrallerinin devreye girmesiyle birlikte faaliyetlerini üç kıta ve altı ülkeye taşıyacak olan Aksa Enerji’nin toplam kurulu gücü ise 2.706 MW’a ulaşacak. Böylece Şirket’in toplam kurulu gücünün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise Afrika ve Asya kıtasında olacak. Coğrafi çeşitlilik stratejisini başarıyla hayata geçirmeye devam eden Aksa Enerji, Özbekistan’daki santrallerini 2021 yılı Aralık ayından başlamak üzere 2022 Şubat ayının sonuna kadar devreye alacak. Proje, bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 70 oranında tamamlandı. 

 Faaliyette bulunduğu ülkelerde istihdam ettiği insan gücünün sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışması için yerel ve uluslararası mevzuatlara ve ilgili diğer yükümlülüklere uymayı taahhüt eden Aksa Enerji, Özbekistan projesinde şimdiye kadar 26.865 kişi saat İSG eğitimi verdi. 

 Aksa Enerji, sektördeki deneyimi ve uzmanlığıyla Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada yeni yatırımlarla sürdürülebilir kârlılık odağında büyümeye devam edecek.

Bu haber 1452 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
UND Başkanı Şerafettin Aras: “Lojistik Dünyasını Atlas Lojistik Ödülleri’ne Katılmaya Davet Ediyorum” ... 15.10.2025
Küresel elektrikli araç satışlarında eylülde 2 milyon eşiği aşılarak rekor kırıldı... 15.10.2025
FIAT Küresel Ürün Gamının İlk Modeli “Grande Panda” Türkiye’de... 15.10.2025
Enerji ve Sanayi sektörleri III. Yeşil Enerji Zirvesi’nde buluştu... 15.10.2025
Enerjisa Üretim Agrivoltaik Tarım Uygulamaları ile 5 Ton Hasat Yaptı... 15.10.2025
Rosatom, Çin ile Kuzey Denizi Rotası Üzerindeki İşbirliğini Geliştiriyor... 15.10.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan ile WRC’de Şampiyonluk Yarışına Çıkıyor... 15.10.2025
ABB, ETUK 2025’te Enerjinin Geleceğini Şekillendiren Çözümleriyle Yerini Alacak ... 15.10.2025
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak... 15.10.2025
“Aklın yolu” elektrikli araçları EN YAKIT’a çıkarıyor... 15.10.2025
CHARGE Europe 2025, SOCAR Türkiye Ev Sahipliğinde İstanbul’da Gerçekleşti... 15.10.2025
MAN Lion’s Coach E, “2026 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü” seçildi... 15.10.2025
EPDK, enerji piyasalarında şeffaflığa ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı... 15.10.2025
Raylı sistemlerin enerji geleceği ASPİLSAN'da konuşuldu... 15.10.2025
Chery Marka Kullanıcı Zirvesi, Marka Gecesi ve Küresel Kullanıcı Hikayeleriyle Güçleniyor! ... 15.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.