Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Azerbaycan, İran'dan gelen arz eksikliğini gidermek için Türkiye'ye fazladan gaz gönderecek

Güncelleme :09.02.2022

 İran'ın 20 Ocak'ta Türkiye'ye doğalgaz akışını geçici olarak durdurmasının ardından Azerbaycan arz açığını kapatmak için adım attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan'ın İran'dan gelen gaz akışının durmasının ardından doğalgaz arzındaki açığı Şubat ayının başından itibaren Türkiye'ye günde 4 ila 5 milyon metreküp ilave tedarikle kapattığını doğruladı. Çarşamba günü.

Dönmez, Azerbaycan'ın günde 7 milyon metreküp gaz dağıttığını, ancak İran'dan gelen gaz arzının henüz beklenen düzeyde olmaması nedeniyle ekstra rezervleri eklediğini açıkladı.

İran, Türkiye-İran sınırındaki Gürbulak gaz giriş noktasında yaşanan teknik sorunlar nedeniyle 20 Ocak'ta Türkiye'ye doğalgaz akışını on gün süreyle durdurdu.

Buna karşılık ve adil bir arz-talep dengesi sağlamak için Türkiye'nin devlet boru hattı işletmecisi BOTAŞ, endüstriyel tüketicilere gaz gücünde %40'lık bir azalma uyguladı ve daha sonra %20'ye düşürdü. Bu kısıtlamalar 8 Şubat'ta yerel saatle 08.00'de sona erdi.

Türkiye hali hazırda TürkAkım boru hattı ile günde 44 milyon metreküp, Mavi Akım ile günde 47 milyon metreküp doğalgaz ithal etmekte ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı ile günde 17,3 milyon metreküp tam kapasite gaz iletimi gerçekleştirmektedir.

Ülkenin depolama tesisleri de yeterli gaz arzının sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi şu anda şebekeye günde 30 milyon metreküp, Silivri Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi ise günde 15 milyon metreküp gaz iletimi yapıyor.

Türkiye ayrıca Egegaz Aliağa Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) terminalinden günde 38 milyon metreküp, Marmara Ereğlisi LNG terminalinden günde 35 milyon metreküp, Ertuğrul Gazi Yüzer Depolama Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) tesisinden günde 20 milyon metreküp gaz almaktadır. Aktif Liman FSRU tesisinden günde 25 milyon metreküp gaz.

Böylece toplamda Türkiye'nin günlük ortalama doğalgaz giriş kapasitesi 280 milyon metreküpün üzerindedir.

Bu haber 1725 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Azerbaycan ve Macaristan'dan gaz hamlesi... 12.12.2025
SOCAR Türkiye ve ODTÜ iş birliğiyle yeni bir gelişim programı başlıyor... 12.12.2025
Mercedes-Benz ve WTA, Tenisin Küresel Sahnesini Şekillendirecek İş Birliğini Duyurdu... 12.12.2025
OSD, Türkiye Otomotiv Ana Sanayi Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınladı!... 12.12.2025
YASED: Yılın İlk 10 Ayında 11,6 Milyar Dolar Değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım Geldi... 12.12.2025
Scania’nın Yeni Nesil Satış ve Servis Merkezi Şekerpınar’da Hizmete Başlıyor ... 12.12.2025
Ford Otosan ve Tohum Otizm Vakfı’ndan Otomotivde Bir İlk... 12.12.2025
Petlas Türkiye Zirai Lastik Pazarında da Lider! ... 12.12.2025
Uludağ Enerji, Çocuklara Enerji Tasarrufunu Deneyimleterek Öğretiyor... 12.12.2025
Akkuyu NGS İnşaat Bölgesinde Kapsamlı Acil Durum Tatbikatı Gerçekleştirildi... 12.12.2025
Dünya genelinde elektrikli araç satışları 18,5 milyona ulaştı... 12.12.2025
EPDK depolamalı yatırımları geciktiren 5 şirketin proje ruhsatlarını iptal etti... 12.12.2025
TPAO’nun 4 il için petrol arama ruhsatı süresi uzatıldı... 12.12.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.