Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Petrol zengini BAE, nükleer santralinin üçüncü ünitesini açıyor

Güncelleme :27.09.2022

 BAE, enerji sektörünün karbondan arındırılmasına öncülük etmek için nükleer santral kurduğunu savunurken, Orta Doğu'ya daha fazla nükleer program getirmenin uzun vadeli sonuçları hakkında endişeleri artırdı.

Geçtiğimiz yıl nükleer santral açan ilk Arap ülkesi ünvanını alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), topraklarından petrol fışkırmasına ragmen nükleer alanda hızla ilerliyor. BAE, önümüzdeki günlerde Barakah nükleer santralinin üçüncü ünitesini açacak.

 BAE, enerji sektörünün karbondan arındırılmasına öncülük etmek için nükleer santral kurduğunu savunurken, Orta Doğu'ya daha fazla nükleer program getirmenin uzun vadeli sonuçları hakkında endişeleri artırdı.

 Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Nükleer Hukuk Birliği (International Nuclear Law Association-INLA) Yönetim Kurulu Üyesi ve INLA Türkiye Başkanı Avukat Abide Gülel, BAE’nin nükleer oyuncu olma yolunda attığı adımlar hakkında şu değerlendirmede bulundu:

 “Bölgedeki diğer iki ülke - İsrail ve İran - zaten nükleer kapasiteye sahip. İsrail'in kabul edilmemiş bir nükleer silah cephaneliği var ve İran'ın yalnızca barışçıl amaçlar için olduğu konusunda ısrar ettiği tartışmalı bir uranyum zenginleştirme programı bulunuyor.

 Bölgesel olarak nüfuza sahip ve uluslararası bir iş merkezi haline gelen BAE, bölgesel rakiplerine karşı kullanmak için otorite inşa etmeye çalıştığına dair korkuları susturmak istiyor. 

 AMAÇ NÜKLEER SİLAH ÜRETMEK Mİ?

 Ancak BAE'nin bu dört nükleer reaktöre yaptığı yatırım, istikrarsız Körfez bölgesini daha da istikrarsızlaştırma, çevreye zarar verme ve nükleer yayılma olasılığını artırma riski taşıyor. Nükleer kulislerde, BAE'nin nükleere olan ilgisinin, nükleer silah üretme isteğinin iyi bir şekilde gizlenmiş olabileceği konuşuluyor. 

 Bölgenin istikrarı ve çevresi için ciddi bir tehdit olarak nitelendiren Katar, uluslararası nükleer gözlem grubuna Barakah santrali hakkında şikayette bulundu.

 Bu arada, petrol zengini Suudi Arabistan ve Mısır da nükleer enerji programları başlatıyor.”

Bu haber 701 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.