Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Eski Almanya Başbakanı Schröder: Enerji fiyatlarının makul seviyede kalması için arz güvenliği sağlanmalı

Güncelleme :21.11.2022

 Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, enerji piyasasında fiyatların makul seviyede kalması için arz güvenliği ve tedarik zincirinin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Yoksa kendimizi çok ciddi gaz sıkıntısının içinde bulabiliriz." dedi.

Nord Stream AG ve 2 AG'nin Hissedarlar Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Schröder, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde "Enerji ve Jeopolitik Özel" temasıyla düzenlenen 12. Antalya Enerji Zirvesi'nin özel oturumunda konuştu.

 Avrupa'da birçok firmanın ani fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Schröder "Enerji fiyatlarının makul seviyede kalması için enerji tedarik güvenliğinin sağlanması şart." ifadesini kullandı.

Schröder, fiyat artışlarının yaşandığı bu dönemde doğal gaz şirketlerinin büyük karlar elde ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bütün bu tedarik zincirinin düzenlenmesi gerekiyor. Yoksa kendimizi çok ciddi gaz sıkıntısının içinde bulabiliriz. Avrupa'nın ve Almanya'nın ana gaz tüketicileri savaştan önce 90-95 milyar metreküp doğal gazı Rusya'dan ithal ediyordu. Bu, yerine alternatif konulması çok zor bir miktar. Bu savaşı bir şekilde bitirmemiz şart. İşin politik kısmı da var. Bizim her geçen gün daha dikkatli olmamız lazım. Rus gazına her zaman erişimimizin olmayabileceğini bilmemiz gerekiyor."

Schröder, alternatif kaynaklar arasındaki Norveç veya Cezayir'den alınabilecek doğal gaz miktarlarının yetersiz kalabileceğini dile getirdi.

Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa için alternatiflerden biri olabileceğini dile getiren Schröder, Türkiye'nin Avrupa'nın gaz tedarikinin çeşitlendirilmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.

Schröder Doğu Akdeniz, Türkmenistan, Mısır, İran gibi kaynakların Avrupa'ya gaz tedariki için potansiyel barındırdığını ancak bunun uzun vadede gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tahıl tedarikinin çözümüne yönelik çabalarına dikkati çeken Schröder, şunları kaydetti:

"Erdoğan bu noktada çok önemli bir rol oynadı ve uluslararası alanda takdir topladı. Özellikle gıda sorunuyla ilgili yapılan bu çalışmanın müzakerelere çok iyi örnek olacağına inanıyorum. Bu kapsamda enerji politikalarının da mutlaka dengeli, makul fiyatlı ve sürdürülebilir olması şart."

Bu haber 852 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisinin 0,14 puan olacağı hesaplandı... 06.07.2025
Bakan Kacır, Togg'un oyunu kurallarına göre oynayan bir marka olduğunu açıkladı... 06.07.2025
Prometeon’un Geniş Avrupa Bölgesi’ne Türkiye’den CEO... 06.07.2025
Enerji Bakanı Bayraktar: "4 milyon hanede kendi doğal gazımız kullanılıyor" ... 06.07.2025
OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek... 06.07.2025
TECO Petrol kayyıma devredildi... 06.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.