Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Taner Yıldız: “Petrolün yüzde 90′ını ithal ediyoruz”

Güncelleme :06.10.2013

 Petrolün yüzde 90′ını ithal eden bir ülke olduğumuzu belirten Taner Yıldız, toplam enerjimizin de yüzde 72′sini yurt dışından sağlıyoruz dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “petrolün yüzde 90′ını ithal eden bir ülkeyiz. Toplam enerjimizin de yüzde 72′sini yurt dışından sağlıyoruz. Bu yüzden ham petrol fiyatında yaşanan her artış Türkiye’deki enflasyon rakamlarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Moskova’da nükleer mühendislik eğitimi alacak öğrencileri Bakanlıkta kabul eden Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yılız, bir basın mensubunun, bugün açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarında en çok artışın kok kömürü ve rafine ürünlerinde yaşandığını hatırlatması üzerine, siyasi istikrarsızlığın Türkiye’yi olumsuz etkilediğini söyledi.

Yaşanan siyasi istikrarsızlığın dünyadaki arz ve talep güvenliğini büyük ölçüde tehdit etmediğini ifade eden Yıldız şunları kaydetti:

“Dünyada günde kullanılan 90 milyon varillik rakam değişmiyor. Mısır’daki üretimin buna çok büyük katkısı yoktur.Suriye’deki üretim yalnızca kendi tüketimini karşılamakta. Buna rağmen Mısır ve Suriye’deki siyasi istikrarsızlıklar ham petrolün fiyatını yüzde 10 civarında artırmaktadır.

Biz petrolün yüzde 90′ını ithal eden ediyoruz. Toplam enerjimizin ise yüzde 72′sini yurt dışından sağlayan bir ülkeyiz. Bu yüzden ham petrol fiyatında yaşanan her artışının Türkiye’deki enflasyon rakamlarını olumsuz etkileyeceğini ve Mısırdaki bu yalnızca bir aylık yükünün Türkiye’ye 300 milyon dolar civarında olduğunu söylemiştim.

Yalnızca bununla bitmiyor çünkü biz petrol ve ürünlerini dövizle alıp lira ile satan bir ülkeyiz o açıdan döviz fiyatlarındaki artışlar, FED kararları ve uluslararası konjonktür bunu bu hale getirdi.

Biz gerek kömür gibi hem Türkiye’de üretiğimiz hem de ithal ettiğimiz kaynakların, ham petrol gibi kaynakların uluslararası borsa fiyatlarının bizi yakınen ilgilendirdiğini bu vesileyle belirtmek isterim. İnşallah siyasi istikrarsızlar çevremizde bittiği takdirde eski rakamlarına doğru büzüleceğini ve o köpüklerin alınacağı kanaatindeyim.”

 

Bu haber 3360 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisinin 0,14 puan olacağı hesaplandı... 06.07.2025
Bakan Kacır, Togg'un oyunu kurallarına göre oynayan bir marka olduğunu açıkladı... 06.07.2025
Prometeon’un Geniş Avrupa Bölgesi’ne Türkiye’den CEO... 06.07.2025
Enerji Bakanı Bayraktar: "4 milyon hanede kendi doğal gazımız kullanılıyor" ... 06.07.2025
OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek... 06.07.2025
TECO Petrol kayyıma devredildi... 06.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.