Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

İlham Aliyev: TANAP ve TAP genişletilmelidir

Güncelleme :31.05.2023

 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa'da Azerbaycan gazına talebin arttığını belirterek, "Görülecek çok iş var. TANAP ve TAP genişletilmelidir." dedi.

Aliyev, 28. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı ile 11. Uluslararası Hazar Enerji ve Yenilenebilir Enerji Fuarını kapsayan Bakü Enerji Haftası'nın açılışına katıldı.

Etkinlikte konuşan İlham Aliyev, Azerbaycan'ın 1990'lı yıllardan itibaren uyguladığı petrol ve doğal gaz politikalarına değinerek, "Başarılı sürdürülebilir kalkınma hamlemiz ve enerji politikalarımız sayesinde siyasi bağımsızlık elde ettik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Batılı ortaklarımızın katkılarıyla Avrasya'nın enerji haritasını değiştiren bir ağ kurduk. Azerbaycan, hem üretici, hem transit hem tüketici olarak kendini daha çok güvende hissediyor. Enerji güvenliği bugün ulusal güvenliğe eşdeğerdir." dedi.

Avrupa ile enerji alanındaki ilişkilere de değinen Aliyev, şöyle konuştu:

"Petrol boruları inşa ettik, gaz altyapısını inşa ettik. Tarihi başarı elde ettik. Enerji güvenliği sadece güzergahların çeşitlendirilmesi değil, kaynakların da çeşitlendirilmesidir. Enerji güvenliğini güçlendirmek için ortaklarımızla bir ekip halinde çalışıyoruz. Avrupa Birliği liderlerinin Azerbaycan'ı 'güvenilir ortak' ve 'Pan Avrupa gaz tedarikçisi' şeklinde nitelendirmesinden gurur duyuyoruz. 2027'ye kadar Avrupa pazarına gaz ihracatını 2 kat artırmayı planlıyoruz. Bu tamamen gerçekçidir. Avrupa'ya 2022'de 8 milyar metreküp, 2023'te 12 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettik. Kaynaklarımız göz önünde bulundurulduğunda bu rakam 2027'de en az 20 milyar metreküpe ulaşacak."

Avrupa'da Azerbaycan gazına talebin arttığını, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Sırbistan gibi ülkelerin de Azerbaycan'dan gaz aldıklarını ve alacaklarını dile getiren Aliyev, "Görülecek çok iş var. TANAP ve TAP genişletilmelidir. Avrupa'da ara bağlantıların (Interconnector) sayısı artırılmalı, tüm bu işler koordineli şekilde yürütülmelidir. Çünkü biz üreteceğimiz gazı nereye satacağımızı bilmeliyiz." diye konuştu.

Etkinlikte, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Bakü Enerji Haftası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Aliyev'e gönderdikleri mesajlar da okundu.

TPAO standını ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) standını da ziyaret ederek, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı'dan bilgi aldı.

TPAO'nun da sponsorları arasında bulunduğu Bakü Enerji Haftası kapsamındaki fuarlara 37 ülkeden 326 şirket katılıyor.

28. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı ile 11. Uluslararası Hazar Enerji ve Yenilenebilir Enerji Fuarı, 2 Haziran Cuma gününe kadar sürecek.

Bu haber 884 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.