Haber Ekonomi


Haberler > Lojistik Başlıkları

Pasifik Eurasia Net Dönem Karını Yüzde 125 Artırdı

Güncelleme :01.05.2024

Pasifik Eurasia, orta koridor ve Kalkınma Yolu gelişmelerini yakından takip ederek hedef büyütürken, bu yıl net dönem karını da yüzde 125 artırdı. 

Asya’dan Avrupa’ya Demir İpek Yolu hayalinin gerçekleşmesi için 2019 yılından bu yana ülkeler arası önemli anlaşmalara ve taşımalara imza atan, 2022 yılında diğer taşıma modlarını da faaliyet alanına dahil ederek tüm taşıma modları ile lojistik sektörünün önemli bir aktörü olan Pasifik Eurasia, orta koridor ve Kalkınma Yolu gelişmelerini yakından takip ederek hedef büyütürken, bu yıl net dönem karını da yüzde 125 artırdı. 

 Pasifik Eurasia 31.12.2023 tarihli enflasyon muhasebesi uygulanarak düzenlenmiş bilançosunu dün (30 Nisan 2024) açıkladı. KAP’ta yayımlanan bilançoya göre Pasifik Eurasia’nın net dönem karı 2022 yılına göre yüzde 125 artış göstererek 235 milyon TL, cirosu ise 710 milyon TL olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde öz kaynakları yüzde 578 artışla 1,1 milyar TL’ye yükselen Pasifik Eurasia’nın 2023 yıl sonu itibariyle toplam aktif büyüklüğü ise yüzde 97 artışla 1,6 milyar TL oldu. 

 “Hedefimiz şirketimizi demiryolu taşımacılığını merkeze alarak büyütmek”

Pasifik Holding CEO’su F. Nusret Dur, dünya genelinde lojistik sektöründe demiryolu taşımacılığına büyük bir talep olduğunu söyledi. Ülkemizde demiryolu yük taşımacılığının uluslararası taşımalardaki payının yüzde 1 seviyesinde olduğunu belirten Nusret Dur, “Türkiye'de bu oranı en kısa zamanda yüzde 5'e çıkarmak için yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Demiryolu taşımacılığı son dönemde lojistikte en çok konuşulan taşıma modu oldu. Bunun en önemli nedeni ‘Yeşil Lojistik’ kavramı. Karbon ayak izinin azaltılması amacıyla elektrikli hatlar üzerinden yapılan demiryolu taşımaları yeşil lojistik kavramının temelini sağlamlaştırıyor. Biz de şirket olarak bu amaca uygun hareket ediyoruz. Avrupa’nın önde gelen farklı demiryolu şirketleriyle iş birliği yaptık. Hacmi artıracak terminal yatırımları dahil ilave anlaşmalar için şu anda görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. 

 Türkiye’de önümüzdeki dönemde demiryolu altyapı yatırımlarına ciddi bir pay ayrılacağının altını çizen ve kendilerinin de DTİ (Demiryolu Tren İşletmecisi) olarak kendi lokomotif ve vagonlarıyla taşıma yapacaklarını ve bu sayede maliyetlerini azaltacaklarını ve iş hacmini artıracaklarını ifade eden Dur, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Dünyada özelikle Çin ve Avrupa arasında akan demiryolu yük trafiğinin büyük çoğunluğu kuzey koridor diye adlandırılan Çin-Kazakistan-Rusya-Ukrayna üzerinden akıyordu. Ancak bölgede devam eden savaş nedeniyle orta koridor önem kazandı. 2019 yılında başladığımız orta koridor taşımaları geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yana kapasitenin artırılması amacıyla modernizasyon bakım çalışmaları devam eden BTK hattının efektif kullanılamamasından dolayı hacimsel anlamda düştü. Şirket olarak kesintisiz taşımanın devam etmesi amacıyla demiryolu karayolu bağlantılı olarak, Karadeniz’de Karasu-Samsun-Batum hattında gemimizi kullanarak süreci destekledik. Çok yakın bir zamanda hattın modernizasyonunun tamamlanacağını biliyoruz ve bu durum Türk Cumhuriyetleri ve Çin taşımalarımızda ciddi bir hacimsel artışa dönüşecek. Bunun yanında ülkemizin büyük kurumsal şirketleri ile proje yükleri için görüşmelerimiz, deneme taşımalarımız devam ediyor ve tüm bunlar 2024 yılında demiryolu taşımalarımızın artacağının en önemli göstergesidir.” 

“2024 yılında da büyümeye devam edeceğiz”

Pasifik Eurasia’nın Türkiye’nin dış ticaretine katkıda bulunma amacı ile yola çıktığı günden itibaren hem ulusal hem de uluslararası platformlarda yoğun çaba gösterdiğinin altını çizen Dur, Asya’dan Avrupa’ya Demir İpek Yolu hayalinin gerçekleşmesi için 2019 yılından bu yana ülkeler arası önemli anlaşmalara ve taşımalara imza attıklarını hatırlattı. 2022 yılında hava yolu ve deniz yolu taşımacılığına da girerek tüm taşıma modları ile lojistiğe yön verdiklerini anlatan Dur, kombine, intermodal ve multimodal taşımacılıkta sektör lideri olma hedefiyle, lojistik sektörüne de değer katmak için çalıştıklarını söyledi.

 Basra Körfezi'ni Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak 1.200 kilometrelik 'Kalkınma Yolu Projesi'nin de Türkiye’nin lojistik üs olması anlamında önemine işaret eden Dur, "Bu yeni güzergâh bölgedeki yüklerin Avrupa ve Orta Asya'ya erişiminde kolaylık sağlayacak. Söz konusu projeyi yakından takip ediyoruz. Avrupa’da yaptığımız yeni anlaşmalar, başlayan proje taşımaları, doğu coğrafyamızda mevcut iş birliklerimizle birlikte, kilit noktalarda yapılacak terminal yatırımları, yeni kiralamalar sayesinde 2024 yılında da büyümeye devam edeceğiz. Kamunun demiryolu yatırımlarının hız kazanacağı, ekonomik konjonktürde yılın ikinci yarısı kendisini gösterecek olumlu seyir, yeşil lojistiğe ilginin artmış olması, karbon ayak izinin maliyetlere olan etkisi nedeniyle demiryoluna yönelim gibi tüm faktörler ne kadar doğru bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Tüm bu sektörel gelişmeler, şirket olarak yaptığımız anlaşmalar, iş birlikleri, DTİ ve terminal yatırımları ayrıca BTK hattındaki modernizasyon çalışmalarının da tamamlanmak üzere olması sayesinde hem ciro hem de karlılık anlamında önümüzdeki dönemlerde hedeflerimize ulaşacağımıza inancımız tamdır” diye konuştu.   

Bu haber 5487 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
2025 Yılı Elektrikli Modellerin Gerçek Menzil Sonuç Raporu Açıklandı... 12.08.2025
PETDER'in Yeni Yönetim Kurulu EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ı Ziyaret Etti... 12.08.2025
MAN’ın Başarılı Yetkili Servisleri Ödüllerini Aldı... 12.08.2025
Raben Group, Türk İhracatçısını Avrupa’da İleriye Taşıyacak... 12.08.2025
SOCAR Türkiye, ölçüm ve denetim süreçlerini İHA teknolojisiyle dönüştürüyor... 12.08.2025
AKO Akü yüzde 100 geri dönüşüm sağlıyor... 12.08.2025
CW Enerji Çatılarda Güneş Enerjisi ile Geleceği İnşa Ediyor... 12.08.2025
Otomotiv Sanayii Derneği, 2025’in İlk 7 Aylık Verilerini Açıkladı!... 12.08.2025
Aytemiz Yeni İletişim Ajansı Brandfocus... 12.08.2025
Socar Türkiye 14.Türek ve IV. Azerbaycan Enerji Forumu Çalışmalarına Destek Oluyor... 12.08.2025
Jeotermal sektöründen “taban fiyat 8 cent olsun” talebi... 12.08.2025
Renault Trucks Türkiye’den Global Arenaya: Özgür Fırat’a Uluslararası Görev... 12.08.2025
Enerjisa Enerji, 2025 ‘in ilk yarısında güçlü performans ve stratejik yatırımlarıyla öne çıktı... 12.08.2025
Biyorem’den akaryakıt sektörüne çözüm sunan ürünler... 12.08.2025
YASED: Yılın İlk 6 Ayında Türkiye’ye 6,3 Milyar Dolar Değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım Geldi... 12.08.2025
İstanbul Jet’in, Ulusal ve Uluslararası Kredi Notlarına Güçlü Onay... 12.08.2025
CK Enerji Boğaziçi Elektrik, “Gayrimenkulün Enerjisi 2025- İlk Yarı Raporunu” Açıkladı... 12.08.2025
OPEC'in ham petrol üretimi temmuzda günlük 263 bin varil arttı... 12.08.2025
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun tam kapasite çalışmaya başlaması ehemmiyet arz etmektedir... 12.08.2025
Yusufeli HES yılda 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor... 12.08.2025
Kâmil Koç’tan Önemli Güvenlik Duyurusu... 12.08.2025
ZF küresel mega trendleri değerlendiriyor: Binek Araçlar Şasi Teknolojileri Lideri... 12.08.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.