Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Ev Tipi Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumunda İzlenmesi Gereken Adımlar

Güncelleme :07.05.2025

5 Nisan 2025 tarihi itibariyle mesken abonelerine uygulanan yüzde 25’lik zam, hanelerin bütçelerine önemli bir yük getirdi. Bu durum, mesken tipi Güneş Enerji Santrallerine (GES) olan talebi artırdı. Tüketiciler, evlerine kuracakları GES sistemi ile elektrik faturalarında önemli oranda tasarruf sağlamayı hedefliyor. 

Peki, evinin çatısına güneş enerjisi sistemi kurmak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor? İşte detaylar…

Elektrik fiyatlarındaki yükseliş mesken tipi Güneş Enerji Santrallerine (GES) olan talebi artırdı. Elektrik zamlarının yükünü hafifletmek isteyen tüketiciler, çözümü evde kendi elektriğini üretmekte buluyor. Ancak evlerinin çatısına güneş enerjisi sistemi kurdurma kararı alan vatandaşların kurulum sürecinde ve sonrasında zorluklarla karşılaşmamak için bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. 

Üçay Mühendislik Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) Koordinatörü Oğuzhan Yıldız, mesken tipi GES kurulumunda izlenmesi gereken 6 adımı paylaştı.

“Üçay Mühendislik olarak, mesken tipi güneş enerjisi sistemlerinin kurulum aşamasında süreci başarılı bir şekilde yönetmek için izlenmesi gereken adımları, 6 başlıkta topluyoruz. 

Keşif ve İhtiyaç Analizi

Öncelikle meskenin çatı yapısının uygunluğunu ve kullanılabilir alanı tespit ediyoruz. Daha sonra elektrik tüketim verilerini analiz edip, sistem büyüklüğünü hesaplıyoruz. Ancak bu noktada yatırımın büyüklüğünü ev sahibinin ihtiyacı ve bütçesi belirliyor. 

Firma Seçimi ve Sözleşme

Teklif aşamasından sonra sıra firma seçimine geliyor. Bu noktada vatandaşlarımıza, yetkili ve tecrübeli bir EPC (Mühendislik, Tedarik, Kurulum) firması ile sözleşme yapmalarını ve teklif içeriğindeki kullanılacak malzeme bilgileri ile işçilik ve garanti şartlarını hassasiyetle değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız, keşif ve teklif süresini 1 ila 3 gün şeklinde düşünebilirler.

Dağıtım Şirketine Başvuru

Firma ile sözleşme yapıldıktan sonra sıra ‘Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’ kapsamında ilgili dağıtım şirketine çağrı mektubu başvurusu yapmaya geliyor. Bu süreçte müşterimizden almış olduğumuz vekaletname ile istenilen başvuru formlarını düzenleyip, müşterimizden de gerekli evrakları alarak ilgili dağıtım şirketine başvuru yapıyoruz. 

Çağrı Mektubu Süreci ve Proje Onayı

Başvuru, dağıtım şirketi tarafından değerlendiriliyor. Başvurunun uygun bulunması halinde dağıtım şirketi, ‘Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu’ düzenliyor. Çağrı mektubu başvuru ve onay süreci 15 ila 45 gün sürüyor. Çağrı mektubuna istinaden kurulması planlanan GES'e ait projeyi çizip, onaya sunuyoruz. Proje de onaylandıktan sonra ‘Bağlantı Anlaşması’ imzalanıyor.

Proje onayını yaptırabilmek içinse statik proje çizilmesi, üniversite onayı ve ilgili belediyeden GES uygunluk belgesi alınması gerekiyor. Bu belgelerin temini ve sonrasında projenin onaya sunulup bağlantı anlaşması imzalanması da yaklaşık 25 ila 40 gün sürüyor.

Kurulum Süreci

Proje onaylandıktan sonra sistem kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bu süreci 1 ila 3 günde tamamlıyoruz. Süreyi, kurulan sistemin kapasitesi belirliyor. Montaj tamamlandıktan sonra ise kabul başvurusu yapılıyor.

Kabul, Devreye Alma ve Test Aşamaları

Dağıtım şirketi, saha kontrolü ve kabul işlemini yaptıktan sonra sistem, şebekeye bağlanıyor ve enerji üretimi başlıyor. Kabul ve devreye alma, kabul başvurusunu takip eden 10 ila 20 gün içerisinde tamamlanıyor.” dedi.

Bu haber 53 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Enerji'nin SENTRUM Projesi’nin Uygulama Merkezi açılışı Birgi köyünde yapıldı... 07.05.2025
Bakan Bayraktar: Rüzgar ve güneşte rekor kurulu gücü devreye aldık... 07.05.2025
Otokar’a "Enerji Verimliliği" Ödülü ... 07.05.2025
Sertrans Logistics, Benelüks bölgesine yönelik lojistik yatırımlarını güçlendiriyor... 07.05.2025
Ev Tipi Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumunda İzlenmesi Gereken Adımlar... 07.05.2025
Karting Heyecanı İstanbul'a Taşınıyor... 07.05.2025
CW Enerji Yeni Bayilik Sistemine Geçti, İlk Satış Noktaları Sisteme Dahil Oldu... 07.05.2025
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji arz güvenliği her devlet için bir beka meselesine dönüşmüştür... 07.05.2025
Sakarya'da Eksim Rüzgar Enerji Santrali açıldı... 07.05.2025
ABD bu yıl için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti... 07.05.2025
Toyota, düzenlediği Trafik Güvenliği Resim Yarışması’nda en başarılı 20 çocuğu ödüllendirdi... 07.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.