Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Türkiye’den Suriye'ye enerji alanında güçlü destek

Güncelleme :01.08.2025

Türkiye, 2 Ağustos’ta Suriye’ye doğalgaz ihracına başlayarak ülkedeki günlük 3-4 saatlik elektrik erişimini 10 saate çıkaracak.

Aralık 2024’te Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte Suriye’de normalleşme süreci başlarken, Türkiye de bu dönüşüme enerji alanında güçlü bir destekle katkı sunmaya başladı.

Bu kapsamda ağır hasar gören doğalgaz altyapısının onarımı hızla tamamlandı. 21 Mayıs’ta Kilis’ten Halep’e uzanan doğalgaz hattı faaliyete geçirildi. Günlük 6 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip bu hattan ihracat, 2 Ağustos’ta başlayacak. Yılda yaklaşık 2 milyar metreküplük gazın iletilmesi hedefleniyor.

Suriye'nin elektrik üretimi 2 kat artacak

Halep’teki doğalgaz santralinde kullanılacak bu kaynak, 1200 megavat elektrik üretimine dönüştürülecek. Bu sayede Suriye’nin mevcut elektrik üretimi yaklaşık iki kat artacak ve günlük 3-4 saatlik elektrik kesintileri yerini 10 saate kadar çıkan bir enerji arzına bırakacak.

Azerbaycan ve Katar'dan Türkiye'ye Türkiye'den Suriye'ye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Suriye’ye gönderilecek doğalgazda Azerbaycan ve Katar’la iş birliği yapılacağını belirtti. Bu iş birliği çerçevesinde Azerbaycan gazı Türkiye’ye ulaştırılacak, ardından Kilis üzerinden Suriye’ye aktarılacak.

Elektrik desteği yalnızca doğalgazla sınırlı kalmayacak. Türkiye, daha önce kullanılan yaklaşık 500 megavat kapasiteli Birecik-Halep elektrik hattını tekrar devreye almak için çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Bayraktar, elektrik ihracatının mevcut hatlarla birlikte 280 megavata çıkarılmasının, hattın aktif hale gelmesiyle toplamda 900 megavata ulaşmasının planlandığını açıkladı. Bu miktar, yaklaşık 1,6 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde.

Türkiye'den Suriye'nin enerji altyapısına stratejik destek

2011’de başlayan iç savaşla birlikte Suriye’nin enerji altyapısı büyük ölçüde tahrip olmuştu. Santraller, iletim hatları ve doğalgaz sistemleri ya kullanılamaz hale geldi ya da büyük zarar gördü. Bu durum, ülkede birçok bölgede günlük sadece birkaç saatlik elektrik erişimine yol açtı.

Ancak rejimin yıkılmasının ardından başlatılan geçiş süreciyle birlikte, altyapının yeniden kurulması öncelikli gündem haline geldi. Türkiye, teknik birikimi ve coğrafi konumunun avantajıyla bu sürecin en etkili aktörlerinden biri olarak öne çıkıyor. Daha önce de Suriye’nin kuzeyine kısıtlı enerji desteği sağlayan Türkiye, bu kez kapsamlı bir enerji seferberliğine hazırlanıyor.

Bu haber 4795 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
UND Başkanı Şerafettin Aras: “Lojistik Dünyasını Atlas Lojistik Ödülleri’ne Katılmaya Davet Ediyorum” ... 15.10.2025
Küresel elektrikli araç satışlarında eylülde 2 milyon eşiği aşılarak rekor kırıldı... 15.10.2025
FIAT Küresel Ürün Gamının İlk Modeli “Grande Panda” Türkiye’de... 15.10.2025
Enerji ve Sanayi sektörleri III. Yeşil Enerji Zirvesi’nde buluştu... 15.10.2025
Enerjisa Üretim Agrivoltaik Tarım Uygulamaları ile 5 Ton Hasat Yaptı... 15.10.2025
Rosatom, Çin ile Kuzey Denizi Rotası Üzerindeki İşbirliğini Geliştiriyor... 15.10.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan ile WRC’de Şampiyonluk Yarışına Çıkıyor... 15.10.2025
ABB, ETUK 2025’te Enerjinin Geleceğini Şekillendiren Çözümleriyle Yerini Alacak ... 15.10.2025
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak... 15.10.2025
“Aklın yolu” elektrikli araçları EN YAKIT’a çıkarıyor... 15.10.2025
CHARGE Europe 2025, SOCAR Türkiye Ev Sahipliğinde İstanbul’da Gerçekleşti... 15.10.2025
MAN Lion’s Coach E, “2026 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü” seçildi... 15.10.2025
EPDK, enerji piyasalarında şeffaflığa ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı... 15.10.2025
Raylı sistemlerin enerji geleceği ASPİLSAN'da konuşuldu... 15.10.2025
Chery Marka Kullanıcı Zirvesi, Marka Gecesi ve Küresel Kullanıcı Hikayeleriyle Güçleniyor! ... 15.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.