Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

EPDK’dan üretim tesislerine güç artışı için yeni uygulama

Güncelleme :11.11.2025

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), iletim ve dağıtım sistemine bağlı elektrik üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin yaklaşık 3 aylık süreyle belirli oranda yapacakları güç artışının, aşım sayılmayacağını bildirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), iletim ve dağıtım sistemine bağlı elektrik üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin yaklaşık 3 aylık süreyle belirli oranda yapacakları güç artışının, aşım sayılmayacağını bildirdi.

EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararı, resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

1 Aralık 2025’te yürürlüğe girecek

Karara göre, elektrik üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından güç artışı miktarını ve süresini içerecek şekilde Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve ilgili dağıtım şirketine başvuru yapılması kaydıyla söz konusu üretim tesislerinin veriş yönündeki anlaşma güçlerinin üzerinde sisteme verecekleri elektrik enerjisi, güç aşımı olarak değerlendirilmeyecek.

Karar, iletim sistemine bağlı üretim tesisleri için başvuru tarihinden sonraki 5'inci iş gününden, dağıtım sistemine bağlı üretim tesisleri için 10'uncu iş gününden sonra geçerli olacak ve 1 Aralık 2025 - 28 Şubat 2026 tarihleri arasında uygulanacak. Üretim tesislerinin, bu kurul kararı kapsamında belirlenen güç değerini aşmaları durumunda ise aşım miktarı, güç aşımı olarak değerlendirilecek.

Güç artışı düzenlemesine itiraz hakkı tanındı

Başvuruya konu üretim tesislerinin sabit iletim bedelleri veya sabit dağıtım sistem kullanım bedelleri anlaşma gücü değerleri üzerinden hesaplanacak.

Lisansız elektrik üretim tesisleri ise karar kapsamı dışında kalacak.

Öte yandan karar, teknik koşulların veya sistem işletme güvenliğinin zorunlu kıldığı hallerde, üretim tesisine ilişkin başvuruda yer alan güç artış miktarı veya süresinin kısmen veya tamamen TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketi tarafından kısıtlanabilmesine, bu durumda TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketi tarafından ilgili tüzel kişiye bilgi verilmesine, bu kapsamda bilgi verme tarihinden itibaren en geç beş iş günü içerisinde TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketi tarafından kısıtlamaya ilişkin gerekçelerin ilgili tüzel kişiye yazılı olarak bildirilmesine ve bildirim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili tüzel kişinin bu karara karşı Kurum'a itirazda bulunabilmesini imkan tanıyor.

Bu haber 40 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Ayedaş, İstanbul Anadolu Yakası’nda kesintisiz enerji çalışmalarını sürdürüyor... 11.11.2025
Otomotiv endüstrisi ihracatta yoluna tam gaz devam ediyor... 11.11.2025
Kubilay Polat, Volvo Car Türkiye’de Yeniden Görevde... 11.11.2025
Başkent EDAŞ Ankara’nın Enerji Geleceğine Yatırımlarını Sürdürüyor... 11.11.2025
JED Başkanı Ali Kındap: “Türkiye’nin iklim hedefleri için tek ve en doğru seçenek jeotermal santraller... 11.11.2025
Euromaster’dan Sürücülere Uyarı: “Kış Lastiği Zorunluluktan Öte Güvenli Sürüşün Teminatı”... 11.11.2025
5 - Borusan EnBW Şarj ile otomatik şarj dönemi... 11.11.2025
Mercedes-Benz Türk, A Milli Voleybol Takımlarının Resmi Ulaşım Sponsoru Olmaya Devam Ediyor... 11.11.2025
EPDK’dan üretim tesislerine güç artışı için yeni uygulama... 11.11.2025
Rusya: Hindistan, Rus petrolü almaya devam ediyor... 11.11.2025
Enerji Sektörü 15. Türkiye Enerji Zirvesi’nde buluşacak ... 11.11.2025
Ant Lojistik, Scania P460 ile Filosunu Genişletiyor... 11.11.2025
Yeşil Yatırım Holding'den Meta Mobilite Enerji'ye 10 milyon dolarlık yatırım... 11.11.2025
Siemens Türkiye, Ev Charge Show’da Yeni Nesil Sicharge FLEX’i Sergileyecek... 11.11.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.