Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Akaryakıt sektörünün sorunları “Büyük Bayi Buluşması’nda” masaya yatırıldı !!

Güncelleme :05.04.2015

 Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Fatih Dönmez ’in başkanlığında yapılan toplantıda EPDK Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ertürk, PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK Denetim Dairesi Başkanı Mehmet İbiş, EPDK Petrol Piyasası Dairesi Grup Başkanı Melih Özdoğan ve İBB Ruhsat ve Denetim Müdürü Mustafa K. Karabayır söz aldı.

 “Daha düzenli bir piyasayız”

Konuşmasına Mevlana’nın bir sözüyle başlayan Fatih Dönmez; “Bugün Türkiye’de 80 civarında dağıtıcı, 4 rafineri, onlarca depo, 13 bin civarında bayi ağı bulunuyor. Bununla beraber 20 milyon araç filosu var. Bu bayilerimiz gecelerini gündüzlerine katarak bu araçlara hizmet veriyor. Coğrafyamız 100 yıl önce petrol ile tanıştı. Yerli ve yabancı katılımcılar var.  Hep birlikte piyasayı geliştirmeyi çalışıyoruz” dedi. Petrol Piyasası Kanunu ile piyasada önemli değişikler olduğunu söyleyen Dönmez; “Bu kanunla eskiye nazaran daha düzenli bir piyasaya geçtik. Daha tanımlı, atacağımız her adımı bildiğimiz bir sektördeyiz” diye konuştu.

 “Bayiler sektörün temel taşı”

Petrol Piyasasında Bayilerin Konumu adlı bir sunum yapan EPDK Petrol Piyasası Dairesi Grup Başkanı Melih Özdoğan petrol piyasası hakkında bilgi verdi.  Özdoğan; “Petrol Piyasası Kanunu ile sektör yeni bir döneme girdi. Sürdürülebilir, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa oluşturduk. Bu kapsamda piyasada hizmet veren geçek ve tüzel kişiler kısa sürede lisanslama yapmıştır. Avrupa standartlarını, gerek tesis gerek ürün kalitesini zorunlu kılmıştır. Tüm tesislerden piyasaya sunulan ürünlerin kalitesi aynı oldu. Piyasamız istikrarlı bir şekilde büyüyor. 80 dağıtıcı, 12 bin 946 bayi var. Türkiye genelinde il bazında en fazla İstanbul’da bayi var. Sonra Konya, Ankara, İzmir ve Antalya geliyor. En az Hakkâri’de bayi bulunuyor” dedi. 2014 yılında dağıtıcılar tarafında 19, 9 milyon ton akaryakıt satışı yapıldığını ifade eden Özdoğan;  “2014 yılında piyasaya arz edilen ürününün satışının yüzde 95’i bayiler tarafından yapıldı.  Bayi satışları açısında büyüyen bir sektörüz. Akaryakıt sektöründe bayiler temel taşlardan bir tanesidir. Biz kanun ve uygulamalarda birçok yenilik ve düzenleme yaptık. Bu düzenlemelerin basit, anlaşılır ve uygulanabilir olmasına dikkat ettik”  açıklamasını yaptı. Lisans Yönetmeliğinde ve 1240 sayılı Kurul Kararında yaptıkları değişikliklerden de söz eden Özdoğan konuşmasını; “Bayilerin bildirme yükümlülüğünü kaldırdık. Otomasyon kurul kararında önemli sadeleştirme ve elektronik tablolarda değişiklik yaptık, elektronik imza bildirimini değiştirdik. Yılda bir kez yapılan sistem kontrollerini kaldırdık” diyerek sürdürdü.

 “2005-2006 yılları arasında bayilere kesilen cezaların affedilmesi söz konusu”

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş ise konuşmasında bayilerin yaşadıkları sorunları ve bu sorunların nasıl ortadan kaldırılabileceğine değindi. Okumuş; “Sektörün kaosunu bilmeyen yok. Biz devletle kavga etmeyiz. Kavgadan yana değiliz. Kavga yaratmaya çalışanlara sesleniyorum; bu sevdadan vaz geçin” dedi. 2005-2006 yılları arasında bayilere kesilen cezaların affedilmesi konusunda Bakanlıkla görüştüklerini ifade eden İmran Okumuş; “Bu sorun torba yasa kanunu kapsamında affedilecek. PÜİS olarak 81 ilde çalışma yaptık. 50’ye yakın sorun var. Bayiyle dağıtıcı et tırnak gibi. Biz ana dağıtıcılarla aynı gemideyiz, sorunların çözümünde beraber yürümeliyiz. Talebimiz sektörün dağıtıcı ve bayisiyle yaşayabileceği bir kar marjı ile ticaret yapması” açıklamasını yaptı.

 “Mağdur olmamak için bizlere başvurun”

İBB Ruhsat ve Denetim Müdürü Mustafa K. Karabayır yaptığı konuşmada, müdürlük olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.  Karabayır; “Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü olarak alınması gereken ruhsatları vermekle ve denetlemekle yükümlüyüz. İstanbul’da şuanda 750 dolayı bayi var ve büyük oranı ruhsatlı. Ruhsat almak için birinci öncelik imar planların 5 bin ve bin ölçekli gösterilmesi gerekiyor. 1 kilometre öncesinde ya da sonrasında bir başka istasyonun olmaması gerekiyor. Ayrıca cephenin 40 metre olması zorunlu. Bunları sağlayan kişiler kolaylıkla ruhsat alabiliyorlar. Bayilerin dikkat etmesi gereken husus; çevrelerinde kendilerine akıl vermeye çalışan kişileri dinlememeleri. Çünkü konu hakkında bilgisi olmayanları dinlediğinizde mağdur oluyorsunuz. Hangi konuda yatırım yapmak istiyorsanız ilgili birimlerle görüşün taleplerinizi iletin, nasıl yapılacağı konusunda biz size bilgi verebiliriz aksi takdirde biz de, siz de üzülüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 “Cezaların alt ve üst sınırları belirli”

EPDK Denetim Dairesi Başkanı Mehmet İbiş akaryakıt sektöründe verilen idari para cezalarının nedenlerini anlattığı geniş kapsamlı bir sunum yaptı. EPDK olarak düzenleme, lisanslandırma, tarifelendirme ve denetim alanlarında çalıştıklarını ifade eden İbiş, Kanunun verdiği yetki kapsamında idari para cezalarının kurul tarafından verildiğini, 2008 yılında yapılan değişiklikle idari para cezaları kabahatler kanununun içinde uygulanmaya başlandığını belirtti. LPG ve akaryakıt sektöründeki cezaların maktu olarak verildiğinden söz eden İbiş; “Cezaların alt ve üst sınırları belirlenmiş durumda. Petrol piyasasında uygulanan para cezaları yıllar içinde arttı. Düzenlemeler resmi gazetede yayımlanıyor. 1249 sayılı kurul kararına aykırılık, çevreye zarar vermemek için gerekli tedbirleri almamak, ilan panosu ile ilgili yükümlülüğe aykırılık, kanuna karşı hilecilik, lisanssız piyasa faaliyeti, numune alımını engellemek, otomasyon sistemine müdahale ve sigorta yükümlülüğünü yerine getirmeme durumlarında yaptırımlarda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

 “Görevimizin hakkını vermeye çalışıyoruz”

EPDK Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ertürk, tavan fiyat uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu. Tavan fiyat ile beklediklerinden söz eden Ertürk; “2005 yılında sürekli devletin karar verdiği yapıdan, sektör oyuncularının fiyat oluşumuna karar verildiği bir döneme geçildi. Bu sektör için yeni bir başlangıç oldu. Ancak bununla beraber yanlışların önüne geçilmesi için EPDK’ya fiyatları izleme ve müdahale etme hakkı verildi. Biz bu görevin hakkını vermeye çalışıyoruz. Sektöre asla negatif bir yaklaşımımız yok, sizin kazancınızı engelleme tutumumuz yok. Kanunda öngörülen kriterlerde sektörü takip ediyoruz ve bir sıkıntı olduğunda çok teknik çalışmalara dayalı olarak gerekli noktalarda uyarı yapıyoruz. Cevap alamadığımızda da tavan fiyat uyguluyoruz. Bu sürece gelene kadar uyarımızı yapıyoruz hissi davranmıyoruz” dedi.

 

Bu haber 4191 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.