Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

PETDER, EPDK’nın maliyetleri düşürme yönündeki çalışmalarını tüm gücüyle desteklemekte

Güncelleme :21.05.2015

PETDER, EPDK tarafından 22 Nisan 2015 tarihinde “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Taslak Karar” ‘la ilgili PÜİS’in yapmış olduğu açıklamayla ilgili değerlendirme yaptı.

PETDER, EPDK tarafından 22 Nisan 2015 tarihinde “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Taslak Karar” ‘la ilgili PÜİS’in yapmış olduğu açıklamayla ilgili değerlendirmede bulundu.

PETDER tarafından yapılan açıklama aynen şöyle:

EPDK tarafından 22 Nisan 2015 tarihinde “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Taslak Karar” kamuoyunun görüşlerine açılmış, çeşitli kuruluşlarca Taslak hakkında görüşler ifade edilmiştir. Bu çerçevede, PÜİS (Petrol Ürünleri İşveren Sendikası) tarafından basına yapılan açıklamalarda dile getirilen konularda PETDER olarak görüşlerimizi paylaşmak isteriz. 

PUİS tarafından talep edilen konulardan biri, elektronik ödeme sistemleri yoluyla müşterilere sağlanan indirimlere bayilerin katılımının yasaklanmasıdır. Teknolojinin ilerlemesi ve rekabet sayesinde uzun zaman içerisinde gelişmiş olan elektronik satış sistemleri, ülkemizin en büyük nakliye, dağıtım, ulaşım ve diğer sektörlerdeki şirketleri ile binlerce KOBİ’nin akaryakıt alımları için kullandığı sistemler olup, yaklaşık 2 milyon aracın sistemden faydalandığı tahmin edilmektedir.

Bu sistemler, taşımacılık maliyetlerine olumlu etkisinin yanı sıra yakıt alımlarının kontrol ve kayıt altına alınması açısından da çok büyük fayda sağlamaktadır. Söz konusu yasaklama uygulamaya konulursa;

Ülkemizde filo satışları yoluyla rekabetçi bir şekilde indirimlerden faydalanarak yolcu ve yük taşımacılığı yapan nakliye ve ulaşım hizmetlerinin akaryakıt maliyetlerinde artış olacak, bu durum çok geniş yelpazede mal ve hizmet fiyatlarına yansıyacak ve dolayısıyla enflasyon olumsuz yönde etkilenecektir. 

Akaryakıt sektörünün müşterisi olan ilgili tüm sektörlerde akaryakıt maliyetini azaltabilmek amacıyla kaçak/yasadışı ürün kullanımı ve/veya kayıt dışı işlemlerin artma ihtimali ortaya çıkacak ve sonuçta vergi kaybı da söz konusu olabilecektir.

Bayilerin filo müşterilerine yapılan indirimlere katkı vermemesi perakende akaryakıt fiyatlarına olumlu hiçbir etki yapmayacaktır.

PUİS tarafından tartışmaya açılan bir diğer konu da, dağıtım şirketleri ve bayiler arasında sözleşme şartlarına göre karşılıklı mutabakatla belirlenmiş ticari ilişkilere müdahale edilerek rafineri ve pompa fiyatı arasındaki brüt marjın %55’inin bayilere verilmesidir. 

Yürürlükte olan düzenlemeler, 2009 yılı rekabet kararları ve serbest ticaret prensipleri çerçevesinde anlaşma yapmış olan bayi ve dağıtım şirketleri önemli kayıplar yaşayacak, taraflar arasında çok sayıda mali ve hukuki sorun ortaya çıkacaktır.

Brüt marj dağılımına bayi lehine bir sınırlama getirilmesinin nihai pompa fiyatı üzerine etkisi olmayacaktır.

Brüt marj dağılımının mevcut düzenlemelere aykırı bir şekilde değiştirilebilecek olması sektörde öngörülebilirlik açısından problem yaratacaktır.

Bunlara ek olarak, PÜİS tarafından basına yapılan açıklamada birçok ülkede tüketicilere bir tercih olarak sunulan farklılaştırılmış ürünlerin satışının yasaklanması da tartışmaya açılmıştır. Ülkemizdeki resmi şekilde satılan tüm motorin ve benzin türleri AB normlarına ve EPDK teknik düzenlemelerine uygun olup, tüm araçlar tarafından kullanılabilecek niteliktedir. Tüketicilerin kalite ve performans beklentilerine cevap vermek üzere, Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirilen özel/katkılı farklılaştırılmış motorin ve benzin türleri de ilave seçenekler olarak yine rekabet ortamı içerisinde birçok akaryakıt şirketince tüketicilerin tercihine sunulmaktadır. Farklılaştırılmış ürünlerin Türkiye pazarında kalite ve performans açısından önemli bir rol oynadıkları göz önüne alınarak, Türk tüketicisinin tercihine seçenek olarak sunulan bu ürünlerin satışına yasak getirilmesinin doğru olmayacağı düşünülmektedir.

Sektörümüz ile bayi ve dağıtıcılar arasındaki ilişkilerin yanı sıra tüketicilerin ve ekonomimizin zarar görmemesi için EPDK’nın gerekli değerlendirmeleri yaparak karar alacağına inanıyoruz. 

PETDER olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi, sektörde sürdürülebilir ve etkinlik sağlayacak uygulamaların yürürlüğe konulmasının ancak EPDK ve sektörün ortak çalışmalarıyla mümkün olabileceğini, bu çerçevede sektörümüzün maliyetlerinin düşürülmesi yönünde EPDK tarafından yürütülen çalışmaları tüm gücümüzle desteklediğimizi belirtmek isteriz.

Bu haber 2647 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Jan Ptacek, Renault Hafif Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı olarak atandı... 21.05.2025
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035'e kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor... 21.05.2025
CW Enerji Ata Sporu Yağlı Güreşin Yanında... 21.05.2025
Toyota Yeni Nesil RAV4’ün Dünya Prömiyerini Gerçekleştirdi... 21.05.2025
Aytemiz, Enerji ve Akaryakıt Sektöründe Üst Üste İkinci Kez “En Mutlu İşyeri” Seçildi!... 21.05.2025
Eksim Ventures’tan Sağlığa ve Siber Güvenliğe Yatırım!... 21.05.2025
Borusan 80. yaşını kutladığı 2024 yılını %39’luk büyüme ile tamamladı... 21.05.2025
Aksa Çanakkale Doğalgaz’da Yeni Atama... 21.05.2025
Ekol Lojistik’ten Operasyonel Deneyimi Güçlendiren Yeni Proje: Sahadasen... 21.05.2025
Honda hibrit ve elektrikli otomobil stratejilerini güncelledi... 21.05.2025
Yeni Deposu İle Alışan Dış Ticaret Süreçlerine Hız ve Verimlik Katıyor ... 21.05.2025
Enerjide "süper izin torba kanunu"nun bu hafta Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor... 21.05.2025
Otokar, Kara Sistemlerindeki Kabiliyetlerini Bu Kez Japonya'da Tanıtacak... 21.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.