Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Şırnak Doğalgaz Boru Hattı ihaleye çıkarılacak

Güncelleme :07.12.2015

Kuzey Irak gazını Türkiye’nin ulusal şebekesine bağlayacak söz konusu hat, özellikle Diyarbakır ve Mardin’in doğalgaz ihtiyacının daha güvenli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.

 

Türkiye, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alternatif kaynaklar ararken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), Kuzey Irak gazını ulusal şebekeye aktaracak Şırnak Doğalgaz Boru Hattı’nın bir hafta içerisinde ihaleye çıkarılması bekleniyor.
Edinilen bilgiye göre, söz konusu doğalgaz boru hattının 185 kilometre uzunluğunda ve 40 inç genişliğinde olması, Mardin’in 35’inci kilometresinden başlayarak Silopi sınırında sona ermesi öngörülüyor. Boru hattı ihalesinin 31 Aralık’tan önce tamamlanması için sürecin bir hafta içinde başlatılması planlanıyor.
Kuzey Irak gazını Türkiye’nin ulusal şebekesine bağlayacak söz konusu hat, özellikle Diyarbakır ve Mardin’in doğalgaz ihtiyacının daha güvenli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.
Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye’nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın 2-3 yıl içerisinde Türkiye’ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020’lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etmişti.
Öte yandan dünyada geliştirilen en kompleks doğalgaz zinciri olarak değerlendirilen Güney Gaz Koridoru’nun önemli parçası Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) ise yaklaşık 1,8 milyon ton çelik boru kullanılacak. Yaklaşık 9-10 milyar dolara mal olması ve 2018’den önce tamamlanması öngörülen projenin, bin 350 kilometresi için 56 inç, kalan 450 kilometresi için 48 inç çapında boru kullanılacak.
 

 

Bu haber 3064 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
18. ‘Türkiye Enerji Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nun sonuçları açıklandı... 26.01.2026
Rosatom, Çin’deki Tianwan NGS’nin Yeni Güç Ünitesi İçin İlk Yakıtı Teslim Etti... 26.01.2026
ABD petrol yaptırımlarıyla İran'ın ekonomik direncini kırmak istiyor... 26.01.2026
Mercedes-Benz Türk Yolların Standardını Belirlerken “Bu Sefer Bir Başka!” Diyor... 26.01.2026
“Planlı kesinti arıza değil, enerji sistemini güçlendiren yatırım demek”... 26.01.2026
Doğuş Holding’den 2030’a Yönelik Somut Emisyon Azaltım Hedefleri... 26.01.2026
Saytek 2026’da LPG ve Enerji Açılımıyla Büyümeyi Hedefliyor... 26.01.2026
Enerji filosuna yeni katılan "Yıldırım" İstanbul Boğazı'ndan geçti... 26.01.2026

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.