Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Enerji piyasasında yeni dönem başlıyor

Güncelleme :29.07.2017

 Enerji tedariğinde yeni dönem başlıyor. Enerji piyasalarındaki fiyat dalgalanması, tüketici ve tedarikçiyi yeni arayışlara yöneltiyor. Enexion Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Ceren Özdal, "Büyük ölçekli sanayi şirketleri için uzun dönemli sabit fiyat artık sürdürülebilir değil" dedi

 

Enerji yoğun sektörlerde enerji maliyetleri, toplam maliyetin yaklaşık yüzde 50´sine ulaşabiliyor. Enerji tüketimi yüksek olan çimento, alüminyum, ambalaj gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektör enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan olumsuz etkileniyor. Maliyetleri düşürmek için enerji tedarik sürecini ve riskleri doğru yönetebilmenin son derece kritik ve önemli olduğuna dikkat çeken Enexion Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Ceren Özdal, bu konuda büyük ölçekli tüketicilerin ve tedarikçilerin eski tedarik yöntemlerinden uzaklaşarak tedariklerini toptana yakın piyasalara kaydırmaları gerektiğini belirtti.

Sabit fiyat sürdürülebilir değil

Dalgalı piyasa koşullarında özellikle büyük ölçekli sanayi şirketlerinin enerji tedariğinde uzun dönemli sabit fiyatın tedarikçiler açısından sürdürülmesinin zorlaştığını açıklayan Özdal, sabit fiyatın artık sürdürülebilir olmadığını ve hem tüketiciyi hem de tedarikçiyi mağdur durumda bıraktığını belirtti. Enerji piyasalarının geldiği bu koşullar nedeniyle büyük ölçekli tüketiciler için sabit fiyatın sürdürülebilir olmadığını ifade eden Özdal, tüketicilerin perakende elektrik alım sözleşmelerini toptan piyasa fiyatlarına yakın koşullarda gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Tüketici için rekabetçi anlaşmalar dönemi

Özdal, yüksek hacimlerde elektrik tüketen şirketlerin, piyasadan pahalı elektrik almamaları için yıllık tüketim öngörülerinin profesyonel bir şekilde yapılması ve piyasa fiyatlarını iyi takip etmesi konusunda uyardı. Şirketlerin rekabet gücünü artırmaları için enerji maliyetlerinin önemli olduğunun altını çizen Özdal, güvenilir enerji tedarikçileriyle risklerin enerji piyasası uzmanları tarafından doğru şekilde yönetildiği anlaşmalar yapılmasını tavsiye etti.

Bu haber 3556 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
UND Başkanı Şerafettin Aras: “Lojistik Dünyasını Atlas Lojistik Ödülleri’ne Katılmaya Davet Ediyorum” ... 15.10.2025
Küresel elektrikli araç satışlarında eylülde 2 milyon eşiği aşılarak rekor kırıldı... 15.10.2025
FIAT Küresel Ürün Gamının İlk Modeli “Grande Panda” Türkiye’de... 15.10.2025
Enerji ve Sanayi sektörleri III. Yeşil Enerji Zirvesi’nde buluştu... 15.10.2025
Enerjisa Üretim Agrivoltaik Tarım Uygulamaları ile 5 Ton Hasat Yaptı... 15.10.2025
Rosatom, Çin ile Kuzey Denizi Rotası Üzerindeki İşbirliğini Geliştiriyor... 15.10.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan ile WRC’de Şampiyonluk Yarışına Çıkıyor... 15.10.2025
ABB, ETUK 2025’te Enerjinin Geleceğini Şekillendiren Çözümleriyle Yerini Alacak ... 15.10.2025
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak... 15.10.2025
“Aklın yolu” elektrikli araçları EN YAKIT’a çıkarıyor... 15.10.2025
CHARGE Europe 2025, SOCAR Türkiye Ev Sahipliğinde İstanbul’da Gerçekleşti... 15.10.2025
MAN Lion’s Coach E, “2026 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü” seçildi... 15.10.2025
EPDK, enerji piyasalarında şeffaflığa ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı... 15.10.2025
Raylı sistemlerin enerji geleceği ASPİLSAN'da konuşuldu... 15.10.2025
Chery Marka Kullanıcı Zirvesi, Marka Gecesi ve Küresel Kullanıcı Hikayeleriyle Güçleniyor! ... 15.10.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.