Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

Endüstriyel Atık Yönetim Planı (EAYP) Denetlemeleri Akaryakıt İstasyonlarında da başladı

Güncelleme :25.12.2017

Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, bazı illerimizde akaryakıt istasyonlarında Endüstriyel Atık Yönetim Planı - EAYP denetleme süreci başlatılmıştır.
 

Atık Yönetimi Yönetmeliği, 02.04.2015 tarih ve 29314 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş, hemen ardından da T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetleme kapsamına alınmıştır.
Yönetmeliğin temel amacı, atığın oluşumundan bertarafına kadar geçen sürecin çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetilmesinin sağlanmasıdır. Bu kapsamda işletmelerden atık oluşum süreçleri, mevcut atık üretim kapasiteleri ve gelecekteki atık üretim projeksiyonları gibi bilgileri içeren bir Endüstriyel Atık Yönetim Planı – EAYP hazırlanması istenmektedir.
Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, bazı illerimizde akaryakıt istasyonlarında Endüstriyel Atık Yönetim Planı - EAYP denetleme süreci başlatılmıştır. Denetleme kapsamında işletmece hazırlanmış planlardaki en önemli hususlardan biri tehlikeli atıkların oluşumundan sonra geçici olarak nerede depolandığıdır.
Atık Yönetim Yönetmeliği’ne göre tehlikeli atıklar oluşum tarihleri itibari ile en fazla 6 ay işletmede “Geçici” olarak depolanabilmektedir. Oluşan atıklar bu süre içerisinde mutlaka lisanslı bir bertaraf tesisi tarafından kabul edilmelidir.
İlgili yönetmelik ve rehberlere göre, Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
-    Üzeri kapalı, atıkları mevsim koşulları ve dış etkilerden korunacak bir yapıda olmalıdır,
-    Her atık, oluşum tarihi ve atık bilgilerini içeren etiketleri olan ayrı ayrı kaplarda tutulmalıdır,
-    Sızıntı ve dökülmelere karşı kör bir hacim (taşkan havuzu) tesis edilmelidir,
-    Alanının zemininin geçirimsiz olması gerekmektedir,
-    “Tehlikeli Atık Geçici Depolama”, Sorumlu iletişim bilgileri ve diğer iş güvenliği etiketlemeleri eksiksiz olmalıdır,
-    Acil durumlar için döküntü setleri ve yangın söndürme ekipmanları gibi müdahale araçları hazır bulundurulmalıdır.
Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı betonarme gibi sabit yapılar olabileceği gibi taşınabilir yapıda da olabilir.
Akaryakıt istasyonları gibi kullanım alanı sınırlı işletmelerde taşınabilir Tehlikeli Atık Geçici Depolama üniteleri hem yerden tasarruf sağlamakta hem de betonarme sabit yapıların inşaat süresini ortadan kaldırmaktadır. İstasyonda yapılacak herhangi bir işletme değişikliğinde de yeri değiştirilerek kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Toplam maliyete (kazı, inşaat, alan kullanımı, vb) bakıldığında, taşınabilir ünitelerin daha ekonomik olduğu görülmektedir.
Ayrıca bu ürünlerin tüm tasarımı iş güvenliği ve diğer emniyet standartları da göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. İlgili makamlar tarafından onaylanmış olan birçok Endüstriyel Atık Yönetim Planı’nda taşınabilir modeller güvenle kullanılmaktadır.

https://toracevre.com/endustriyel-atik-yonetim-plani-eayp-denetlemeleri-akaryakit-istasyonlarinda-da-basladi/

 

Bu haber 4616 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Karadeniz'deki yeni gaz keşfi Türkiye'nin jeopolitik önemini güçlendiriyor... 18.05.2025
Bakan Bayraktar, Karadeniz'de sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı... 17.05.2025
Mercedes-Benz Türk, 19 Mayıs’ı Samsun’daki Yıldız Kızlarla Kutladı... 17.05.2025
Toyota Hilux’ın En Sportif ve En Güçlü Versiyonu GR SPORT Türkiye’de... 16.05.2025
DenizBank ve OPET’ten Üretici Kart Sahiplerine Akaryakıtta Sıfır Faiz Avantajı... 16.05.2025
Mercedes-Benz Türk’ün Servis Sözleşmesi Hizmeti Müşterilerine Sunduğu Avantajlarla Yoğun İlgi Görmeye Devam Ediyor!... 16.05.2025
CW Enerji’den Intersolar Europe’ta Güç Gösterisi... 16.05.2025
Avrupa’nın En Kapsamlı Mobilite Zirvesi Türkiye’de Düzenlendi!... 16.05.2025
Ayşe Dirik, Turcas ve Aksoy Holding’in Baş Hukuk Müşaviri (CLO) Olarak Atandı... 16.05.2025
TotalEnergies ve Stellantis iş birliği güçlenerek sürüyor... 16.05.2025
WAT Mobilite, Sürdürülebilir Enerji Yolculuğuna YEK-G Sertifikasıyla Güç Kattı... 16.05.2025
Anadolu Isuzu’dan Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne D-Max teslimatı ... 16.05.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.