Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Isı Yalıtımı Hem Isı Kaybını Hem Faturalarınızı Düşürüyor!

Güncelleme :15.02.2021

 Pandemi nedeniyle tüketicilerin konutlarında daha çok vakit geçirmesi faturalara da olumsuz şekilde yansırken, doğal gaz fiyatlarına gelen zamlarla birlikte faturaların miktarını olumsuz etkilememesi için yeni çareler düşünülüyor.

Doğal gaz ve elektrik faturalarının yükselmesini önlemenin en etkili çözüm yolunun binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu yapmak olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamları hatırlatmanın yanı sıra vatandaşların zamlar konusunda çaresiz olmadığını vurgulayarak açıklamalarda bulundu:

Tüketicilerin bütçesinden harcanan miktarın büyük bir kısmı, ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor. Enerjinin yaklaşık yüzde 37’si konut gibi yaşam alanlarında tüketiliyor. Ayrıca tüketilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Yükselen doğalgaz fiyatları ile havaların soğumasına bağlı olarak artan faturalardan olumsuz etkilenmemek için yeni çareler düşünülüyor.

ISI YALITIMI İLE YARI YARIYA TASARRUF MÜMKÜN

Binalarda yaşanan ısı kaybından dolayı tüketicilerin evlerini ısıtmak için daha fazla doğal gaz harcadığını belirten Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin “Isı yalıtımı olan binalarda kışın sıcak havanın dışarı çıkması engellendiği için doğal gaz tüketimi de azalıyor. Bu da faturalara otomatik olarak yansıyor. Yalıtımsız bir binada yaşanan sıcaklık kayıpları tüketicilerin daha fazla doğal gaz tüketmesine ve faturalarının da yükselmesine sebep oluyor. Isı yalıtımı uygulamaları ile doğal gaz faturalarında yarı yarıya tasarruf yapma imkanı var” dedi.

AZ TÜKETEREK DEĞİL ISIYI KORUYARAK TASARRUF EDİN!

Türkiye’deki binaların pek çoğunda ısı yalıtımı olmadığını ve konutları ısıtmak için kullanılan enerjinin yarısının boşa harcandığını belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Ülkemizde maalesef enerji tasarrufu, enerjiyi az kullanmak şeklinde yorumlanıyor. Bu konuda verdiğimiz en önemli çaba daha az enerji kullanıp mekanları zayıf bir iklimlendirmeye maruz bırakmak değil, aksine daha az enerji  tüketerek aynı randımanı sağlamak. Ev içi ısıyı yüksek tutmanın yolu sıcaklığı arttırmaktan değil evdeki ısıyı korumaktan geçer. Kışın sıcak havanın dışarı çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeri girmesini ısı yalıtımı ile  engelleyebilirsiniz” dedi.

ISI YALITIMI İLE YILLIK 7 MİLYAR DOLAR TASARRUF MÜMKÜN!

İthal edilen enerji ülkemizin cari açığının daha fazla genişlemesine neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin “Özellikle konutlarda tüketilen enerjinin tasarrufu için yapılacak ısı yalıtım uygulaması hem tüketiciye hem de ülkemizin ekonomisine olumlu etki ediyor. Avrupa Birliği standartlarında gerçekleştirilecek doğru enerji tasarrufu uygulamaları ile ülkemizde bulunan toplam 21 milyon konutta, ülke olarak yıllık yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf elde etme fırsatı var” dedi.

NEDEN ISI YALITIMI YAPMALIYIZ?

Kış aylarında evi ısıtmak için kullanılan enerjinin yarısı dış cephenin yalıtımsız olması nedeniyle boşa gidiyor. Her ay ödediğiniz doğalgaz faturasının yarısı ısı kaybı nedeniyle buharlaşıyor. 

Yüksek doğal gaz faturalarını düşürmek ancak ve ancak ısı yalıtımı ile mümkün.

Dış cephe ısı yalıtımı, tasarrufun yanı sıra binanın dış yüzeyinde oluşabilecek yoğuşmanın neden olduğu bakteri, mantar, siyah leke ve küflenmenin de önüne geçiyor. 

Isı yalıtımı, binanın taşıyıcı sistemini rutubetten uzak tutarak ömrünü uzatıyor, değerini yükseltiyor.

Bu haber 2614 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.