Haber Ekonomi


Haberler > Lojistik Başlıkları

Airbus ve TNO, uçak lazer iletişim terminali geliştirecek

Güncelleme :13.04.2021

 Airbus ve Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO), UltraAir olarak adlandırılan uçaklar için lazer iletişim terminali demonstrator’ı geliştirecek bir program başlatıyor.

 Airbus, TNO ve Hollanda Uzay Ofisi (NSO) tarafından ortaklaşa finanse edilen proje, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ScyLight (Güvenli ve Lazer İletişim Teknolojisi) programının bir parçasıdır. Teknoloji demonstrator’ının tasarımı, yapımı ve test edilmesini kapsar. Lazer iletişim teknolojileri, uydu iletişiminde (satcom) bir devrim niteliği taşıyor ve önümüzdeki on yıl içinde ticari ihtiyaçları karşılamak için benzeri görülmemiş iletim hızı, veri güvenliği ve esneklik sağlayacak.

 UltraAir terminali, son derece kararlı ve hassas bir optik mekatronik sistem de dahil olmak üzere eşsiz bir teknoloji ile, Dünya’dan 36.000 km yüksekliğindeki jeostatik yörüngede bir uçak ile bir uydu arasında lazer bağlantıları yapabilecektir. Teknoloji demonstrator’ı, veri aktarım hızlarının saniyede birkaç gigabite ulaşabileceği geleceğin UltraAir ürününün önünü açarken, anti-parazit ve daha az müdahale olasılığı sağlar. Bu şekilde UltraAir, askeri uçakların ve İHA’ların (insansız hava araçları) bir savaş bulutu içinde bağlanmasının yanı sıra uzun vadede havayolu yolcularının Airbus’ın SpaceDataHighway takım uyduları sayesinde yüksek hızlı veri bağlantıları kurmasını sağlayacaktır. SpaceDataHighway (Edrs) uyduları, Jeostatik yörüngedeki konumlarından gözlem uyduları tarafından toplanan verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak Dünya’ya iletir, ki bu süreç normalde birkaç saat sürer.

 Bu projeye öncülük eden Airbus, SpaceDataHighway programı ile geliştirilen lazer uydu iletişimindeki eşsiz uzmanlığından yararlanıyor. Terminalin gelişimini, zeminde ve havada test edilmesini koordine edecektir. Projenin kilit ortağı olan TNO, Hollanda yüksek teknoloji ve uzay endüstrisi tarafından desteklenen yüksek hassasiyetli opto-mekatronik alanındaki tecrübesini sergilemektedir. Hollanda’daki Airbus Defence and Space, terminallerin endüstriyel üretiminden sorumlu olacak. Airbus’ın yan kuruluşu Tesat, lazer iletişim sistemlerindeki teknik uzmanlığından faydalanarak tüm test faaliyetlerinde yer alacak.

 İlk testler 2021 yılı sonunda Tesat’ta laboratuvar koşullarında yapılacak. İkinci aşamada ise 2022’nin başlarında Tenerife’de (İspanya) yer testlerine başlanacak ve burada UltraAir demonstrator ile ESA Optik Yer İstasyonunu kullanılarak Alphasat uydusuna yerleştirilen lazer terminali arasında bir bağlantı kurulacak. En son doğrulama aşamasında, UltraAir demosntrator, 2022’in ortalarına kadar uçuş testi için bir uçağa entegre edilecek.

 Uydu hizmetlerine talep arttıkça, geleneksel satcom radyo frekans bantlarına da ilgi azalıyor. Lazer bağlantıları, zaten kalabalık olan radyo frekanslarına kıyaslandığında, lazer iletişiminin çok daha dar bir ışın olması nedeniyle kesilmesi son derece zor olduğundan parazitlenmeyi ve tespit edilmeyi önleme avantajına da sahiptir. Bu nedenle, lazer terminalleri daha hafif olabilir, daha az güç tüketebilir ve radyodan daha iyi güvenlik sağlayabilir.

 Hükümet ve savunma müşterileri için çok alanlı iş birliği sağlamada bu teknolojinin faydalarını ön plana çıkaran program, Airbus’ın lazer iletişimini daha da ilerletme stratejisinde önemli bir kilometre taşıdır.

Bu haber 2500 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.