Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

İzmir Temiz Enerji Merkezi Olma Yolunda Bir Adım Daha Atıyor

Güncelleme :15.04.2021

“Temiz Enerji Sektörü Tedarikçi Geliştirme Programı” Başlıyor 

İzmir ve çevresinin temiz enerji ve temiz teknolojiler konusunda uzmanlaşmış bir bölgeye dönüşmesini hedefleyen BEST For Energy Projesi hayata geçiyor. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığında uygulanan proje 2023’e kadar sürecek. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleşiyor.

Pandemi koşulları nedeniyle internet üzerinden çevrimiçi düzenlenen “Temiz Enerji Sektörü Tedarikçi Geliştirme Programı”nın tanıtım toplantısına İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Proje Takım Lideri Ekin Taşkın, TPI Composites EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Gökhan Serdar, LM Wind Power Fabrika Direktörü Emre Kahya, Ateş Wind Power Kurucu Ortağı Mahmut Güldoğan ve Kontek İcra Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir ile basın mensupları katıldı. 

Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Sektöründe faaliyet gösteren veya göstermeyi hedefleyen firmalar için önemli fırsatlar içeren “Temiz Enerji Sektörü Tedarikçi Geliştirme Programı”nın önümüzdeki 2 yıl boyunca uygulanacağı belirtildi. BEST For Energy Projesi’nin firmalara yönelik hizmetlerinden oluşan programda; ihtiyaç analizi, yetenek envanteri, eğitim, danışmanlık, iş görüşmeleri, bilgi ve network portalı gibi birçok ücretsiz hizmetin bulunduğunun altı çizildi. 

 “TEMİZ ENERJİNİN BAŞKENTİ: İZMİR”

 Toplantının açılışında konuşan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, enerji kadar ekipmanların da yerli olması gerektiğini söyledi. Kalaycı, “Yenilenebilir enerji ekipmanlarının tedarik zincirinde, ölçeğine bakmaksızın Türkiye’de üretim yapan her firmanın yer almasını istiyoruz. BEST For Energy bu yönü ile ENSİA’nın kuruluş vizyonu ile bire bir örtüşen bir projedir” dedi. 

Türkiye’nin son 15 yılda yenilenebilir yani temiz enerji üretiminde tüm dünyanın dikkatini çeken bir başarı hikâyesi yazdığını vurgulayan Başkan Alper Kalaycı, İzmir’in ise bu noktada “Temiz Enerjinin Başkenti” ünvanını bileğinin hakkıyla elde ettiğinin altını çizdi. Türkiye’de rüzgâr türbini kanadı üreten 4 fabrikanın tümünün İzmir’de üretim yapmasının bunun bir göstergesi olduğunu dile getiren Başkan Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: 

 “İZMİR, AÇIK ARA LİDER”

“Rüzgâr enerjisi kurulu gücünü son 15 yılda 182 kat artırarak 9 bin 305 Megavata (MW) çıkaran ülkemiz, bu büyük başarısı ile Avrupa’da 7’inci sırada yer alıyor. İzmir ise bin 798 MW kurulu güç ile açık ara ‘Türkiye’nin Rüzgâr Enerjisi Başkenti’ olma ünvanını koruyor. İzmir'in de içinde yer aldığı Ege Bölgesi, 3 bin 511 MW kurulu güç ile ülkemizin en yüksek RES yatırımının yapıldığı bölge olarak öne çıkıyor. Bizim için enerjimizin yerli ve yenilenebilir olması tek başına yeterli değil. Biz o enerjiyi üreten ekipmanın da yerli olması gerektiğini vurguluyoruz. Keza ülkemizde yatırım yapmış, istihdam sağlayan, vergi veren, ihracat yapan, katma değer sağlayan her firmamızı; sermaye kaynağına bakmaksızın ‘yerli’ olarak adlandırıyoruz. Rüzgarın yanında; güneş, biyokütle, jeotermal ve dalga gibi temiz enerji kaynaklarında da İzmir, ekipman üretim merkezi olmalı. BEST For Energy Projesi’ne bu anlamıyla büyük önem veriyoruz.” 

 “İZMİR TEMİZ ENERJİDE UZMANLAŞIYOR”

 İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ise İzmir Kalkınma Ajansı olarak İzmir için bilgi üretmek, öncü, özgün ve örnek projeler geliştirmek amacıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda yaptıkları araştırma ve analizler sonucu İzmir’in temiz enerji ve temiz teknolojiler konusunda mukayeseli bir üstünlüğü olduğunu belirten Yavuz, “Bu avantajımızı, İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasında bir kaldıraç olarak kullanmak üzere pek çok çalışma yürütmekteyiz. İzmir’in öncülüğünde, Türkiye'de temiz enerji ve temiz teknoloji sektörünün rekabetçi ve yenilikçi ürünlerle katma değer yaratan ve yeni yeşil işlerle daha çok istihdam üreten bir sektöre dönüşmesini sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

 “YEŞİL MUTABAKAT’A KATKI SAĞLAYACAK” 

 BEST For Energy Projesi’nin belirlenen hedeflere ulaşmakta önemli bir adım olacağını kaydeden Genel Sekreter Yavuz, “BEST For Energy Projesi’ni, kümelenme ve akıllı uzmanlaşma temelli bir bölgesel kalkınma projesi olarak görüyoruz. İzmir ve çevresinin temiz enerji ve temiz teknolojiler sektöründe uzmanlaşmış, bu alanda tüm dünyaya yönelik katma değer üreten bir bölge olmasını amaçlıyoruz. Ajansımızın gelecek dönem faaliyetleri ve finansal destek mekanizmaları da, BEST For Energy Projesi kapsamında geliştirilen strateji ve eylem planlarına göre belirlenecek. BEST For Energy Projesi’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatına Türkiye ve İzmir’den katkı sağlayacak en önemli faaliyetlerden birisi olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 “4 ÜLKEDEN YATIRIMCILARLA GÖRÜŞÜLÜYOR”

 BEST For Energy Projesi’nin sektördeki KOBİ’lerle birlikte büyük ölçekli firmalar ve sektörel politikaları belirleyen karar vericiler için de önemli faydalar sunduğunu belirten İZKA Genel Sekreteri Yavuz, “Yatırım Destek Ofisimiz ile yenilenebilir enerji konusuna çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. İspanya, Çin gibi 4 ülkeden firmaların İzmir’de yatırım yapmaları konusunda görüşmelerimiz var. İzmir’in yenilenebilir enerji potansiyelini de yurt dışında tanıtıyoruz ve son derece yüksek ilgiyle karşılaşıyoruz. Yapacağımız projelerle İzmir’e ciddi anlamda yabancı yatırımcı da çekilecektir” dedi. Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Sektörü Yetenek Envanterinin projenin önemli katkılarından birisi olmasının planlandığını aktaran Yavuz şunları söyledi: 

 “İHRACAT VE YATIRIMA KATKI SUNACAK”

 “Proje ile rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle alanında ekipman üreten ve hizmet sağlayan tüm firmaların yetenekleri tek bir tabloda görülebilecek. Yetenek envanteri büyük ölçekli uluslararası firmaların ihtiyacı olan tedariklerin hangilerini Türkiye’den karşılayabileceğini gösterecek. Sektörün Türkiye’de yapacağı yatırımlar için de yol gösterici olacak. Karar vericilerin sektörle ilgili ulusal ve bölgesel politikaları oluştururken faydalanacağı önemli kaynaklardan biri haline gelecek. BEST For Energy Projesi kapsamında Yetenek Envanteri’nin yanı sıra Sektörün Değer Zinciri ve Rekabet Analizi, Firmaların İhtiyaç Analizi, Ulusal ve Uluslararası Talep Analizi gibi birçok çalışma yapılacak.” 

 PROJE İLE İZMİR’İN BAŞARISI TAÇLANACAK

 Ateş Wind Power Kurucu Ortağı Mahmut Güldoğan firma olarak hem vakit hem de konsantrasyonlarını yeşil enerjiye yönlendirdiklerini kaydetti. Güldoğan, yenilenebilir enerjiden daha fazla yararlanmak ve maliyetlerin düşürülmesi gibi konulara yoğunlaşılması gerektiğini belirtti. TPI Composites EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Gökhan Serdar ise pandemi süreciyle iklim değişikliğinin ve dolayısıyla temiz enerjinin konuşulur hale geldiğini kaydetti. Serdar, “Geleceğin sektörleri listelerinin hemen hepsinde temiz enerji en başlarda yer alıyor. Bu noktada ülke olarak, İzmir olarak büyük bir fırsatımız olduğunu düşünüyorum. Hali hazırda mevcut üretim kapasitesi ve sanayisi ile temiz enerjinin, rüzgarın başkenti olan İzmir’in, bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. İzmir öncelikle bunu başarabilecek ortama, kaynaklara ama her şeyden öncesi insan kaynağına sahip. Bu çerçevede temiz enerji sektörüne yönelik sanayinin, tedarikçilerin geliştirilmesine yönelik her türlü girişim çok değerli, bu yüzden de BEST For Energy projesini çok yerinde ve anlamlı buluyorum” ifadelerini kullandı.  

 “GLOBAL PAZARLARA AÇILABİLİRİZ”

 BEST For Energy projesinin ve yaratılan sinerjinin kendileri gibi uluslararası şirketleri son derece heyecanlandırdığını aktaran LM Wind Power Fabrika Direktörü Emre Kahya, İzmir’in sahip olduğu potansiyel ile pazarın güçlü isimlerinden biri haline gelebileceğini aktardı. Kahya, “ABD ve Çin artık taleplere yetişemez hale geldi. Biz de İzmir’deki bu sinerjiden faydalanıp Türkiye’yi global pazarlara açabiliriz. Kalifiye iş gücü anlamında da ortaokul ve lisedeki gençlerimizi yetiştirip temiz enerji sektörüne yönlendirirsek ileride sorun yaşamayız” dedi.  

 “İZMİR, ENERJİ DEPOLAMADA DA ÖNE ÇIKABİLİR”

 Kontek İcra Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir ise rüzgar enerjisinde kullanılan kanat, kule gibi ekipmanların İzmir’de yapıldığını fakat güneş enerjisinin gelecekte çok daha önem kazanacağını açıkladı. Özdemir, “Yenilenebilir enerjide batarya teknolojileri önemli bir rol oynamakta. Bu alandaki çalışmalar İzmir ve bölgesine çok daha yeni bir sinerji getirecek ve kentimizde e-mobility’den depolamaya kadar tabana yayılan üretim teknolojilerini uygulayabilmek mümkün hale gelecek. Dışa bağımlı olmamız bizleri çok üzerken yerli üretim kapasitesinin artmasıyla bu sorunun biteceğine inanıyoruz. Bizim gibi uluslararası olmayan fakat enerji konusunda ciddi yatırımlar, araştırmalar yapan firmaların da BEST For Energy gibi projelerle kapasitesinin artmasına destek olacaktır” diye konuştu.

 FİRMALAR NASIL FAYDALANACAK?

 Ücretsiz hizmetlerden faydalanmak isteyen firmaların 10 dakikalarını ayırarak www.bestforenergy.org  web sitesinde bulunan CLEANHIT adı verilen Hızlı İhtiyaç Taraması’nı doldurmaları gerekiyor. CLEANHIT’i dolduran firma, ön kayıt yapmış ve hizmetlerden faydalanma isteğini belirtmiş olacak.  

Her hizmet için, belirlenen kontenjan dikkate alınarak amaca özel ayrı bir değerlendirme yapılacak ve uygun firmalar belirlenirken projenin önceki hizmetlerinden faydalanmış olması önemli bir seçim kriteri olacak. Verilecek hizmet için seçilen firmalar, CLEANHIT’i doldururken girdikleri e-posta adresi üzerinden gerekli bilgilendirmeler yapılarak yönlendirilecek.  

 

Bu haber 1587 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Iveco Group 2028’e Kadar Olan Yeni Stratejik Planını Detaylı Olarak Beyan Etti... 19.03.2024
MNG Kargo’dan kadın girişimcilere özel destek... 19.03.2024
VOLTRUN, Türkiye’nin En Hızlı Şarj Ünitesi BOOST-E kurulumunu gerçekleştirdi... 18.03.2024
Anadolu Isuzu Çocukları Kitaplarla Buluşturmaya Devam Ediyor... 18.03.2024
İGA İstanbul Havalimanı, 5 yılda dördüncü kez “Yılın Havalimanı” seçildi... 18.03.2024
Şarjagel ve LenaCars'ın İletişim Ajansı Motto İletişim Danışmanlığı Oldu!... 18.03.2024
Schneider Electric, 7. IEEE Türkiye Power & Energy Society Kampı’nda Sürdürülebilirlik Odaklı Çözümleri Paylaştı... 18.03.2024
Enerjide verimlilik artırıcı projeler için başvurular 15 Nisan'da başlıyor... 18.03.2024
Küresel gaz üretiminin 2050 yılına kadar %32 artması bekleniyor... 18.03.2024
SOCAR Türkiye, Türkiye'deki 15 yıllık enerjisini yeni yatırımlarla geleceğe taşıyacak... 18.03.2024
3038DWT Kapasiteli Oil Chemical Tanker Gemisini Bünyesine Kattı, Yatırıma Devam Dedi!... 18.03.2024
PÜİS Ege Bölge Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bir araya geldi... 18.03.2024
Green Holding, Türkiye’yi Formula 1 Yarışlarıyla Buluşturmak için Hazırlanıyor... 18.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.