Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

'ÖTV Yasası'na 5 kelimelik ek 5 milyar dolar kaynak yaratır

Güncelleme :06.12.2012

Ezici Biodizel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, Türkiye'de lavabolardan dökülen 350 bin ton atık yağın toplanarak biyodizele dönüştürülmesinin 5 milyar dolar kaynak yaratacağını savundu.

     Ezici Biodizel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, atık yağdan üretilen biyodizele ÖTV muafiyeti ile Türkiye ekonomisinin 5 milyar dolar kazanacağını iddia etti. EPDK'dan 5 yıllık atık yağ toplama izinleri olduğunu belirten Ezici, biyodizel üretim lisansları olduğunu ancak ÖTV'nin yüksekliğinin üretime sekte vurduğunu anlattı.

Türkiye'de, yerli tarımdan elde edilen biyodizel ÖTV'den muaf. Ezici, bu kanuna Bakanlar Kurulu kararı ile eklenecek 5 kelime ile yani "atık yağdan elde edilen biyodizel"in de muaf tutulmasıyla Türkiye ekonomisine büyük bir katkının sağlanacağını, "bir petrol kuyusu keşfedilmiş" gibi olacağını belirtti. Toplanan atık yağların yarısının ithal yağlardan oluştuğunu vurgulayan Ezici, 5 milyar doların hesabını şöyle anlattı: "Bu işin ekonomik boyutu 1 milyar doları bulur. Çevresel faktörleri de eklerseniz 5 milyar dolara çıkar. Atık yağların musluklardan dökülmesi şehirlerin altyapılarına, borulara, suya, denizlere çok olumsuz etkilerde bulunuyor."

Atık yağlar toplanıyor 10 numara yağa dönüyor

ÖTV muafiyeti olmadığı için atık yağlardan biyodizel üretmenin şu anda fizibl olmadığını vurgulayan Mustafa Ezici, toplanan yağların önemli bir bölümünün kaçak akaryakıta dönüştüğünü ifade etti. Ezici, "Atık yağlar belgesiz toplanıp 10 numara yağa dönüştürülüyor, mazotla yarı yarıya karıştırılıp eski araçlarda yakıt olarak kullanılıyor. Bunun getirdiği büyük bir vergi kaybı var. Eski teknolojideki araçlarda bu yağlar biyodizel haline getirilmeden bile kullanılabiliyor. Güneydoğu'da kullanılıyor bu yağ. Yüzlerce kaçak toplayıcı var" dedi.

Türkiye'deki 350 bin tonluk yağın 20 bininin resmi olarak toplandığını aktaran Ezici, 30 bininin kaçak toplandığını, 300 bin tonun ise lavabolardan döküldüğünü anlattı.

Ezici Biodizel, ağırlıklı olarak fast food gıda işletmelerinden olmak üzere evlerden de atık yağ topluyor.

Şirket, bu alana tesis dahil 20 milyon dolarlık yatırım yapmış. Bazı belediyelerle ortak çalışarak 5 kilo atık yağa 1 kilo yeni yağ vermek gibi kampanyalar düzenliyor. İstanbul'da 8 belediye ile anlaşma yapılmış. Mustafa Ezici, Sinan Çetin'e atık yağ toplanması ile ilgili bir kamu spotu çektirdiklerini, bunun yayınlanması ile kamuoyunda atık yağ toplama bilincinin artacağına inandığını belirtti. "Her evde 20 kilo atık yağ var" diyen Ezici, Türkiye'deki 60 bin okula bidonlar koyabileceklerini, belediyelerin gösterecekleri yerlere atık yağ toplama birimleri oluşturabileceklerini anlattı. Burada kapak toplama kampanyası gibi bir kampanya yaratılabileceğini söyleyen Ezici, "3 tarafı denizlerle kaplı bir ülkede lavabolardan dökülen atık yağlar denizlerimize gidiyor" dedi. Ezici, Çevre ve Enerji Bakanlıkları ile görüştüklerini, Maliye Bakanlığı'ndan konuyu anlatmak için randevu beklediklerini anlattı.

Gelişmiş ülkelerin tamamında atık yağdan biyodizel üretiminde vergi muafiyeti olduğunu ve buna ek olarak teşvik verildiğini anlatan Ezici, Türkiye'nin de bu işe sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

1000 kişilik istihdam sağlarız 81 ile depo kurarız

Halen Türkiye'de atık yağdan biyodizel üretme lisansı olan 6 firma var. Ezici Biodizel Türkiye'deki toplanabilen atık yağın yüzde 50'sini topluyor. 20 ilde deposu bulunan şirket 200 kişiye istihdam sağlıyor. ÖTV muafiyeti olması halinde depo sayılarını 81 ile ulaşacak şekilde artıracaklarını ve istihdamlarını 1000 kişiye çıkaracaklarını anlatan Ezici, ciddi bir firma ile ortaklık kurduklarını ve yeni bir yatırım hedeflediklerini ekledi.

Fabrikalar çürümeye terk edildi, ihracat kapısı kapandı

Şu anda ellerinde 3 bin ton stok bulunduğunu anlatan Ezici, bir süre öncesine kadar topladıkları atık yağı ihraç ettiklerini ancak dünya yağ fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bu kapının da kapandığını anlattı. Ezici, 10 bin tonluk depo yaptırdıklarını ve stok yapmaya devam edeceklerini söyledi. "ÖTV muafiyeti bu işin önünü açar. Akaryakıt şirketleri 10 yıllık anlaşma öneriyorlar ancak tek şart ÖTV muafiyeti. Çünkü aksi halde kar söz konusu olmuyor" diyen Ezici toplama maliyetinin 2 liranın üzerinde olduğunu, bunun üzerine ÖTV de eklendiğinde işin yapılmaz hale geldiğini belirtti. Ezici, "Bizim ülkemiz dışında hiçbir ülkede atık yağdan üretilen benzine vergi uygulaması yok" dedi. Dilovası'nda biyodizel üretme fabrikaları olduğunu ancak bu fabrikanın şu anda çalışamadığını belirten Ezici, bu şekilde Türkiye'da 6 fabrika bulunduğunu ancak bütün fabrikaların atıl şekilde beklediğini belirtti.

Ailesinin zeytinyağı işinde gelen Mustafa Ecizi Soyadları da buradan geliyor. Ezici yıllarca yağ üretimi yapmış. 2005 yılında biyodizel konusuna eğilmiş ve Dilovası'nda fabrika kurmuş. 2008 yılında Başbakan Erdoğan'dan bu iş ile ilgili ödül aldıklarını anlatan Ezici, "O zaman üretebiliyorduk ama artık işin önü tamamen kapandı. Türkiye'de pekçok yatırım yapıldı bu alanda, hepsi atıl kaldı, çürüyor. 500 milyon dolara yakın çöpe atılan yatırım var bu alanda" dedi.

Topladığımız bazı yağlar simsiyah

"Türkiye'de yağ pahalı, denetim az. Kurumsal gıda işletmeleri dışında pek çok gıda işletmesi yağı defalarca kullanıyor. Gıda işletmelerinin yüzde 90'ı kurumsal olmayan küçük işletmeler. Birçoğu kullanılmış yağa yeni yağ ekliyor. Bize gelen yağlardan bunu görüyoruz, kömür gibi simsiyah yağlar geliyor. Türkiye’de kolon kanseri artıyor. Bunun mutlaka denetlenmesi gerekiyor."

 

Bu haber 3901 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Ares Logistics, 50 Adetlik Iveco S-WAY Siparişinin 11 Adetini Teslim Aldı... 01.05.2024
Enerji ithalatı faturası martta yüzde 5,9 azaldı... 01.05.2024
Chery ARRIZO 8 PHEV 1463 Kilometrelik Menziliyle Olduğu Kadar, Yüksek Konforuyla da Sınıfı Geçti! ... 01.05.2024
Doğuş Otomotiv’e Kurumsal Yönetim Ödülü... 01.05.2024
MAN, Türkiye’nin lider firmaları Volkan Group’a 40, Kanarlar Group’a da 25 adet araç teslimatı yaptı... 01.05.2024
TEMSA ve FUSO, Türkiye’deki 40 yıllık iş birliğini yeni eCanter ile taçlandırıyor... 01.05.2024
CK Enerji çalışanları, İstanbul Yarı Maratonu’nda kanserle mücadele için koştu... 01.05.2024
SOCAR Türkiye’de ‘Stratejik Yetkinlikler Geliştirme Programı’ devam ediyor... 01.05.2024
Pasifik Eurasia Net Dönem Karını Yüzde 125 Artırdı... 01.05.2024
Peugeot Sanal Gerçeklikte 20. Yılını Kutluyor!... 01.05.2024
Çinli şirket, Katar için 18 dev LNG gemisi yapacak... 01.05.2024
Logitrans, UTİKAD Kadın Odak Grubu'nu Mersin'de Ağırladı... 01.05.2024
Siemens prototip Megawatt Şarj Sistemi ile ilk kez 1MW şarj sağladı... 01.05.2024
Otomotiv devleri, hidrojenli modellerini Beijing’de tanıttı... 01.05.2024
Türkiye'nin petrol ithalatı şubatta yüzde 11 arttı... 01.05.2024
Allison Transmission, IFAT 2024'te Düşürülen Yakıt Tüketimi ve Emisyonlara Yönelik Çözümlerini Sunuyor... 01.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.