Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

GES Projelerine Verilen Finansman Desteğiyle Kendi Elektriğinizi Ücretsiz Üretebilirsiniz

Güncelleme :12.07.2021

 Türkiye üzerinde gerçekleştirilen bir uçuşta göze ilk çarpan, ışığı geri yansıtan güneş panelleriyle kaplı fabrika çatıları ve tarlalar oluyor. Yakın zamana kadar atıl duran bu alanlarda şimdi güneş enerjisi santralleri (GES) kurulu. Enerjinin üretim ve ekonomik büyüklük anlamına geldiği günümüzde, Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşi sonuna kadar kullanmaya kararlı. Dünyanın en çok güneş alan ülkelerinden biri olan ülkemizde devletin devreye aldığı 750 bin ile 1.5 milyon TL arasında değişen GES yatırım hibe ve destekleri her geçen gün artan enerji maliyetlerini en aza indirmenin ve kâra geçmenin bir numaralı çözümünü oluşturuyor. Birçok haneyi, fabrikayı ve işletmeyi GES ile tanıştırarak ekonomik kalkınmalarına imza atan ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi’nin Genel Koordinatörü İlgin Eray “Bize sunulan bu enerji zenginliğini sonuna kadar kullanmalıyız. Sunulan devlet destek ve hibeleri GES yatırımlarının ekonomimiz için güneş gibi parlamasını sağlıyor” dedi.

 Fabrika, tarla ya da konut. Fatura maliyetlerinin yüzde 50’si elektrik tüketiminden geliyor. Bu faturalar da günden güne katlanarak büyüyor. Öte yandan güneş ile elektrik üretmek ise şirketleri ve bireysel kullanıcıları daha ilk günden kâra geçiriyor. Üstelik devletin güneş enerjisi santrali (GES) için verdiği maddi destek en az 25 yıl boyunca bedava elektrik üretecek sisteme can suyu oluyor. Devletin GES’in çeşitli modelleri için verdiği farklı tutarlarda destek ve hibeler söz konusu. Soğuk hava depoları, zeytinyağı, un, çeltik fabrikaları, muz sarartma tesisleri, çiftlik ve seralar için belirli şartları yerine getirmek kaydıyla devlet tarafından GES için hibe ve maddi destek sağlanıyor. Buna göre yeni yapılacak GES yatırımı için 3 milyon TL, kısmen yapılmış GES yatırımını tamamlamak için 2 milyon TL, kapasite artırımı ve yenileme için ise 1.5 milyon TL tavan fiyatın yüzde 50’si yani 750 bin TL ile 1.5 milyon TL arasında değişen yenilenebilir enerji hibesi/desteği kapsamında GES yatırımcısına aktarılıyor. Böylece güneş hem yatırımcının içini hem de cebini ısıtıyor.

Coğrafyaya göre avantajlar var

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, GES’e yapılan yatırımın milli bir duruş sergilemekle eş değer olduğunu söyledi. “Yenilenebilir enerji kaynakları açısından Türkiye oldukça zengin bir ülke” diyen Eray “GES yatırımlarında güneşin ne derece o bölgeye düştüğü önemli. Ülkemizde GES yatırımlarının amortisman süresi kuzeyden güneye doğru gidildikçe azalmaktadır” diye konuştu. 

Harekete geçmek çok önemli

GES için devletin maddi desteğinin ve hibesinin oldukça önemli olduğunu kaydeden İlgin Eray, “Türkiye gibi ülkelerde GES yatırımının geri dönüşü ne kadar kısa sürede olursa, o denli ilgi artar. Yapılan incelemelere göre Türkiye’deki GES yatırımlarının geri dönüş süresi önümüzdeki süreçte 4.5 yıla kadar düşecek. Bu da GES yatırımlarını artıracak. Şimdiden bu teknolojiyi kullanmak, enerji maliyetlerini ekonominin yükünün ağırlaştığı Covid-19 günlerinde azaltmak için GES enerjisine geçmek çok önemli” ifadelerini kullandı. 

Hacim büyüdükçe maliyet düşüyor

GES maliyetlerinden de söz eden İlgin Eray “Bir fabrikanın 20 sene boyunca çatısından bedava elektrik üretmesi günümüz rekabet şartlarında büyük avantaj yaratıyor. 100 kilovat kadar olan projelerde maliyet 600-700 dolar/kilovat olarak seyrediyor. Örneğin 100 kilovatlık bir proje 60 ila 70 bin dolar arası maliyetle sonuçlanıyor. Her işte olduğu gibi burada da iş hacmi büyüdükçe maliyet düşüyor” bilgisini paylaştı. 

Bu haber 1557 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı... 01.07.2025
Osmangazi Köprüsü 9 yılda 108 milyar liralık tasarruf sağladı... 01.07.2025
TP Petrol Dağıtım A.Ş.'den Yönetimsel Değişiklik Açıklaması... 01.07.2025
Atlas Copco, elektrikli araç batarya montajında zorluklara karşı dozajlama çözümleri sunuyor... 01.07.2025
Binalarda enerji verimliliğinde yeni dönem başladı... 01.07.2025
TotalEnergies İstasyonları ve Akbank’tan chip-para kampanyası... 01.07.2025
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 2’inci şirketi oldu... 01.07.2025
Madencilik, Çevre ve Tarım Arasında Siyaset Üstü Bir Denge Arayışı... 01.07.2025
CALL Energy ile hedef 1.000 MW’lık yatırım... 01.07.2025
GÜRİŞ Holding Son İki Yılda 674 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesine İmza Attı... 01.07.2025
Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı... 01.07.2025
ATSO ve CK Enerji Akdeniz Elektrik’ten, Antalya’nın enerjisi için stratejik buluşma... 01.07.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.