Haber Ekonomi


Haberler > Otomotiv-Lastik Başlıkları

Elektrikli araçların küresel pazar payının 2025 yılına kadar %29'a ulaşması bekleniyor

Güncelleme :21.10.2021

 Uzmanlar, Covid-19 yardım paketlerinin EV'ler için yeni politika desteğiyle sonuçlandığını ve onları ICE'lere kıyasla daha uygun fiyatlı hale getirdiğini söylüyor

Rystad Energy kıdemli başkan yardımcısı Marius Kluge Foss'a göre, elektrikli araçların (EV) küresel pazar payının, Çin ve Avrupa'dan gelen talep nedeniyle 2025 yılına kadar %29'a ulaşması bekleniyor.

Akaryakıt tedariği sorunları ve dünya çapında haberlere hakim olan artan petrol ve gaz fiyatları ile birlikte, elektrikli araçlara olan kamu ilgisi geçen ay büyük bir artışa tanık oldu ve Eylül ayında site aramalarını %1,600'e kadar artırdı.

Pazara giren yeni modeller ve azalan maliyetler de geçtiğimiz yıl yoğun pazar büyümesine neden oldu. Uluslararası Enerji Ajansı'nın Küresel EV Görünümü 2021'e göre, 2020'de dünya çapında 368 elektrikli otomobil modeli mevcuttu ve bu, yalnızca 86 adet olan 2015 yılına kıyasla %328'lik bir artışa işaret ediyor.

Çin, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olarak en geniş seçeneğe sahip. Ancak IEA, 2020'de model sayısındaki en büyük artışın Avrupa'da iki kattan fazla arttığını belirtti.

Bu rakamlar, otomobil endüstrisi analisti JATO Dynamics tarafından yayınlanan verilere göre, EV'lerin ve plug-in hibrit otomobillerin Ağustos 2021'de ilk kez dizelden daha fazla satıldığı Avrupa'daki son EV alımlarına da yansıdı.

Pil yatırımları için yarış

Geçen yıl boyunca, otomobil üreticileri, önümüzdeki yıllarda öngörülen talep artışını karşılamak için EV pil üretimine büyük yatırım yapmaya istekli hale geldi.

Japon otomotiv devi Toyota, 2030 yılına kadar dünya çapında pil geliştirme ve üretimine 13,5 milyar dolar yatırım yapacağını duyururken, ABD'li otomobil üreticisi Ford ve Güney Koreli pil ortağı SK Innovation, bir elektrikli F-150 montaj tesisi ve üç pil tesisi inşa etmek için 11.4 milyar dolar yatırım yapacak. Birleşik Devletler.

İtalyan-Amerikan Fiat Chrysler ile Fransız PSA Group arasındaki birleşmenin bir sonucu olarak 2021'de kurulan Stellantis, Güney Koreli pil üreticisi ortağı LG Energy Solution ile Kuzey için pil hücreleri ve modülleri üretmek üzere bir ortak girişim oluşturmak üzere pil yarışına da girdi. Amerika, 2025 yılına kadar 35.3 milyar dolarlık bir yatırım planının parçası olarak.

Dördü Avrupa'da olmak üzere sekiz küresel gigafabrika planıyla Mercedes-Benz, Avrupa'daki pil hücresi üretimini ve bölgesel tedarik zincirlerini daha da genişletme planları ile Automotive Cells Company'de %33 hisse alarak Stellantis ve Total'e katıldı.

General Motors geçtiğimiz günlerde, küresel pazara 30 yeni EV getirmek ve elektrikli modeller için ek montaj kapasitesi oluşturmak için 2025 yılına kadar 35 milyar dolarlık harcama da dahil olmak üzere benzer yatırımları duyurdu. Bu yatırımın bir parçası olarak şirket, ortağı LG Solutions ile ABD'deki iki pil fabrikasına 4,6 milyar dolar harcamaya hazırlanıyor.

Teknoloji şirketleri sahneye giriyor

Bu arada Apple, Sony, Xiaomi ve Foxconn gibi teknoloji firmaları da elektrikli araç pazarından pay alma yarışına girmeye başladı. Xiaomi kısa süre önce, 2024'ün ilk yarısında EV'leri seri üretmeye başlayacağını ve on yılın başında EV bölümüne 10 milyar dolara kadar yatırım yapacağını doğruladı.

Apple için tüketici elektroniği üretmesiyle tanınan Tayvanlı teknoloji devi Foxconn da 18 Ekim'de üç elektrikli araç prototipi sergileyerek, şirketin önümüzdeki beş yıl içinde EV'ler için 35 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını doğruladı.

Japon elektronik şirketi Sony, geçen yıl Vision-S elektrikli aracını tanıtırken, Sony'nin elektrikli otomobilleri seri üretme planı olmadığını ortaya koydu. Apple, 'Project Titan' adlı otonom bir EV girişimi üzerinde çalışıyor ve EV'sini 2024'te tanıtması bekleniyor.

'Kamu algısının iyileştirilmesi'

Foss, EV'leri geleneksel araçlara uygun bir alternatif haline getiren son EV sektöründeki gelişmelerde ortaya çıkan birçok faktörle ilgili bir röportajda Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte. Lityum iyon pillerde son on yılda devam eden maliyet düşüşü EV'leri giderek daha uygun fiyatlı hale getirdi ve bazı modeller zaten içten yanmalı motorlu (ICE) araçlarla maliyet paritesinde" dedi.

Mevcut ve çekici EV modellerindeki istikrarlı artışın, EV'ler için adreslenebilir pazarı genişletmeye devam ettiğini kaydetti. "Aynı zamanda, yeni modeller pazara girdikçe, artan menzil ve iyileştirilmiş şarj hızı muhtemelen en önemlileri olmak üzere, tüm EV modellerinin genel özellikleri gelişmeye devam ediyor."

Foss'a göre, fiyat, menzil ve ücretlendirme, insanların EV'lere geçişini engelleyen ana engeller olduğundan, bu gelişmeler genel olarak EV'lere ilişkin kamu algısını iyileştiriyor.

'Son 1-2 yıl aynı zamanda eski otomobil üreticilerinin iletişiminde büyük bir değişim gösterdi, hepsi temelde iddialı EV satış hedefleriyle birbirlerini aşmaya çalışıyor ve çoğu da aşamayı planladıkları zaman için bir hedef yıl belirledi. 2020'lerin ortasından 2030'ların ortalarına kadar ICE araçlarını tamamen Son olarak, özellikle Avrupa'daki Covid-19 yardım paketleri, elektrikli araçlar için yeni politika desteğiyle sonuçlandı ve bu da onları ICE'lere kıyasla daha uygun fiyatlı hale getirdi."

Foss, 2021'in ikinci çeyreğinde küresel olarak %9'luk elektrikli araç pazar payıyla, bunun yılın üçüncü çeyreğinde, büyük ölçüde Avrupa ve Çin tarafından yönlendirilirken, ABD hala gerideyken %10'u geçeceğini öngördü.

Rystad Energy, 2021 için elektrikli araçların genel küresel pazar payının baz durumda %8'e ve yüksek durumda %9'a ulaşacağını tahmin ettiğini ve bu payların 2025 yılına kadar sırasıyla %23 ve %29 olması beklendiğini söyledi.

'Çin ve Avrupa şu anda elektrikli araç satışlarında başı çekiyor ve ABD ve Japonya'nın geride kalmasıyla birlikte muhtemelen bunu yapmaya devam edecekler. Japonya hala yakıt hücreli elektrikli araçlara [FCEV'ler] odaklanıyor ve hangi teknolojinin izleneceğine karar vermiş gibi görünmüyor. ABD'deki tüketiciler genellikle büyük araçları tercih ediyor ve genellikle diğer bölgelere göre daha uzun menzil gerektiriyor ve bu da elektrikli araçların benimsenmesinin biraz gecikmesine neden oluyor' dedi.

Foss, özellikle Asya'daki diğer gelişmiş ülkelerin de elektriğe geçtiğini, ancak kısmen bu ülkelerdeki çok ucuz ICE modellerinden gelen zorlu rekabet nedeniyle, eklenen pil maliyetini hala çok fazla yapan gelişmekte olan ülkelerin geride kalmasının beklendiğini kaydetti. kitlesel kabul için bir engel.

Ne olursa olsun, pil maliyetleri önümüzdeki on yılda düşmeye devam ettikçe bunun muhtemelen değişeceğini söyledi.

Foss, politika perspektifinden bakıldığında, elektrikli araçların fiyat farkını ICE benzerleriyle kapatmak için sürekli desteğe ihtiyaç duyacağını ve boşluk azaldıkça önümüzdeki yıllarda desteğin azalacağını kaydetti.

Elektrikli otomobillerin daha ucuz ICE modelleriyle rekabet etmesi gereken gelişmiş ülkelerin muhtemelen bu desteği daha uzun süre sürdürmesi gerekecek. Foss, şarj altyapısına yapılan yatırımların kolaylaştırılması, EV'lere geçişi nüfus için uygun hale getirmek için de açıkça önemlidir, ”diye bitirdi.

Bu haber 1898 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Şarjagel ve LenaCars'ın İletişim Ajansı Motto İletişim Danışmanlığı Oldu!... 18.03.2024
PÜİS Ege Bölge Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bir araya geldi... 18.03.2024
Anadolu Isuzu Çocukları Kitaplarla Buluşturmaya Devam Ediyor... 18.03.2024
Green Holding, Türkiye’yi Formula 1 Yarışlarıyla Buluşturmak için Hazırlanıyor... 18.03.2024
VOLTRUN, Türkiye’nin En Hızlı Şarj Ünitesi BOOST-E kurulumunu gerçekleştirdi... 18.03.2024
Schneider Electric, 7. IEEE Türkiye Power & Energy Society Kampı’nda Sürdürülebilirlik Odaklı Çözümleri Paylaştı... 18.03.2024
Enerjide verimlilik artırıcı projeler için başvurular 15 Nisan'da başlıyor... 18.03.2024
Küresel gaz üretiminin 2050 yılına kadar %32 artması bekleniyor... 18.03.2024
SOCAR Türkiye, Türkiye'deki 15 yıllık enerjisini yeni yatırımlarla geleceğe taşıyacak... 18.03.2024
3038DWT Kapasiteli Oil Chemical Tanker Gemisini Bünyesine Kattı, Yatırıma Devam Dedi!... 18.03.2024
İGA İstanbul Havalimanı, 5 yılda dördüncü kez “Yılın Havalimanı” seçildi... 18.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.