Haber Ekonomi


Haberler > Ticari Araçlar Başlıkları

Karsan, Otonom e-ATAK ile Kuzey Avrupa’ya Giriş Yaptı!

Güncelleme :28.01.2022

 Karsan, ürün yelpazesindeki yenilikçi teknolojileriyle adını uluslararası pazarlarda duyurmaya devam ediyor. Çevreci, sıfır emisyonlu ve son teknoloji elektrikli ticari araçlarıyla birçok kentin ulaşım altyapısını modernize eden ve Avrupa’daki elektrikli araç filosunu 250 adedin üstüne taşıyan Karsan, başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Global anlamda elektrikli araç satış payının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Norveç, otonom elektrikli otobüs tercihini Karsan’dan yana kullandı. ADASTEC tarafından geliştirilen flowride.ai Seviye 4 Otonom yazılımını kullanan ve planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen Karsan Otonom e-ATAK, Avrupa’nın ilk kez bir şehir hattında kullanılacak ve Stavanger şehri yolcularını taşıyacak. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 50 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama ve benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor. Norveç’e gerçekleştirilen otonom elektrikli otobüs teslimatı hakkında konuşan Karsan CEO’su Okan Baş, “Kuzey Avrupa pazarına ilk ihracatımızı 8 metrelik elektrikli otonom otobüsümüz e-ATAK ile gerçekleştirdik. Teslimatını gerçekleştirdiğimiz aracımızın Avrupa’da şehir içinde ilk yolcu taşıyacak otonom teknolojili bir otobüs olması sadece Karsan için değil Türk otomotiv sanayi için de çok büyük bir anlam taşıyor. Bu ihracatımızla birlikte Karsan olarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimizle ulaşımın geleceğine yön vermeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Mobilitenin geleceğinde bir adım önde olma vizyonuyla çağın ihtiyaçlarına uygun toplu taşıma çözümleri sunan Karsan, Amerika ve Avrupa’nın gerçek yol koşullarına hazır ilk Seviye 4 otonom özelliklerine sahip otobüsünü, ilk olarak Avrupa’da Romanya’ya teslim etmişti. Kuzey Avrupa’dan gelen sipariş ile Karsan, elektrikli araçların pazarın büyük bir bölümünü oluşturduğu Norveç’e elektrikli otonom otobüsünü ihraç etme başarısına imza attı. Norveç’in Stavanger şehrinde rota çalışmalarına başlayan Otonom e-ATAK, 

 Karsan’ın Kuzey Avrupa pazarına ilk elektrikli araç teslimatı olmasıyla da öne çıkıyor. Özel operatör VY Buss’a satışı yapılan ve bölgenin yenilikçi taşımacılık şirketi Kolumbus tarafından hizmete sunulacak olan Otonom e-ATAK, Avrupa’nın “şehir hattında kullanılacak ve şehir içi yolcularını taşıyacak ilk elektrikli otonom otobüsü” unvanını da kazanıyor. Karsan Otonom e-ATAK modeli, 8 metre sınıfında Avrupa ve Amerika’da üretilen tek model olarak öne çıkıyor. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Karsan CEO’su Okan Baş, “Kuzey Avrupa pazarına ilk ihracatımızı 8 metrelik elektrikli otonom otobüsümüz e-ATAK ile Norveç’e gerçekleştirdik. Teslimatını gerçekleştirdiğimiz aracımızın Avrupa’da şehir içinde ilk kez gerçek yolcu taşıyacak otonom teknolojili bir otobüs olması sadece Karsan için değil Türk otomotiv sanayi içinde çok büyük bir anlam taşıyor. Bu ihracatımızla birlikte Karsan olarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimizle ulaşımın geleceğine yön vermeye devam ediyoruz” dedi.

 ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker: “Karsan ile ortaklaşa yürüttüğümüz, flowride.ai Seviye 4 otonom sürüş yazılımı platformumuza sahip Otonom e-ATAK aracı ile Norveç'te bulunmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Toplu taşıma operasyonlarını daha verimli, konforlu ve güvenli hale getirme misyonumuz ile “zamanın ötesinde toplu taşıma” vizyonumuzla geleceğin mobilitesinin yenilikleri için çalışmayı sürdürüyoruz. Kolumbus ve Vy'nin Stavanger şehrindeki bu önemli kilometre taşında yer almak bizim için büyük mutluluk” sözlerini kullandı.

300 km menzil, Seviye 4 otonom yazılımı 

Karsan Ar-Ge tarafından yürütülen Otonom e-ATAK modelinde, bir başka Türk teknoloji şirketi ADASTEC’le iş birliği yapıldı. ADASTEC’in geliştirdiği Seviye 4 otonom yazılımları, Otonom e-ATAK’ın elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlarına entegre edildi. Otonom e-ATAK, gücünü BMW tarafından geliştirilen 220 kWh kapasiteli bataryalardan alan ve 230 kW güce ulaşarak müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Karsan Otonom e-ATAK’ın sahip olduğu 8,3 metrelik boyutları, 52 kişilik yolcu kapasitesi ve 300 km’lik menzili, Otonom e-ATAK’ı sınıfında öncü konuma getirdi. Otonom e-ATAK, AC şarj üniteleriyle 5 saatte, DC ünitesiyle de 3 saatte şarj olabiliyor.

Tüm hava koşullarında kusursuz görüş

ADAS özelliklerinin daha da ilerisinde sürüş yardımcı sistemlerine sahip olan Otonom e-ATAK’ta gelişmiş LiDAR sensörleri yer alıyor. Bu sensörler, lazer ışık demetleri göndererek en kritik açılarda bile 120 metreye kadar bir  mesafede etkin şekilde çalışıyor ve etraftaki objelerin santimetre hassasiyetinde 3 boyutlu olarak belirlenmesini sağlıyor. Ayrıca, ön kısımda yer alan radarın yaydığı radyo dalgaları 160 metreye kadar objelerin tespitini ve hareketini tüm hava koşullarında algılıyor. Kendi kendine hareket edebilen sürücüsüz araç teknolojisi, insan faktörüne ihtiyaç duymadan yolu, trafik durumunu ve çevre şartlarını rahatlıkla algılayabiliyor.

Yayalar ve diğer canlılara karşı ekstra güvenlik

RGB kameralarla aracın 6 farklı noktasında yüksek çözünürlüklü görüntüleri işleyerek hem objelerin mesafelerini ölçerken hem de objeleri tanımlayabilen Karsan Otonom e-ATAK, araç, yaya veya diğer objelere ait ayrımı kolayca gerçekleştiriyor. Öte yandan, sahip olduğu termal kameralar sayesinde ışık ve hava koşullarından etkilenmeden aracın etrafındaki canlıların sıcaklık değişimlerini algılayabilen ve buna göre tespitte  bulunabilen Otonom e-ATAK, böylece yayalara ve diğer canlılara karşı ekstra güvenlik sağlıyor. Otonom e-ATAK’ta yüksek hassasiyette konum bilgisi ileten yüksek çözünürlüklü haritalar, GNSS, ivme ölçer ve LiDAR sensörleri sayesinde ise aracın konumu hassas ve güvenli bir şekilde belirlenebiliyor. 

Bu haber 1009 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Şarjagel ve LenaCars'ın İletişim Ajansı Motto İletişim Danışmanlığı Oldu!... 18.03.2024
PÜİS Ege Bölge Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bir araya geldi... 18.03.2024
Anadolu Isuzu Çocukları Kitaplarla Buluşturmaya Devam Ediyor... 18.03.2024
Green Holding, Türkiye’yi Formula 1 Yarışlarıyla Buluşturmak için Hazırlanıyor... 18.03.2024
VOLTRUN, Türkiye’nin En Hızlı Şarj Ünitesi BOOST-E kurulumunu gerçekleştirdi... 18.03.2024
Schneider Electric, 7. IEEE Türkiye Power & Energy Society Kampı’nda Sürdürülebilirlik Odaklı Çözümleri Paylaştı... 18.03.2024
Enerjide verimlilik artırıcı projeler için başvurular 15 Nisan'da başlıyor... 18.03.2024
Küresel gaz üretiminin 2050 yılına kadar %32 artması bekleniyor... 18.03.2024
SOCAR Türkiye, Türkiye'deki 15 yıllık enerjisini yeni yatırımlarla geleceğe taşıyacak... 18.03.2024
3038DWT Kapasiteli Oil Chemical Tanker Gemisini Bünyesine Kattı, Yatırıma Devam Dedi!... 18.03.2024
İGA İstanbul Havalimanı, 5 yılda dördüncü kez “Yılın Havalimanı” seçildi... 18.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.